E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dolci Ramerino

Zacht-zoet rozemarijnbroodje. Gevuld met een bijzondere kruidencombinatie: kardemom, anijs, pistache én Marsala en rozijnen.

Ine

Recept van
Ine

Brood
Goed te doen
(3) reviews

Ingrediënten

Voorbereidingen

  • 100 milliliter Marsala (versterkte wijn)
  • 40 gram rozijnen

Brooddeeg

  • 250 gram bloem (plus wat extra om te bestrooien)
  • 4 gram zout
  • 200 milliliter lauwwarme melk
  • 5 gram instant gist

Vulling

  • 2 eetlepels fijngehakte verse rozemarijn
  • 30 gram rietsuiker
  • 25 milliliter extra vierge olijfolie (plus wat extra)
  • 0.5 theelepel kardemom
  • 1 theelepel anijszaad
  • 50 gram pistachenootjes (gebrand, ongezouten, gepeld)

Bakken en glaceren

  • 1 eidooier
  • 6 eetlepels kristalsuiker
  • 3 eetlepels water
  • snufje 5-spice poeder

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de Marsala met de rozijnen in een schaaltje in de magnetron. Zet het schaaltje daarna op werkblad, folie erover – laat de rozijnen wellen.

Bakgereedschap

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Springvorm (Ø 24 centimeter)

Brooddeeg

  • Meng in de kom van de mixer de bloem, de gist en het zout (hou die laatste twee gescheiden: gist aan de ene kant, zout aan de andere kant).
  • Giet de lauwwarme melk erbij, beetje bij beetje, en kneed het deeg op matige snelheid goed door (zeker vijf minuten).
  • Kneed het deeg op het werkblad verder – bol het op tot er een mooie bal ontstaat.
  • Eerste rijs: leg die bol in de kom, (natte) theedoek erover, en zet die op een tochtvrije warme plek (op kamertemperatuur). Laat tenminste 40 minuten rijzen (tot bijna of verdubbeld in grootte).

Vulling

  • Hak de pistachenootjes grof, rooster ze in een droge pan.
  • Hak intussen de rozemarijnblaadjes en fruit ze kort met een scheutje olijfolie in pan.
  • Giet de overige olijfolie in een schaaltje, voeg de rozemarijn toe met de rietsuiker, de kardemom, de anijszaadjes en de pistache.
  • Voeg als laatste de uitgeknepen rozijnen toe.
  • Kneed de vulling goed door het gerezen deeg.

Knoopjes

  • Vorm 6 gelijke bollen, weeg ze af op de weegschaal. Gebruik olijfolie op de handen om ze mooi glad te krijgen.
  • Vorm de bollen tot knoopjes.
  • Leg de knoopjes in een ingevette springvorm (doorsnede 24 centimeter) als een bloem: één knoop het hart, vijf eromheen.
  • Tweede rijs: zet de springvorm met een theedoek erover op een droge warme (kamertemperatuur) plek. Laat tenminste 40 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven op 180 graden.

Bakken en glaceren

  • Bak het zoete brood in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit zes eetlepels kristalsuiker met drie eetlepels water en kwart theelepel 5-Spice tot siroop. (duurt niet lang).
  • Glaceer het brood als het nog warm is.
  • Smakelijk eten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.