Terug

Filipijns kerstverhaal

Een buche met een Filipijns tintje. Met onder andere kokos en calamondin, een vrucht uit het land. Met dit recept zet je echt iets origineels op tafel.

Geraldine

Recept van
Geraldine

Taart
Cake
(1) reviews

Ingrediënten

Kokosmix

  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 2,5 gram zout
  • 50 gram zonnebloemolie
  • 88 gram kokosmelk
  • 2 eidooiers
  • 3 gram ube-extract

Meringue

  • 3 eiwitten
  • 75 gram kristalsuiker
  • Sap van 3 calamansi

Flan-mix

  • 2 eidooiers
  • 200 gram gecondenseerde melk
  • 150 gram koffiemelk vol en romig
  • Schil van 1 calamansi
  • 0,5 vanillestokje

Zandkoek

  • 125 gram Zeeuwse bloem
  • 40 gram pecannoten
  • 80 gram boter in blokjes
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eidooier
  • Snufje zout

Karamel

  • 65 gram kristalsuiker om te karamelliseren

Koraal tuile

  • 120 gram kokoswater
  • 43 gram zonnebloemolie
  • 13 gram patentbloem
  • Snufje zout
  • 15 gram poedersuiker

Chocoladesterren

  • 200 gram witte chocolade

Bereidingswijze

Buche met kokos en calamondin

Een bijzondere buche, vol met allerlei verrassende smaken. Het bekende kokos, maar ook de vrucht calamondin en ube-extract, een zoete aardappel die veel groeit in de Filipijnen en zorgt voor de paarse kleur van de buche. 

 

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Kleine foodprocessor
  • 1 afkoelrek
  • Acetaatfolie 
  • Bûche-vorm

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160 gram hetelucht.

Karamel

  • Doe de suiker en het water in een steelpan, roer en breng aan de kook.
  • Haal van het vuur zodra de karamel een amberkleur heeft gekregen.
  • Giet gelijkmatig over in de bûche-vorm, zodat alle hoeken en naden zijn bedekt.

Kokosmix

  • Doe alle ingrediënten van de kokosmix in een kom en mix tot een geheel. 

Meringue

  • Vang het eiwit op in de kom van de staande mixer.
  • Klop het eiwit op tot een meringue samen met het calamansi-sap en de suiker.

Flan-mix

  • Breng alle ingrediënten van de flan-mix samen in een aparte kom en mix goed met een spatel, zorg ervoor dat er geen bubbels ontstaan.
  • Vouw de kokosmix voorzichtig samen met de meringue zodat er een chiffon-beslag ontstaat.
  • Giet de flan-mix door een zeef in de bûchevorm.
  • Schenk het chiffon-beslag in de bûchevorm bovenop de flan-mix.
  • Bak de bûche af in 30 minuten op 150 graden hetelucht.
  • Zet de oven naar 175 graden hetelucht.

Zandkoek

  • Gebruik een foodprocessor om het deeg te maken.
  • Pulse de pecannoten een beetje grof en zet ze aan de kant.
  • Voeg de bloem, suiker, blokjes boter en het zout toe aan de foodprocessor en pulse tot de boter en de bloem gemengd zijn.
  • Voeg de pecannoten toe.
  • Voeg ook de eidooier toe en mix tot een geheel. 
  • Laat het deeg 15 minuten rusten en rol op een bakmat uit tot een lap van minimaal 30 bij 11 centimeter.
  • Bak de zandkoek in ongeveer 15 minuten goudbruin.
  • Snijd de warme zandkoek op maat van de bûche met behulp van een liniaal.

Koraal tuile

  • Zet een koekenpan met een goede anti-aanbaklaag op middelhoog vuur. 
  • Mix het kokoswater, de zonnebloemolie, patentbloem, poedersuiker en het zout in een kom. 
  • Giet een grote, volle soeplepel van deze mix in de koekenpan en zet het vuur op middel-laag.
  • Laat het mengsel rustig inkoken, het vocht zal verdampen en wat er overblijft is de koraal tuile. 
  • Neem een brede platte spatel om de koraal tuile voorzichtig uit de pan te scheppen.
  • Laat de koraal tuile afkoelen op een keukenpapiertje op een afdruiprek.

Chocoladesterren

  • Smelt tweederde van de witte chocolade au bain-marie tot 40 graden. 
  • Voeg de resterende eenderde toe en meng totdat alles is gesmolten en een temperatuur van ongeveer 29 graden heeft bereikt. 
  • Spreid gelijkmatig over een stuk acetaatfolie, steek er 2 grote sterren uit en 14 kleinere sterren.

Opbouw van de buche met kokos en calamondin

  • Leg de zandkoek op de bûche.
  • Leg de presenteerschaal op de bûche-vorm, draai in zijn geheel om en verwijder de vorm.
  • Steek het koraal tuile in de bovenkant van de bûche op de karamel.
  • Plak de twee grote sterren op de voor- en achterkant van de bûche.
  • Plak de kleine sterren gelijkmatig aan de zijkanten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.