E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gemberkoekjes

Geen ander koekje brengt het kerstgevoel zo in huis als gemberkoekjes. Versier je kerstboom met deze gezellige koekmannetjes.

Menno

Recept van
Menno

Koekjes
(75) reviews

Ingrediënten

Gemberkoekjes

  • 390 gram tarwebloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 0.5 theelepel bicarbonaat soda
  • 1.5 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel kaneel (gemalen)
  • 0.5 theelepel nootmuskaat
  • 0.5 theelepel kruidnagel
  • 120 gram roomboter
  • 110 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 sinaasappel
  • 180 milliliter corn syrup

Garnering

  • 3 eiwitten
  • 600 gram poedersuiker
  • 3 theelepels citroensap
  • rode kleurstof
  • groene kleurstof

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Uitsteekvorm gemberkoekjes

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.

Gemberkoekjes

  • Smelt de boter in een pannetje en laat het even afkoelen.
  • Meng de bloem, soda, zout en alle specerijen met elkaar in een kom.
  • Rasp de schil van de sinaasappel door het mengsel.
  • Roer de suiker, stroop en een ei door de boter (in het pannetje van de boter).
  • Meng het boter, stroop en suikermengsel met het bloemmengsel tot een samenhangend deeg.
  • Leg het deeg 20 minuten in de koelkast.
  • Rol het deeg, na 20 minuten, met een deegroller uit.
  • Steek de mannetjes uit met een uitsteker in de vorm van een mannetje.
  • Steek aan de bovenkant van het koekje een klein gaatje uit. Hier kunt u later het lint doorhalen om de koekjes in de boom te hangen.
  • Bak de koekjes voor 10 -11 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat de gemberkoekjes op een taart/koekjes rooster volledig afkoelen.

De garnering

  • Klop de eiwitten op tot ze schuimen.
  • Voeg de poedersuiker langzaam toe (één eetlepel per keer).
  • Roer de citroensap erdoor en blijf kloppen tot het geheel stijf is.
  • Bedek het geheel met een vochtige doek als je het niet gebruikt.
  • Kleur de icing naar de gewenste kleur en decoreer het koekje.
  • Laat de icing goed stevig worden voordat je de gemberkoekjes in de boom ophangt in de boom.
  • Steek een lint door het gaatje in het koekje en hang op in de boom.

Meer kerstinspiratie?

Bekijk het kerstmenu van Janny en Robèrt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.