Bakgereedschap
- taartpan van ø 21 centimeter (2x)
 - taartpan van ø 16 centimeter (2x)
 - Bakring van ø 20 centimeter
 - Bakplaat
 - Keukenmachine met toebehoren
 - Hakmolen
 - Mixer
 - Taartrooster
 - Zeef
 - Spuitzakken
 - Rond spuitmondje van ø 1 centimeter
 - Gekarteld spuitmondje van ø 1 centimeter
 - Taartdummy ø 24 centimeter
 
Voorbereiding
- Week de gelatine in koud water.
 - Verwarm de oven voor op 170 graden.
 - Bekleed een groot bord met bakpapier en leg hierop een bakring van ø 20 centimeter. Bekleed de binnenkant met acetaatfolie.
 - Bekleed de taartpan(nen) van ø 21 centimeter en de taartpan(nen) van ø 16 centimeter met bakpapier en vet in.
 - Bekleed een bakplaat met bakpapier.
 
Krokante bodem
- Hak de hazelnoot fijn.
 - rooster met de havermout voor 5 minuten in de voorverwarmde oven.
 - Smelt de boter.
 - Voeg de basterdsuiker, cacaopoeder en zout toe en roer goed door elkaar.
 - Voeg de hazelnoten en havermout toe en roer door.
 - Schep in de bakring, verdeel het mengsel en druk aan met een lepel.
 - Laat uitharden in de vriezer.
 
Blauwe bessen cake
- Klop de boter, basterdsuiker en citroenrasp tot een luchtige massa.
 - Klop een voor een de eiwitten erdoor.
 - Klop een voor een de eieren erdoor.
 - Meng en zeef de bloem, bakpoeder en zout.
 - Roer om en om in delen de bloem en de melk door het beslag.
 - Schep een flinke lepel beslag in een kommetje.
 - Verdeel de rest over een taartpan van ø 21 en een taartpan van ø 16 centimeter.
 - Meng de jam door het beslag in het kommetje tot een egaal paars beslag.
 - Giet in de taartpannen en roer een gemarmerd paars patroon met de achterkant van een mes door het beslag.
 - Bak de cakes in 25 minuten gaar.
 - Check de gaarheid met een prikker.
 - Laat 5 minuten afkoelen in de vorm en daarna op een rooster in de koeling.
 
Koffiebiscuit
- Verhoog de temperatuur van de oven naar 190 graden.
 - Klop het eiwit luchtig en voeg in delen de kristalsuiker toe.
 - Klop samen tot stijve pieken. Klop op het einde een halve minuut door op lage stand.
 - Voeg de eidooiers in delen toe. Klop niet te lang.
 - Voeg de gezeefde bloem, zout en espressopoeder toe.
 - Spatel tot een glad beslag.
 - Verdeel het beslag over een taartpan van ø 21 en een taartpan van ø 16 centimeter.
 - Bak in ca 13-15 minuten gaar en goudbruin.
 - Haal uit de vormen en laat afkoelen op een rooster.
 
Blauwe bessen vlaaivulling
- Breng de bessen met het citroensap en de suiker aan de kook.
 - Laat 5-10 min zachtjes doorkoken.
 - Meng de maïzena met het blauwe bessensap.
 - Giet al roerend bij de bessen in de pan.
 - Breng kort aan de kook tot het begint in te dikken.
 - Laat afkoelen in de koeling.
 
Blauwe bessen mousse
- Verwarm de blauwe bessen met de suiker tot de suiker is opgelost.
 - Knijp de gelatineblaadjes uit, voeg toe en roer goed door.
 - Meng de Griekse yoghurt met de poedersuiker en honing.
 - Klop de slagroom stijf.
 - Roer de yoghurt, blauwe bessen en slagroom voorzichtig door elkaar met een houten lepel.
 - Zet de vulling koud.
 - Doe voor gebruik in een spuitzak.
 
Haagse Hopjes mousse
- Maal de Haagse hopjes fijn.
 - Verwarm de melk met de suiker en de gemalen Haagse hopjes.
 - Laat de hopjes op laag vuur oplossen, terwijl je af en toe roert.
 - Roer de uitgeknepen gelatine erdoor.
 - Laat afkoelen zonder dat het al te stevig wordt.
 - Klop de slagroom stijf.
 - Spatel het afgekoelde hopjesmengsel erdoor.
 - Voeg eventueel naar smaak extra gemalen hopjes en espressopoeder toe.
 - Zet koel tot gebruik.
 - Doe in een spuitzak.
 
Vanille botercrème
- Verwarm het eiwit met de suiker au bain-marie.
 - Roer totdat alle suiker is opgelost (check tussen duim en wijsvinger).
 - Mix de eiwitten in 10 minuten stijf en koud.
 - Voeg beetje voor beetje de roomboter en het vanille-extract toe.
 - Doe een deel van de botercrème in een spuitzak.
 - Verdeel de rest van de crème over 3 schaaltjes.
 - Voeg aan elk bakje paarse kleurstof toe en mix tot je 3 verschillende kleuren paars hebt.
 - Zet koel tot gebruik.
 
Haagse Hopjes schotsen
- Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
 - Maal de hopjes fijn tot poeder.
 - Strooi het poeder met behulp van een zeef zeer dun uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
 - Zet 1 minuut in de oven en blijf erbij tot er een flinterdun laagje ontstaat.
 - Haal uit de oven en laat afkoelen.
 - Breek mooie schotsen van de hopjeslaag.
 
Taartopbouw
- Neem de taartdummy van ø 24 centimeter en plaats hier de krokante bodem op.
 - Snijd van al je cakes een dun laagje van de bovenzijde, zodat je een vlakke bovenkant krijgt.
 - Snijd beide koffiebiscuits horizontaal doormidden.
 - Leg een ø 21 centimeter blauwe bessencake op de krokante bodem.
 - Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
 - Vul het midden met blauwe bessen vlaaivulling en een laag blauwe bessen mousse.
 - Leg hier een laag koffiebiscuit van ø 21 centimeter op.
 - Spuit een dijkje botercrème op de buitenrand.
 - Vul het midden met Haagse hopjes mousse.
 - Dek af met een laag koffiebiscuit.
 - Smeer de taart rondom af met een laagje witte botercreme.
 - Laat opstijven in de vriezer.
 - Maak eenzelfde taartje van de kleinere cake biscuits en laat ook opstijven in de vriezer.
 - Plaats de taarten op elkaar.
 - Strijk de zijkanten af met de gekleurde paarse botercremes.
 - Begin onderaan met de donkerste paars en werk naar boven naar wit toe.
 - Garneer de taart met toeven botercrème (gekarteld spuitmondje), blauwe bessen, poedersneeuw en hopjes schotsen.
 
                        
                                        
                                    
                    
                                    
                    
                                    
                    
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.