Terug

Happy Little Tree

Sinaasappel, rozemarijn, vanille en amandel vormen de hoofdrolspelers in deze vrolijke koekjesboom van Ingmar. Dankzij de stevige constructie staat hij trots overeind. De chocoladesnoepjes maken het tot een vrolijk geheel.

Ingmar

Recept van
Ingmar

Makkelijk
(3) reviews

Ingrediënten

Koekjes

  • 515 gram boter
  • 450 gram bruine suiker
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram ei
  • 850 gram bloem (extra voor uitrollen)
  • 1.5 eetlepel bakpoeder
  • 15 gram verse rozemarijn
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 2 theelepels amandelextract

Royal Icing

  • 5 gram merengue poeder
  • 30 gram sinaasappelsap
  • 200 gram suikerbakkerspoeder

Opbouw

  • 25 gram poedersuiker
  • 150 ronde chocoladesnoepjes in 5 verschillende kleuren (min. 30 van elke kleur)
  • takjes rozemarijn

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Haal de boter uit de koelkast, zodat hij een beetje op temperatuur kan komen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.

Koekjes

  • Meng de boter met de suiker, het vanille- en amandel-extract, de rozemarijn en het zout tot een zacht en romig geheel.
  • Voeg beetje bij beetje de eieren toe.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder in delen boven de mengkom en meng alle ingrediënten tot een mooi deeg. Mix niet onnodig lang door.
  • Verdeel het deeg in een aantal stukken en rol elk stuk een beetje uit.
  • Verpak in plastic en leg de stukken ongeveer 10 minuten in de vriezer.
  • Bestuif je werkblad met bloem.
  • Rol het deeg uit tot 6 millimeter dikte en steek de sterren en 4 cirkels uit. Zie de tabel voor de benodigde maten en aantallen.
  • Begin met de grote koekjes en werk naar de kleinere toe.
Formaat ster in cm Aantal nodig
4 (maat 1) 2
5.5 (maat 2) 3
7 (maat 3) 3
8.5 (maat 4) 3
10 (maat 5) 3
11.5 (maat 6) 2
13 (maat 7) 2
14.5 (maat 8) 1
16 (maat 9) 1
17.5 (maat 10) 1
10 cm (cirkel) 4

Het past als volgt op de bakplaten:

Bakplaat Te bakken Baktijd
Bakplaat 1 4x Cirkel 17 minuten
Bakplaat 2 Maat (10) + (9) 18 minuten
Bakplaat 3 Maat (8) + (7) + (7) + (6) 16 minuten
Bakplaat 4 Maat (6) + 3x maat (5) + 3x maat (4) 15 minuten
Bakplaat 5 3x maat (3) + 3x maat (2) + 2x maat (1) 14 minuten
  • Laat de koekjes afkoelen op een rekje tot ze niet meer warm aanvoelen.

Royal Icing

  • Meng alle ingrediënten met een vork of garde.
  • De icing is goed als hij niet meer van de garde/vork afdruipt, maar nog wel vloeibaar is. Als je icing te dun is kun je wat suikerbakkerspoeder toevoegen.
  • Doe de icing in een spuitzak met het kleinste spuitmondje dat je kan vinden.

Opbouw

  • Begin met de 4 cirkelvormige koekjes. Dit wordt de stam van je kerstboom. Stapel de koekjes op elkaar en plak ze vast met een laagje royal icing.
  • Op de ronde koekjes komen je stervormige koeken. Begin met de grootste en werk naar de kleinste toe.
  • Spuit een laagje royal icing langs de rand van elk koekje.
  • Spuit ook een dot icing in het midden en plak de koekjes daarmee aan elkaar vast.
  • Zorg ervoor dat je elk nieuw koekje een klein stukje draait, zodat de punten van de sterren net niet boven elkaar liggen.
  • Druk op elke punt van elke ster een chocolade snoepje in de royal icing. Zorg dat de verschillende kleuren een mooie spiraal naar boven vormen.
  • Versier je boom met wat takjes rozemarijn en bestuif het geheel met poedersuiker.

Bakgereedschap

  • Bakplaat
  • Standmixer met toebehoren
  • Stervormige uitstekers in de maten: 4, 5,5, 7, 8,5, 10, 11,5, 13, 14,5, 16 en 17,5 centimeter.
  • Ronde uitsteker van 10 centimeter
  • Spuitzak
  • Klein rond spuitmondje
  • Deegroller

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.