E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Harde mokka’s

Wat een gedistingeerd gebakje is dit toch. Het harde wener deeg gaat volgens Robèrt van: "1, 2, 3 en een eitje." Koffieboontje erop en serveren maar.

Taart
(90) reviews

Ingrediënten

Harde wenerdeeg

  • 300 gram bloem
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 0.5 theelepel zout
  • 200 gram koude boter
  • 1 ei
  • 2 eetlepels koud water

Vulling

  • 250 milliliter melk
  • 25 gram suiker
  • 25 gram custardpoeder
  • 100 gram amandelspijs

Botercrème

  • 150 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • 250 gram suiker
  • koffie
  • 1 vanillecake
  • mokka-extract

Fondant

  • 250 gram fondant
  • mokka-extract
  • chocolade koffieboontjes

Bereidingswijze

Harde wenerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Meng de boter, suiker, ei en het zout in een keukenmachine.
  • Voeg de bloem toe en meng tot een kruimelig deeg.
  • Voeg water toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Verpak het deeg in plastic folie en laat ongeveer 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Zodra het deeg is afgekoeld, rol het uit tot 3 millimeter dikte.
  • Vet kleine tartelletevormpjes in.
  • Snijd kleine rondjes uit het deeg en bedek de vormpjes hiermee.

Vulling

  • Maak eerst de banketbakkersroom.
  • Schenk 4/5e van de melk in een steelpannetje en voeg de meeste suiker toe.
  • Zet op laag vuur en breng aan de kook zonder te roeren.
  • Zeef de custardpoeder boven een schaaltje en roer de resterende suiker er door.
  • Voeg de overige melk toe en roer tot een gladde massa.
  • Zodra de melk kookt, voeg het custardpapje toe en laat het al roerende gaar koken en indikken.
  • Schenk op een plat bord en laat afkoelen in de koeling.
  • Doe de amandelspijs in de keukenmachine en draai los.
  • Voeg naar smaak beetje bij beetje banketbakkersroom toe. (Let op: u moet minsten 150 gram banketbakkersroom overhouden voor de botercreme).
  • Doe de vulling in een spuitzak en vul de bodempjes hiermee.
  • Zet de vormpjes op een rooster en zet in de oven.
  • Verlaag de temperatuur naar 180˚C en bak de deegjes ongeveer 20 minuten.
  • Haal de bodempjes uit de vorm en laat even afkoelen op een rooster.

Botercrème

  • Doe boter, 150 gram banketbakkersroom en 50 gram basterdsuiker in een keukenmachine.
  • Draai de vulling zo lang als mogelijk tot een luchtige crème.
  • Snijd dunne plakjes uit de vanille cake en steek hier rondjes uit zo groot als de binnenkant van de gebakjes.
  • Maak de koffie door 200 gram gemalen koffie aan te maken met 100 gram water en 250 gram suiker.
  • Drenk de cakeplakjes in de koffie en bedek de vulling hiermee.
  • Breng de botercrème op smaak met mokka-extract en meng kort door met de hand.
  • Doe de botercrème in een spuitzak.
  • Spuit mooie torentjes op de vulling.
  • Neem een paletmes en strijk de vulling netjes en strak.
  • Zet in de koeling en laat opstijven.

Fondant

  • Doe de fondant met een klein beetje water in een steelpannetje en breng in conditie. Blijf continu goed roeren.
  • Let op dat de fondant niet heter wordt dan 40˚C, anders wordt het te slap of stijf.
  • Als de fondant warm is, voeg een klein beetje mokka-extract toe om deze op kleur te brengen.
  • Giet de fondant in een schaaltje.
  • Haal de afgekoelde gebakjes uit de koeling.
  • Pak een gebakje vast aan het bakje en dip de vulling tot aan de rand in de fondant. Trek de gebakjes rustig uit de fondant zodat er een mooi egaal laagje op zit.
  • Herhaal met alle gebakjes.
  • Zet even in de koeling om de fondant op te laten drogen.
  • Spuit kleine toefjes botercrème op de fondant en maak af met een koffieboontje.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.