Terug

Hazelnootrol

De hazelnootrol: een luchtige en romige botercrème, zacht biscuit en krokante hazelnootjes met mooie glanzende chocoladekrullen ter garnering. Het is een uitdaging, deze technische opdracht. Maar dan zet je wel een heel lekker en mooi pareltje op tafel.

Moeilijk
(75) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 150 gram eiwit
  • 100 gram suiker
  • 100 gram eidooier
  • 110 gram bloem
  • 10 gram roompoeder
  • poedersuiker voor bestuiven

Banketbakkersroom

  • 200 gram melk
  • 20 gram suiker
  • 20 gram roompoeder
  • 0.5 vanillestokje

Hazelnoot botercrème

  • 300 gram boter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • banketbakkersroom
  • 100 gram hazelnootpasta

Hazelnootpasta

  • 150 gram gebruineerde hazelnoten
  • 200 gram fondant

Chocolade decoratie

  • schaaltje pure chocolade

Bereidingswijze

Benodigdheden voor de hazelnootrol

  • Bakplaat
  • Acetaatfolie
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Spuitmondje nr.8
  • Elastiekje
  • Chopper
  • Liniaal
  • Bakmat
  • Keukenmachine met toebehoren

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier

Biscuit

  • Klop het eiwit op.
  • Voeg beetje bij beetje de suiker toe en klop door tot glanzende stijve pieken.
  • Klop de eidooiers los.
  • Roer de eidooiers door het eiwit.
  • Zeef de bloem en roompoeder en spatel door het beslag.
  • Verdeel het beslag met een plamuurmes over de bakplaat.
  • Bak in 7 minuten gaar en goudbruin.
  • Bestuif je werkblad met poedersuiker.
  • Stort je biscuit ondersteboven op het werkblad.
  • Trek het bakpapier voorzichtig los.
  • Snijd het biscuit voor de hazelnootrol in een strakke rechthoek.

Banketbakkersroom

  • Roer de roompoeder met een scheut melk tot een papje.
  • Snijd het vanillestokje door en schraap het merg eruit.
  • Breng de overige melk met het vanillestokje en -merg aan de kook.
  • Schenk de hete melk bij het papje en roer glad.
  • Giet alles terug in de pan en verwarm tot het begint in te dikken.
  • Schenk in een schaaltje, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Hazelnoot botercrème

  • Klop de boter licht en luchtig.
  • Voeg de basterdsuiker toe en klop verder door.
  • Voeg ongeveer 100 gram hazelnootpasta en de banketbakkersroom toe.
  • Klop tot een gladde en luchtige botercrème. Maar klop niet te lang, want als hij te luchtig is wordt het oprollen van de cake lastiger.

Hazelnootpasta

  • Verwarm de fondant in een pannetje tot het begint te karameliseren.
  • Voeg de hazelnoten toe en roer goed door.
  • Stort uit op een bakmatje en laat uitharden.
  • Hak de hazelnoot nougat in stukken.
  • Maal de helft helemaal fijn in de hakmolen tot er een pasta ontstaat.
  • Hak de rest in kleine stukjes.

Chocolade decoratie

  • Smelt de chocolade au bain-marie en breng op temperatuur door middel van tableren.
  • Strijk de gesmolten chocolade dun uit over een vel acetaatfolie.
  • Snijd schuine banen van 3 centimeter uit elkaar. Je krijgt lange driehoeken,
  • Rol het vel met chocolade van rechtsonder naar linksboven op.
  • Bind vast met een elastiekje en laat opstijven in de koeling.

Opbouw van de hazelnootrol

  • Bestrijk het biscuit van de hazelnootrol met een dunne laag botercrème.
  • Bestrooi de botercrème met wat fijngehakte hazelnoten.
  • Rol het biscuit in de lengte op.
  • Smeer botercrème aan de buitenkant van de rol en strijk netjes af.
  • Doe de overige botercrème in een spuitzak met decoratief spuitmondje.
  • Spuit een zigzagpatroon op de rol.
  • Haal de chocolade uit de koeling en decoreer de taart met de krullen.
  • Decoreer de zijkanten van de rol met de overige fijngehakte nootjes.
  • Serveer de hazelnootrol op een mooie plank.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.