Terug

Het Madeleine-Meer

Deze elegante zwaan is opgebouwd uit twee soorten madeleines. Een frisse variant die gebaseerd is op een mojito met limoen, kardemom en munt en een kruidige tegenhanger met chai en cognac. De zwanenhals is gemaakt van een gingerbread koekje. Het geheel wordt mooi versierd met een glazuurt. Zet deze zwaan op tafel en je steelt gegarandeerd de show.

Enzo

Recept van
Enzo

(14) reviews

Ingrediënten

Limoen Kardemom Madeleines

  • 4 eieren
  • 175 gram witte suiker
  • 280 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 250 gram plantaardige boter (Flora)
  • 5 rasp van limoenen
  • 2 theelepels matcha
  • 2 theelepels kardemom

Limoen Jelly

  • 100 gram witte suiker
  • 5 sap van limoenen
  • 1.5 theelepel agar-agar in poedervorm
  • 100 milliliter water

Munt meringue

  • 4 takjes munt
  • 2 eiwitten
  • 100 gram suiker
  • 50 milliliter water
  • 1 kneepje limoensap

Dirty-Chai Madeleines

  • 4 eieren
  • 175 gram witte suiker
  • 280 gram bloem
  • 15 gram bakpoeder
  • 250 gram plantaardige boter (Flora)
  • 15 gram chai kruiden
  • 2 eetlepels gemalen espresso koffie

Cognac glazuur

  • 4 eetlepels cognac
  • 200 gram poedersuiker

Gingerbread

  • 187 gram plantaardige boter (Flora)
  • 150 gram donkere basterdsuiker
  • 75 gram golden syrup
  • 450 gram bloem
  • 1.5 theelepel baking soda
  • 1 eetlepel chai kruiden

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Madeleinevorm
  • Kwastje
  • Zeef
  • Spuitzak x 5
  • Stervormig spuitmondje ø 4 millimeter
  • Rond spuitmondje ø 2 millimeter
  • Bakplaat
  • Thermometer
  • Prikkers met 2 scherpe kanten
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Piepschuimen ei

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Vet de madeleinevorm goed in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Limoen Kardemom Madeleines

  • Smelt de boter met de limoenrasp.
  • Mix de eieren met de suiker.
  • Voeg de gezeefde bloem, bakpoeder, matcha en kardemom toe en spatel door elkaar.
  • Voeg de gesmolten boter en mix tot een egaal deeg.
  • Doe in een spuitzak en leg 30 minuten in de vriezer of een uur in de koelkast.
  • Spuit het deeg in de madeleinevorm.
  • Bak de madeleines in 10 minuten gaar.

Limoen Jelly

  • Breng het water, de suiker en limoensap aan de kook.
  • Haal van het vuur en voeg de agar-agar toe.
  • Laat nog 2 minuten koken onder voortdurend roeren met een garde.
  • Laat afkoelen.
  • Maal voor gebruik met een staafmixer tot gelei.
  • Doe in een spuitzak.

Munt meringue

  • Hak munt heel fijn.
  • Kook de suiker en het water tot 115 graden.
  • Klop ondertussen de eiwit met een kneepje limoensap schuimig.
  • Voeg de munt en het suikerwater geleidelijk toe aan het eiwit en klop door tot een glanzende meringue.
  • Stop de meringue in een spuitzak met stervormig spuitmondje.

Dirty-Chai Madeleines

  • Smelt de boter en meng met de gemalen koffie en chai kruiden.
  • Mix de eieren met de suiker.
  • Voeg de gezeefde bloem, bakpoeder, matcha en kardemom toe en spatel door elkaar.
  • Voeg de gesmolten boter en mix tot een egaal deeg.
  • Doe in een spuitzak en leg 30 minuten in de vriezer of een uur in de koelkast.
  • Spuit het deeg in de madeleinevorm.
  • Bak de madeleines in 10 minuten gaar.

Cognac glazuur

  • Maak een egaal mengsel van de cognac en poedersuiker.

Gingerbread

  • Breng de boter, suiker en syrup aan de kook.
  • Doe de droge ingrediënten in een kom, voeg het kokende mengsel toe en mix met een vlinder tot het een beetje afkoelt en samenkomt.
  • Kneed met de hand tot een mooi deeg.
  • Rol uit en snijd een zwanenhals uit het deeg.
  • Leg op de bakplaat met bakpapier.
  • Bak de koek in 10 minuten gaar (op 200 graden).

Opbouw

  • Versier de chai madeleines met cognac glazuur. Versier ook de zwanenhals hiermee.
  • Versier de limoen kardemom madeleines met meringue en limoen jelly.
  • Maak de madeleines met prikkers aan het piepschuimen ei vast.
  • Maar ook de zwanenhals voorzichtig vast.
  • Vul de gaten op met de overgebleven meringue.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.