E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Hoog Feestgeluk

Een trotse toren vol madeleines in verschillende soorten en maten. Er zijn frisse varianten met limoen en matcha, en wat steviger madeleines met chocolade en kokos. Het spektakel is versierd met prachtige bloemen en dat maakt het een feestje om naar te kijken én om van te eten.

Ingrediënten

Limoen en matcha madeleines

  • 500 gram amandelpoeder
  • 750 gram eiwit
  • 740 gram poedersuiker
  • 250 gram bloem
  • 700 gram roomboter
  • 2 limoenen
  • 2 theelepels matchapoeder

Chocolade madeleines

  • 400 gram boter
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram bruine suiker
  • 120 milliliter volle melk
  • 4 eetlepels honing
  • 6 eieren
  • 275 gram bloem
  • 75 gram amandelmeel
  • 4 afgestreken eetlepel cacaopoeder
  • 2 eetlepels bakpoeder

Garnering

  • 300 gram pure chocolade
  • 100 gram kokosrasp
  • eetbare bloemen

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Staande mixer met toebehoren
  • Rasp
  • Zeef
  • Madeleine bakblikken
  • Spuitzakken
  • 100 cocktailprikkers
  • Bakrooster
  • Bloemen
  • Lint
  • 2 hoge taartdummies

Voorbereiding

  • Vet de madeleine bakvorm goed in.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.

Limoen en matcha madeleines

  • Smelt de boter tot hij lichtbruin kleurt en laat afkoelen.
  • Klop de eiwitten stijf met de poedersuiker.
  • Zeef de bloem en amandelpoeder en spatel door het eiwitmengsel.
  • Rasp de limoenen en voeg sap van 1 limoen toe.
  • Spatel de afgekoelde boter door het beslag.
  • Verdeel het beslag in 2 delen en schep door de ene helft 2 theelepels matcha.
  • Doe het beslag in spuitzakken en laat het terugkoelen in de koelkast.
  • Spuit het beslag in de ingevette madeleine bakvormen.
  • Bak de madeleines in ongeveer 9 minuten gaar.

Chocolade madeleines

  • Smelt de boter tot hij lichtbruin kleurt.
  • Haal de pan van het vuur en roer beide suikers door de boter.
  • Voeg de honing en melk toe.
  • Roer de eieren 1 voor 1 door het mengsel.
  • Doe alles in een kom.
  • Zeef de bloem, amandelmeel, bakpoeder en cacao en spatel door het beslag.
  • Doe het beslag in een spuitzak en laat afkoelen in de koelkast.
  • Draai de oventemperatuur terug naar 190 graden.
  • Spuit het beslag in de ingevette madeleine bakvormen.
  • Bak de madeleines in ongeveer 10 minuten gaar.

Garnering

  • Smelt de chocolade.
  • Doop een aantal afgekoelde chocolade madeleines er voor een kwart in.
  • Strooi er kokos overheen aan beide kanten en laat afkoelen.

Opbouw

  • Stapel de taartdummies op elkaar en zet ze vast met prikkers.
  • Begin met het aankleden van de bovenste dummy met de chocolade madeleines.
  • Werk trapsgewijs naar beneden en steek de verschillende madeleines met prikkers vast op de onderste dummy.
  • Maak onderaan een strik van lint en bedek de bovenkant met verse bloemen.
  • Verdeel de eetbare bloemen over de madeleine toren om de lege plekken op te vullen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.