Terug

Immer Frühling

Alper

Recept van
Alper

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Lavendelcake

  • 6 eieren
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 2 vanillestokjes
  • 1 eetlepel gedroogde lavendel
  • 1 citroenzeste van 1 citroen
  • 150 gram bloem

Perzikengelei laag

  • 410 gram blik halve perzikken op siroop
  • 1 theelepel gedroogde lavendel
  • sap van 1 citroen

Chocolade laag

  • 110 gram pure chocolade
  • 20 gram roomboter
  • 25 gram pecannoten

Botercrème

  • 4 eiwitten
  • 200 gram suiker
  • 300 gram roomboter

Marsepein toplaag

  • 300 gram marsepein
  • koper kleurstof

Marsepeinen strik en lint

  • 150 gram koper kleurstof

3 rozen van marsepein

  • 100 gram rode marsepein

Garnering

  • 50 gouden suikerparels
  • 50 gram pure chocolade

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet een bakblik met een diameter van 24 centimeter in met boter en bestuif met bloem.
  • Leg een kleine spuitzak en stukje cellofaan klaar.

Lavendelcake

  • Klop eieren en suiker in de hoogste stand van de keukenmachine tot wit schuim.
  • Snijd de vanillestokjes open en schraap het merg er uit. Voeg dit samen met lavendel en citroenrasp toe aan het eiwitschuim. Laat de machine op halve kracht nog 30 seconden draaien.
  • Zeef bloem boven de kom met eiwitschuim. Spatel dit met de hand voorzichtig door het eiwitschuim. Pas op dat u niet alle lucht er uit slaat.
  • Giet het beslag in het bakblik en bak de cake in 25 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Perzikengelei laag

  • Mix de ingrediënten voor de perzikgelei fijn in een mixer. Schep in een pannetje en zet op het vuur.
  • Laat het mengsel al roerend tot een jamachtige dikte inkoken.
  • Laten afkoelen.

Chocolade laag

  • Smelt chocolade en boter au bain-marie.
  • Roer vervolgens goed door tot een homogeen mengsel.
  • Hak de pecan noten fijn en voeg toe. Roer goed door tot het goed is gemengd.

Botercrème

  • Doe suiker in een steelpannetje en bedek het met water. Zet op laag vuur en laat inkoken tot 121°C om een suikerstroop te maken.
  • Doe de eiwitten in een vetvrije kom en klop met de keukenmachine of handmixer tot wit en schuimig.
  • Schenk vervolgens de suikerstroop in een dunne straal al kloppend bij de eiwitten. Blijf kloppen op de hoogste snelheid tot stijve pieken ontstaan en het mengsel wat afgekoeld is.
  • Breng de snelheid wat terug en voeg boter in blokjes toe. Blijf kloppen tot alles gemengd is en er een mooie crème ontstaat.
  • Voeg tenslotte naar smaak vanille toe en mix het geheel nog even een halve minuut door tot de vanille goed door de botercrème is verdeeld.

Samenstellen

  • Snijd de afgekoelde cake horizontaal in 3 lagen.
  • Smeer de onderste cakelaag in met perzikgelei, de tweede laag met de chocoladecrème en de bovenste cakelaag met botercrème. Stapel vervolgens op elkaar. Druk voorzichtig aan.

Marsepein toplaag

  • Kneed de marsepein kort zodat deze soepel wordt. Voeg vervolgens een paar druppels kleurstof toe en kneed even door. Doe dit niet te lang, zodat bij het uitrollen een marmereffect ontstaat.
  • Rol de marsepein dun uit en bekleed de cake hiermee. Werk glad af.

Marsepeinen strik en lint

  • Kleur blanke marsepein eventueel met bruine kleurstof of gebruik donkerbruine marsepein.
  • Rol de marsepein dun uit en snijd eventueel recht bij. Plak dit rondom de bodem van de taart. Maak een strik van de overgebleven marsepein en zet deze bovenop de taart.

3 rozen van marsepein

  • Verdeel de marsepein in 3 gelijke stukken.
  • Rol ieder stuk uit tot een sigaar van ongeveer 20 centimeter. Snijd iedere sigaar in 6 gelijke stukken.
  • Pak 6 stukken en rol ze uit tot balletjes.
  • Druk ieder balletje tussen twee cellofaantjes plat. Strijk de bovenkant van iedere cirkel plat, zodat elk blaadjes een ‘scherpe’ rand heeft.
  • Neem één cirkel, dit is de kern. Vouw deze als een cape dicht. Wikkel de overige vijf blaadjes hier om heen door telkens voordat een blaadje om de kern heen dicht wordt gevouwen, een volgende blaadje te pakken en deze ertussen te drukken en vervolgens weer om het onderliggende blaadje en kern te wikkelen. Let erop dat de bovenzijde van elk blaadje gelijk loopt. Wanneer alle blaadjes om de kern heen zijn gewikkeld, druk de onderzijde van de roos aan en snijd eventueel recht af.
  • Maak zo ook de tweede en derde roos.

Garnering

  • Maak een chesterfield motief op de taart: gebruik een liniaal om de gewenste lijnen voorzichtig in het deeg te drukken. Gebruik vervolgens de bolle kant van een aardappelschilmesje om deze lijnen duidelijker te maken. Pas op dat u niet door de marsepein heen drukt.
  • Plak op de punten waar de lijnen elkaar kruizen eetbare suikerparels.
  • Smelt chocolade au bain-marie en doe in een spuitzakje. Spuit een raster of tekst naar wens op het cellofaan. Laat stollen en leg op de cake.
  • Maak af met de marsepeinen rozen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.