Terug

Ine’s Smulmand

Een harmonieus gecomponeerd broodkransje met voor ieder wat wils: pittige kaasbroodjes, zoete suikerbroodjes en kruidige foccacia.

Ine

Recept van
Ine

Moeilijk
(2) reviews

Ingrediënten

Broodmand

  • 750 gram tarwebloem
  • 15 gram zout
  • 30 gram witte basterdsuiker
  • 405 gram volle melk
  • 75 gram roomboter
  • 15 gram instant gist
  • 2 eieren

Broodje I: suikerbroodje

  • 150 gram speltbloem
  • 1 theelepel instant gist
  • 100 gram volle melk
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 0.25 citroen (rasp)
  • 25 gram roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 95 gram greinsuiker (grof)
  • 15 gram gembersiroop
  • 1 theelepel kaneel
  • 50 gram roomboter (om brood in te smeren)

Broodje II: foccacia met Italiaanse vulling

  • 200 gram speltbloem
  • 50 gram griesmeel, fijngemalen
  • 1 theelepel instant gist
  • 1 theelepel zonnebloemolie
  • 1 theelepel witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel geritste citroenthijmblaadjes
  • 300 milliliter lauw water
  • 50 gram olijfolie (extra vierge)
  • 3 tenen knoflook
  • 6 zongedroogde tomaatjes op olie
  • 150 gram groene olijven
  • 1 bol mozzarella
  • 1 gram chili vlokken
  • 1 gram zwarte peper
  • 2 gram zout
  • 2 eetlepels grof zeezout

Broodje III: Kaasbroodje

  • 250 gram speltbloem
  • 1 theelepel zout
  • 0.5 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel instant gist
  • 100 gram Gruyère kaas, geraspt (25 gram ervan voor garnering)
  • 2 bosuitjes, in ringen
  • 1 theelepel chili vlokken
  • 125 gram melk, kamertemperatuur
  • 2 eieren

Bereidingswijze

Voorbereidingen

  • Verwarm de oven voor op 230 graden (hete lucht).

Bakgereedschap

  • Keukenmachine
  • 6 bakvormpjes  (maat muffin, groffe ribbel voor het kaasbroodje)
  • bakpapier

Broodmand

  • Meng de ingrediënten (behalve het ei en de melk) in de mixer.Voeg daarna het ei en de melk, in scheutjes, toe.
  • Kneed het geheel in 5 minuten tot een soepel deeg (op stand 2).
  • Bol het deeg op, en laat de bol onder een theedoek op de werkbank 10 minuten rusten.
  • Kneed het deeg opnieuw, kort.
  • Rol een deel ervan uit tot plak, 5 millimeter dik. Leg de plak op de bakplaat bekleed met bakpapier.
  • Prik gaatjes in de plak.
  • Rol van het overig deeg strengen en vlecht met drie daarvan een mooie rand.
  • Maak van twee strengen ook een tweede vlecht.
  • Plak met een kwastje met water de onderdelen op elkaar.
  • Strijk het geheel af met het losgeklopte ei.
  • Dek het af, en laat het op kamertemperatuur 45 minuten rijzen.
  • Bak het brood, ongeveer 20 minuten.
  • Laat het afkoelen op een rooster.

Broodje I: suikerbroodje

  • Stort de bloem, de gist, de melk (steeds kleine scheutjes), de basterdsuiker en de citroenrasp in een kom; mix dit alles op de laagste stand tot een soepel deeg.
  • Kneed de boter en het zout erdoor.
  • Laat het deeg 30 minuten rijzen op een warme.
  • Kneed met de hand de greinsuiker, de gembersiroop en de kaneel erdoor.
  • Vorm een bol (opbol); laat die 5 minuten rusten.
  • Weeg zes porties af.
  • Sla het deeg zachtjes plat en rol uit, snij in zes lange delen. Rol op als een worstje en knoop creatief dicht.
  • Bestrijk met een kwastje met water – greinsuikertjes erop strooien en vastduwen.
  • Leg de broodjes plat op een bakplaat en laat ze 15 minuten op een warme plek rijzen.
  • Warm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
  • Bak de broodjes 10 tot 15 minuten in de oven.
  • Bestrijk het na het bakken met gesmolten roomboter; hierna laten afkoelen onder een theedoek.

Broodje II: foccacia met Italiaanse vulling

  • Meng het meel met het zout.
  • Schenk er 300 milliliter lauwwarm water bij en laat op stand 2 draaien.
  • Voeg gist en suiker toe.
  • Kneed het deeg 5 minuten.
  • Vet de rijskom in met olijfolie en leg het deeg erin. Bestuif het deeg met wat bloem en dek het af met een theedoek. Laat het 30 minuten rijzen.
  • Snijd de knoflook, tomaat, olijven in plakjes; de mozzarella in blokjes van een centimeter.
  • Doe dit alles in een kom en strooi er chilivlokken, peper en zout overheen.
  • Na de rijs: duw het deeg met de knokkels plat, duw en vouw.
  • Verdeel in 6 bollen. Rek en strek de deegbolletjes in platte ovalen. Duw er met vingers kuiltjes in. Strooi een laagje griesmeel op een bakplaat. En leg de foccacia erop.
  • Duw de ingrediënten erin, verdeel gelijkmatig.
  • Druppel er een paar druppeltjes olijfolie overheen en bestrooi de platte bollen met zeezout
  • Tweede rijs: zet 15 minuten op een warme plek.
  • Warm de oven voor op 220 graden (hete lucht) en bak de bolletjes in 15 à 20 minuten goudbruin. Ze horen van binnen zacht te zijn.
  • Laat ze afkoelen onder een theedoek.

Broodje III: Kaasbroodje

  • Vet de vormpjes in en bebloem ze.
  • Stort bloem, zout, mosterd en chilivlokken in de mixer –  roer even om met een lepel.
  • Voeg de gist toe, spatel de Gruyère en een gehakt bosuitje er voorzichtig door.
  • Melk en eieren in een mengkan goed door elkaar klutsen. Schenk het mengsel bij het bloemmengsel en sla het door. Mix het op stand 1 tot een zacht en plakkerig deeg ( 4 minuten) met een (bisschops-)haak.
  • Laat 30 minuten rijzen.
  • Doe het deeg in de vormpjes doen en laat rijzen (30 à 40 minuten).
  • Verwarm oven voor op 190 graden (hete lucht).
  • Bestrooi de gerezen broodjes met Gruyère.
  • Bak ze 15 à 17 minuten af en laat ze afkoelen onder een theedoek.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.