E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Is wel goud zo!

Johan gaat in deze taart voor een boerenbruiloft. De onderste taart bevat boerenjongens en de bovenste boerenmeisjes. Als dat geen topcombinatie is? Volgens Johan zelf gebruikt hij hiervoor de lekkerste botercrème van de hele tent. Hoe dat komt? Dat is bakkersgeheim. Maar het zou zomaar eens met het scheutje rum te maken kunnen hebben. Niet doorvertellen hoor.

Johan

Recept van
Johan

Taart
(8) reviews

Ingrediënten

Boerenjongens

  • 250 gram rozijnen
  • 250 gram kristalsuiker
  • schil van een halve citroen
  • 1 kaneelstokje
  • 1 steranijs
  • 0.5 liter rum
  • 125 milliliter water

Boerenmeisjes

  • 250 gram gedroogde abrikozen
  • 250 gram witte basterdsuiker
  • schil van een halve citroen
  • 125 milliliter water
  • 250 milliliter inmaakbrandewijn

Moskovisch beslag

  • 180 gram boter
  • 12 eieren
  • 350 gram suiker
  • 300 gram bloem

Zwitserse room

  • 1 vanillestokje
  • 500 milliliter melk
  • 140 gram suiker
  • 45 gram maïzena
  • 2 eidooiers
  • 350 milliliter slagroom

Botercrème

  • 1.5 ei
  • 75 centiliter water
  • 75 centiliter rum
  • 410 gram suiker
  • 450 gram boter

Nieuwjaarsrolletjes

  • 200 gram bloem
  • 100 gram boter
  • 175 gram witte basterdsuiker
  • 15 gram vanillesuiker
  • 2 eetlepels water
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • 0.5 theelepel kaneel

Opbouw

  • 400 milliliter slagroom
  • 60 gram suiker
  • 50 gram poedersuiker om te bestrooien
  • goudspray
  • goud kleurige parels
  • goud glitterpoeder

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Handmixer
  • Keukenmachine met toebehoren.
  • Paletmes
  • Weckpot (2x)
  • Spuitmondjes
  • Spuitzakken
  • Taartrooster
  • Springvormen van ø 18 en ø 28 centimeter.
  • Wafelijzer

Voorbereiding

  • Maak circa 1,5 maand van tevoren de boerenjongens en boerenmeisjes.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een springvorm van ø18 en een van ø 28 centimeter in. Bekleed de bodem met bakpapier.

Boerenjongens

  • Kook de suiker en het water tot een siroop.
  • Was de rozijnen goed, tot het water helder is.
  • Voeg, zodra de suiker is opgelost, de citroenschil, het kaneelstokje, de steranijs en de rozijnen toe.
  • Laat zachtjes doorkoken tot de rozijnen geweld zijn.
  • Doe het rozijnenmengsel met de rum in een weckpot en laat circa 6 weken staan op een donker plek.

Boerenmeisjes

  • Was de abrikozen en snijd ze in stukjes.
  • Breng de abrikozen met het water, de suiker en de citroenschil aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  • Doe de abrikozen samen met de inmaakbrandewijn in een weckpot en laat circa 6 weken staan op een donker plek.

Moskovisch beslag

  • Smelt de boter.
  • Splits de eieren.
  • Klop de eiwitten met de helft van de suiker tot stijve pieken.
  • Klop de eidooiers met de rest van de suiker au bain-marie schuimig en lobbig.
  • Meng het eiwit met de eidooiers.
  • Spatel de bloem erdoor en spatel daarna de boter erdoor.
  • Schenk het beslag in de springvormen en bak ze circa 30 minuten in de oven tot de cake goudbruin en gaar is.
  • Laat de cakes afkoelen en snijd horizontaal in 2 plakken.

Zwitserse room

  • Klop 50 milliliter van de melk op met de eidooiers, 100 gram suiker en de maïzena.
  • Verwarm de overige 450 milliliter melk in een pannetje.
  • Giet de helft bij je maizena-papje en roer goed door.
  • Giet alles terug in de pan en laat circa 3 minuten zachtjes doorkoken tot het indikt.
  • Giet in een platte schaal en dek af met folie.
  • Laat volledig afkoelen.
  • Klop de slagroom met de overige 40 gram suiker stijf.
  • Meng slagroom met de afgekoelde banketbakkersroom.

Botercrème

  • Klop het ei los.
  • Voeg de rum en het water toe en verwarm goed, maar laat het mengsel niet koken.
  • Haal de pan, vlak voordat het mengsel kookt, van het vuur en koel direct terug door de pan in een bak koud water te zetten.
  • Klop de boter goed luchtig en wit.
  • Voeg het ei-rum-mengsel al mixend beetje bij beetje toe.
  • Mix nog even flink door. Hoe langer hoe lekkerder!

Boerenjongens- en boerenmeisjes-crème

  • Verdeel je botercrème in 3 delen.
  • Voeg aan 1 deel 100 centiliter boerenjongens toe.
  • Voeg aan een ander deel 100 centiliter boerenmeisjes toe.

Nieuwjaarsrolletjes

  • Rasp de schil van de citroen.
  • Kneed van alle ingrediënten een samenhangend deeg.
  • Maak er bolletjes ter grootte van een dikke knikker van.
  • Zet het wafelijzer aan en vet het in.
  • Klem bolletje voor bolletje het deeg tussen het wafelijzer om er mooie koeken van te bakken.
  • Het verschilt per apparaat, dus houd zelf goed in de gaten hoe lang je koeken nodig hebben.
  • Rol de koekjes direct om een stokje, zodra ze uit het wafelijzer komen. Wacht kort, schuif ze daarna van het stokje af en laat ze verder afkoelen.

Opbouw

  • Klop de slagroom op met de suiker.
  • Snij beide bodems in in 2 lagen.
  • Smeer op het onderste biscuit van de grote taart een laag boerenjongenscrème.
  • Leg hier weer een laag biscuit op.
  • Vul op met een laag Zwitserse room en sluit af met het biscuit.
  • Herhaal bovenstaande stappen voor de kleine taart, maar dan met boerenmeisjescrème.
  • Plaats de boerenmeisjestaart bovenop de boerenjongenstaart.
  • Smeer beide taarten af met de overige botercrème.
  • Vul de nieuwjaarsrolletjes met slagroom en versier de taart ermee.
  • Decoreer het geheel met goudparels, toeven slagroom, goudspray en glitters en de poedersuiker.
  • Steek 3 vuurwerk fonteinen boven in de taart.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.