E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Macarons met bosvruchten

Macarons zijn uitdagende koekjes. Want ze kunnen gemakkelijk breken én ze moeten een voetje hebben. Deze macarons zijn gemaakt van bosvruchten. Daar krijgen ze die mooie paarse kleur van.

Jan

Recept van
Jan

Koekjes
Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Paarse macarons

  • 200 gram amandelmeel                         
  • 200 gram poedersuiker
  • 75 gram eiwit
  • 200 gram suiker
  • 55 milliliter water
  • Snuf zout
  • 75 gram eiwit
  • Paarse poederkleurstof

Witte macarons

  • 200 gram amandelmeel                         
  • 200 gram poedersuiker
  • 75 gram eiwit
  • 200 gram suiker
  • 55 milliliter water
  • Snuf zout
  • 75 gram eiwit

Bosvruchtencrèmeux

  • 18,5 gram water
  • 82,5 gram suiker
  • 1 eiwit
  • 2 blaadjes gelatine
  • 50 gram bosvruchtenpuree
  • 112,5 gram slagroom

Citroencrèmeux

  • 1,5 blaadje gelatine
  • 150 gram suiker
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • 3 eidooiers
  • 175 gram boter

Bereidingswijze

Macarons met bosvruchten

Een chique koekje, de macaron. Maar ook heel erg lastig. Want als het eenmaal de oven ingaat kun je er niks meer aan veranderen. De paarse macarons zijn gemaakt van bosvruchten, de witte macarons van citroen.

Bakbenodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Thermometer
  • Spuitzak + spuitmond
  • Bakplaat
  • Bakpapier

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 150 graden hetelucht.
  • Bekleed twee bakplaten met bakpapier

Bosvruchtenmacarons

  • Doe de poedersuiker, kleurstof, het amandelmeel en ongeveer 75 gram van het eiwit in een kom en meng goed.
  • Doe nu het water en de suiker in een pan en breng aan de kook. 
  • Voeg de overige eiwitten toe aan de kom van de staande mixer en klop samen met een snuf zout en 1 eetlepel suiker stijf. 
  • Begin met mixen als de siroop een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 112 graden. 
  • Haal de siroop van het vuur als het 118 graden heeft bereikt en voeg het in één beweging toe aan het eiwitmengsel.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en klop net zolang totdat het lauwwarm is. 
  • Meng ongeveer eenderde van het eiwitmengsel met het amandelmengsel en roer goed door. 
  • Voeg daarna de rest van het eiwitmengsel toe en roer vluchtig door zodat het luchtig blijft.
  • Doe het macaron-mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit twee cirkels op de plaat.
  • Bak de macarons af in ongeveer 20 minuten.

Citroenmacarons

  • Doe de poedersuiker, het amandelmeel en ongeveer 75 gram van het eiwit in een kom en meng goed door.
  • Doe nu het water en de suiker in een pan en breng aan de kook. 
  • Voeg de overige eiwitten toe aan de kom van de staande mixer en klop samen met een snuf zout en 1 eetlepel suiker stijf. 
  • Begin met mixen als de siroop een temperatuur heeft bereikt van ongeveer 112 graden. 
  • Haal de siroop van het vuur als het 118 graden heeft bereikt en voeg het in één beweging toe aan het eiwitmengsel.
  • Zet de mixer op de hoogste stand en klop net zolang totdat het lauwwarm is. 
  • Meng ongeveer eenderde van het eiwitmengsel met het amandelmengsel en roer goed door. 
  • Voeg daarna de rest van het eiwitmengsel toe en roer vluchtig door zodat het luchtig blijft.
  • Doe het macaron-mengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit twee cirkels op de plaat.
  • Bak de macarons direct af in ongeveer 20 minuten.

Bosvruchtencrèmeux

  • Week de gelatine voor minimaal 10 minuten in koud water.
  • Klop de slagroom lobbig en zet koud weg. 
  • Breng het water samen met 76 gram suiker aan de kook tot 122 graden.
  • Klop de eiwitten stijf met de overige suiker.
  • Voeg ook de uitgeknepen gelatine toe en klop tot lichaamstemperatuur. 
  • Voeg nu de bosvruchtenpuree toe en spatel door. 
  • Spatel als laatste de slagroom erdoorheen.

Citroencrèmeux

  • Doe het citroensap samen met de suiker en de dooiers in een steelpan, en verwarm tot 84 graden. 
  • Doe de gelatine met aanhangend water bij het mengsel en roer glad. 
  • Snijd nu de boter in blokjes en roer door de crèmeux tot alles is opgelost.

Opbouw

  • Vul de paarse macarons met de bosvruchtencrèmeux.
  • Vul de witte macarons met de citroencrèmeux. 

Benieuwd hoe Robèrt macarons maakt?

Masterclass macarons maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.