Terug

Macarontoren van Rutger

Rutger

Recept van
Rutger

Koekjes
Expert
(13) reviews

Ingrediënten

De macaronschelpen

  • 450 gram poedersuiker
  • 450 gram gemalen amandelen
  • 1 citroen
  • 330 gram eiwit
  • 450 gram fijne kristalsuiker
  • 110 milliliter water
  • oranje kleurstof
  • framboosrode poederkleurstof
  • cacaopoeder

De sinaasappel-chocoladevulling

  • 200 milliliter slagroom
  • 250 gram pure chocolade
  • eetlepel fijne kristalsuiker
  • 40 gram boter
  • rasp van 2 biologische sinaasappels

De frambozenvulling

  • 250 gram frambozen
  • 60 milliliter water
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram eiwit
  • 300 gram roomboter
  • 0.5 theelepel cream of tartar

Bereidingswijze

De macaronschelpen

  • Bedek twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de gemalen amandelen en poedersuiker in de foodprocessor met messen en meng goed door elkaar.
  • Hel over in een grote kom.
  • Ontvet de kom en garde van de keukenmachine met een citroen.
  • Doe 165 gram eiwit in de kom en klop tot het wit en stevig begint te worden.
  • Doe de fijne suiker en het water in een steelpan en kook tot 118°C.
  • Schenk de suikersiroop al kloppend bij het eiwitmengsel en klop nog zeker 8 minuten door tot het is afgekoeld.
  • Meng ondertussen de andere 165 gram eiwit met een spatel door het amandel-poedersuikermengsel.
  • Meng hier vervolgens in drie keer de Italiaanse merengue door.
  • Verdeel over twee kommen en breng het ene mengsel op kleur met oranje kleurstof en het andere met de rode kleurstof.
  • Goed doorslaan tot de substantie spuitbaar is.
  • Vul twee spuitzakken met de twee beslagen. Spuit kleine hoopjes meringue op de bakplaat.
  • Klop de plaat op het aanrecht om luchtbellen te verwijderen.
  • Bestuif de oranje macarons licht met cacao.
  • Laat de macarons minimaal een half uur rusten, tot ze een huidje hebben gevormd.
  • Verwarm de oven ondertussen tot 150°C.
  • Bak de macarons 16 minuten.
  • Laat goed afkoelen.

De sinaasappel-chocoladevulling

  • Breng slagroom en fijne kristalsuiker aan de kook.
  • Doe de pure chocolade in een kom.
  • Schenk de helft van de hete slagroom over de chocolade en laat de chocolade smelten.
  • Meng dit voorzichtig door.
  • Voeg de rest van de slagroom toe en blijf goed roeren tot een egale ganache.
  • Maak het mengsel extra glad met de staafmixer.
  • Voeg daarna boter en sinaasappelrasp toe. Roer goed door.
  • Doe in een spuitzak en laat het geheel opstijven in de koelkast. Maar zorg ervoor dat het wel spuitbaar blijft, dus haal het op tijd uit de koeling.

De frambozenvulling

  • Kook frambozen, 2 eetlepels water en 1 eetlepel suiker op laag vuur.
  • Zodra de frambozen kapot gekookt zijn, zeef de frambozenpuree boven een kommetje.
  • Ontvet de kom en de garde.
  • Doe eiwit en cream of tartar in de mengkom en begin met kloppen.
  • Kook water en fijne suiker tot een suikersiroop van 118°C.
  • Giet de warme siroop al kloppend bij de eiwitten zodra deze schuimig is en stijf begint te worden. Blijf kloppen tot de meringue op kamertemperatuur is.
  • Mix de boter er lepel voor lepel doorheen.
  • klop als laatste de gezeefde en afgekoelde frambozenpuree erdoorheen.

Samenstellen

  • Spuit op de helft van de oranje macarons een beetje sinaasappel-chocoladevulling en dek af met de andere helft macarons.
  • Spuit op de helft van de roze macarons de frambozenvulling en dek af met de andere helft van de macarons.
  • Laat opstijven en koud worden in de koeling.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.