Terug

Maddie in sjok

Het is een ietwat bijzondere combinatie, maar dit madeleine spektakel is vormgegeven als artisjok. En dat zie je er ook goed in terug met mooie groen- en paarstinten. De smaken zijn overigens van een heel ander kaliber. Koffie met hazelnoot is Robèrts favoriet. Daarnaast is er ook een frisse tegenhanger met matcha, limoen en pistache. Het is oppassen geblazen dat je niet tijdens het voorbereiden al het beslag opsnoept.

Inge

Recept van
Inge

(3) reviews

Ingrediënten

Pistache madeleines

  • 130 gram eieren
  • 123 gram fijne kristalsuiker
  • 1 snuf zout
  • 95 gram boter
  • 50 gram pistache (ongezouten gepeld)
  • 156 gram eiwitrijke tarwebloem
  • 1 eetlepel matchapoeder
  • 0.5 eetlepel bakpoeder
  • 1 limoen

Citroen madeleines

  • 93 gram eieren
  • 85 gram fijne kristalsuiker
  • 1 snuf zout
  • 70 gram boter
  • 118 gram eiwitrijke tarwebloem
  • 0.25 theelepel bakpoeder
  • 1 citroen
  • kleurstof violet

Mokka hazelnoot madeleines

  • 175 gram eieren
  • 165 gram fijne kristalsuiker
  • 1 snuf zout
  • 127 gram boter
  • 208 gram eiwitrijke tarwebloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 50 gram hazelnoten

Koffiesiroop

  • 120 gram fijne kristalsuiker
  • 75 gram instant espressopoeder

Botercrème

  • 150 gram melk
  • 15 gram custard
  • 15 gram fijne kristalsuiker
  • 0.5 vanillestokje
  • 185 gram boter
  • 67 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel matcha
  • kleurstof violet

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Piepschuim bol van ø 15 centimeter met een gat van ø 9 centimeter in de bovenkant
  • Bakpapier
  • Bakplaat
  • Huishoudfolie
  • Staande mixer met toebehoren
  • Spuitzakken
  • Spuitmondjes gras en gekarteld
  • Hakmolen
  • Zeef
  • Rasp
  • Taartrooster
  • Cocktailprikkers
  • Taartring van ø 9 centimeter
  • Madeleine bakvorm klein en middelgroot

Voorbereiding

  • Zet een dag van tevoren 75 milliliter hele sterke espresso. Kook het met 120 gram suiker voor 5 minuten en laat daarna een nacht staan.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Vet de madeleine vormen en de bakring goed in.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Pistache madeleines

  • Rooster de pistachenoten ongeveer 3 minuten in een pannetje. Maal ze daarna fijn.
  • Smelt de roomboter, zorg dat het niet kookt.
  • Mix de eieren met de suiker en het zout tot het schuimig is.
  • Voeg daarna de gesmolten boter langzaam toe.
  • Zeef de bloem, matcha en bakpoeder en spatel door het eimengsel.
  • Voeg ook de rasp en sap van de limoen en de gemalen pistachenootjes toe.
  • Doe het beslag in een spuitzak en leg het ongeveer een uur in de koeling.

Citroen madeleines

  • Smelt de roomboter, zorg dat het niet kookt.
  • Mix de eieren met de suiker en het zout tot het schuimig is.
  • Voeg daarna de gesmolten boter langzaam toe.
  • Zeef de bloem en bakpoeder en spatel door het eimengsel.
  • Voeg ook de rasp en sap van de citroen toe en kleur het beslag violetkleurig.
  • Doe het beslag in een spuitzak en leg het ongeveer een uur in de koeling.

Mokka hazelnoot madeleines

  • Rooster de hazelnoten in de oven ongeveer 9 min. Maal ze daarna fijn.
  • Smelt de roomboter, zorg dat het niet kookt.
  • Mix de eieren met de suiker en het zout tot het schuimig is.
  • Voeg daarna de gesmolten boter langzaam toe.
  • Zeef de bloem en bakpoeder en spatel door het eimengsel.
  • Voeg ook de gemalen hazelnoten en de afgekoelde koffiesiroop (niet alles) naar smaak toe.
  • Doe het beslag in een spuitzak en leg het ongeveer een uur in de koeling.

Koffiesiroop

Botercrème

  • Breng 125 gram melk, 7 gram suiker en het opengesneden vanillestokje aan de kook.
  • Maak een papje van de overige melk, de custard en de overige suiker.
  • Giet een scheutje gekookte melk bij het papje, roer goed door en giet alles terug in de pan.
  • Verwarm tot het indikt en giet daarna op een platte schaal, dek af met folie en laat deze banketbakkersroom afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de boter met de basterdsuiker luchtig.
  • Voeg de banketbakkersroom in delen toe, schraap tussendoor je kom goed schoon.
  • Klop de botercrème goed luchtig, die kan wel 10 tot 15 minuten duren.
  • Breng de botercrème op smaak met koffiesiroop.
  • Voeg aan ¾ deel de matcha toe.
  • Voeg aan de rest violet kleurstof toe.

Afbakken

  • Vul de kleine madeleinevorm met citroen beslag, maak 15 madeleines.
  • Zet de taartring op de bakplaat met bakpapier en vul ook de taartring met dit beslag.
  • Bak de madeleines voor ongeveer 8 minuten, de ring ongeveer 11 minuten.
  • Vul de middelgrote madeleinevorm met 18 matcha madeleines en bak ze ongeveer 11 minuten.
  • Maak van het hazelnoot mokka beslag 18 grote en 15 kleine madeleines.
  • Stort de afgebakken madeleines op een rek en laat ze afkoelen.

Opbouw

  • Leg de cake uit de taartring in het gat in de piepschuim bol.
  • Besmeer deze met de violet crème.
  • Zet de kleine violet madeleines er met een cocktailprikker bovenin vast.
  • Besmeer de rest van de bol met groene botercrème.
  • Steek grote groene en mokka madeleines in de bol, van boven naar beneden.
  • Vul de onderste rand op met kleine mokka madeleines.
  • Doe de violet botercrème in een spuitzak met gras spuitmondje. Spuit bovenop het bouwwerk violet slierten botercreme.
  • Doe de groene botercrème in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en versier de onderkant en gaatjes met de botercrème.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.