E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Best Marie Antoinetjes

Deze Marie Antoinette taart smaakt al net zo luxe en als dat het klinkt. Dat heeft alles te maken met de heerlijke pistache crunch en pistachebotercrème.

Jurian

Recept van
Jurian

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Citroencake

  • 480 gram tarwebloem 
  • 60 gram maïzena 
  • 5 theelepels bakpoeder 
  • 1 theelepel zout 
  • 340 gram boter, op kamertemperatuur
  • 120 gram zonnebloemolie 
  • 600 gram kristalsuiker 
  • Rasp van 3 citroenen 
  • 8 grote eieren 
  • 180 milliliter volle melk 
  • 230 gram Griekse yoghurt 10% vet 
  • 115 milliliter citroensap 
  • 4 eetlepels maanzaad 

Lemon curd

  • 230 milliliter citroen (ongeveer 4 stuks) 
  • Rasp 2 citroenen
  • 100 gram boter 
  • 125 gram suiker 
  • 5 eidooiers 
  • Geweekt blaadje gelatine 

Pistache crunch

  • 75 gram pistachenootjes, gepeld 
  • 75 gram suiker 
  • Snuf zout 

Pistache botercrème

  • 9 eiwitten 
  • 600 gram kristalsuiker 
  • 900 gram boter, kamertemperatuur 
  • 6 eetlepels pistache pasta 

Garnering

  • Verse frambozen 

Bereidingswijze

“De kracht zit hem in eenvoud”, aldus Janny. De buitenkant van deze taart ziet er knap uit, maar ook de binnenkant is knap gemaakt. Vooral de pistache crunch valt goed in de smaak bij de jury.

Bakbenodigdheden

  • Marmeren plaat
  • Acetaatfolie
  • Acetaat folie
  • Paletmes met knik
  • Rolsnijder
  • Stempel met houtnerfpatroon
  • Steker/taartring 13 cm
  • Steker/taartring 15 cm 
  • Spuitzak
  • Kartelspuitmondje 

Citroencake

  • Verwarm de oven op 180 graden en vet de bakvorm in. 
  • Meng bloem, maïzena, bakpoeder en zout door elkaar.
  • Mix in een andere kom boter, olie, suiker en citroenrasp tot een luchtig beslag. 
  • Voeg een voor een de eieren toe. 
  • Voeg de melk, yoghurt en citroensap toe en meng door, het kan er wat geschift uitzien. 
  • Meng de droge bestanddelen er met een spatel doorheen. 
  • Verdeel over de bakvormen en bak in 35 minuten gaar. 
  • Laat afkoelen op een rek. 
  • Snijd de cakes in twee lagen wanneer afgekoeld. 

Lemon curd

  • Meng citroensap en de rasp, boter en suiker door elkaar in een kom.
  • Verwarm au bain-marie.
  • Voeg wanneer de boter gesmolten is, de losgeklopte eidooiers toe.
  • Verwarm tot het de dikte heeft van yoghurt of dat je een lijn kan trekken achter op een lepel.
  • Laat afkoelen. 

Pistache crunch

  • Rooster de nootjes in de oven of een pan tot ze een klein kleurtje krijgen.
  • Verwarm de suiker met wat water en zout tot een goudbruine karamel. 
  • Voeg de nootjes toe, roer door en stort uit op bakpapier. 
  • Laat afkoelen en hak fijn met een mes. 

Pistache botercrème

  • Verwarm de eiwitten en de suiker au bain-marie al roerend tot de suiker is opgelost. 
  • Klop de eiwitten tot een stevige en afgekoelde merengue. 
  • Voeg de boter klontje voor klontje toe tot alles is opgenomen. 
  • Voeg nu de pistache pasta toe.
  • Klop nog 5 minuten door tot het luchtig is.

Opbouw Marie Antoinette taart

  • Bouw de taarten op in een taartring.
  • Spuit hier een ring van botercrème op.
  • Vul die ring met lemoncurd, verse frambozen en een laagje pistache crunch.
  • Smeer de taarten af met een laagje botercrème.
  • Laat afkoelen. 
  • Smeer ze dan nog een keer strak af met een laag botercrème en laat weer koelen. 
  • Garneer de taart met botercrème, doormiddel van verschillende spuitmondjes en halve verse frambozen.
  • Maak af met pistache crunch.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 13 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.