Terug

Naked Berries and Cream

De smeuïge olijfolie cake maakt van deze koddige naked cake echt een genot. Vol van smaak door de witte chocoladecrème en bosbes-bramen-crémeaux.

Ine

Recept van
Ine

Makkelijk
(5) reviews

Ingrediënten

Olijfoliecake

  • 5 eieren
  • 1 citroen (zest)
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 140 milliliter olijfolie extra vergine
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 80 gram ricotta
  • snufje zout
  • 260 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0.25 theelepel baksoda

Lemon curd

  • 2 citroenen, zest & sap
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren, geklutst
  • 1 vanillestokje
  • 2 blaadjes gelatine

Bosbessen-bramen-crémeux

  • 2 blaadjes gelatine
  • 60 gram bosbessen
  • 60 gram bramen
  • 50 gram ei
  • 15 gram boter
  • 30 gram fijne kristalsuiker

Witte chocoladecrème

  • 300 gram philadelphia naturel
  • 300 gram zure room
  • 300 gram witte chocolade callets

Citroen partjes

  • 3 dunne schijfjes citroen
  • 100 milliliter water
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Samenstellen

  • 10 viooltjes
  • 10 basilicumbloempjes
  • 50 gram kokosrasp
  • bosbessen
  •  bramen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
  • Bedek bakvorm met bakpapier (ook aan de randen).

Bakgereedschap

  • Vierkant ‘steekring’ 30 x 20 centimeter
  • Zester
  • Bakpapier
  • 1 spuitzak groot, grote ronde mond
  • 1 spuitzak klein, kleinere ronde mond

Olijfoliecake

  • Zest de citroen – snij eerst 4 dunne plakjes af voor de garnering, leg deze apart.
  • Klop op hoge snelheid eieren, zest en suiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg olijfolie in dun straaltje toe, voeg boter toe. Zet mixer op medium snelheid.
  • Klop de ricotta en het zout even met de hand op en voeg toe aan het beslag. Zet mixer op lage stand.
  • Gezeefde bloem, bakpoeder en soda toevoegen aan beslag; zet op laagste stand.
  • Stort in een rechthoekige vorm (30 x 20 centimeter).
  • Bak in 20 à 25 minuten gaar op 170 graden.
  • Laat 5 minuten afkoelen op werkbank en leg de cake daarna op een rooster.
  • Laat de cake goed afkoelen. Snij de cake daarna doormidden (eventueel met een cakesnijder) en daarna in 4 gelijke rechthoeken. Snij plakken van ca. 2 centimeter breed. Leg deze plakken op elkaar en snijd hier dan 3 gelijke rechthoeken uit.

Lemon curd

  • Week de gelatine.
  • Zest de citroenen en pers het sap uit.
  • Schraap het merg uit de vanille.
  • Smelt boter een beetje (kan op lage stand in de magnetron).
  • Verwarm au-bain-marie de roomboter, suiker, zest en vanillemerg tot suiker is opgelost.
  • Citroensap toevoegen als boter gesmolten is.
  • Klust de eieren en voeg in dun straaltje toe, goed doorkloppen, zo’n 20 minuten tot het dik is, daarna pas de gelatine toevoegen.
  • Dek af met folie tegen velvorming. Laat afkoelen in koelkast.
  • Smeer er 2 lagen cake mee af.

Bosbessen-bramen-crémeux

  • Week de gelatine.
  • Verwarm de bosbessen en bramen en verwarm tot 60 graden. Pureer het fruitmengsel.
  • Klop de eieren los met suiker, voeg bij de puree en verwarm naar 84 graden.
  • Roer de gelatine erdoor laat afkoelen tot 40 graden en voeg dan boter toe.
  • Laat eerst afkoelen in koelkast.
  • Verdeel over 1 van rechthoeken cake en zet terug in de koeling.

Witte chocoladecrème

  • Smelt de callets au bain-marie en laat afkoelen.
  • Klop de roomkaas los met de zure room.
  • Als chocolade handwarm is, spatel deze door de room, proef of er suiker aan toegevoegd moet worden.
  • Stort in een spuitzak met een klein rond spuitmondje.
  • Decoreer de bovenste laag met toefjes crème diagonaal van hoek naar hoek.
  • Spuit de 2 onderste cakeplakken op met de crème. Toefje- braam- toefje- braam- etc. Zorg dat in de hoeken bramen liggen (die zorgen voor draagkracht). Spuit de crème in een baan door het midden.
  • Strooi kokos over de crème.
  • Zet de plakken in de koelkast om op te laten stijven, de crème moet goed stevig zijn.

Citroen partjes

  • Breng suiker en water aan de kook.
  • Zodra het kookt; voeg de zeer dun gesneden citroen partjes toe.
  • Laat vijf minuten zachtjes koken, zet vuur uit tot gebruik – wacht niet te lang, anders wordt de suiker te hard.

Samenstellen

  • Stapel nu de taart op: de laag met bosbes-bramen-crémeux komt in het midden
  • Decoreer de bovenste laag, eventueel extra bramen en bosbessen. Strooi af met kokos.
  • Schik de 2 partjes citroen op de taarthoeken.
  • Plaats hier en daar een basilicum bloemetje en een paars viooltje ter decoratie. Deze bloemetjes kan je uiteraard eten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.