E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Naked Berries and Cream

De smeuïge olijfolie cake maakt van deze koddige naked cake echt een genot. Vol van smaak door de witte chocoladecrème en bosbes-bramen-crémeaux.

Ine

Recept van
Ine

Cake
(5) reviews

Ingrediënten

Olijfoliecake

  • 5 eieren
  • 1 citroen (zest)
  • 250 gram fijne kristalsuiker
  • 140 milliliter olijfolie extra vergine
  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur
  • 80 gram ricotta
  • snufje zout
  • 260 gram patentbloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 0.25 theelepel baksoda

Lemon curd

  • 2 citroenen, zest & sap
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram roomboter
  • 2 eieren, geklutst
  • 1 vanillestokje
  • 2 blaadjes gelatine

Bosbessen-bramen-crémeux

  • 2 blaadjes gelatine
  • 60 gram bosbessen
  • 60 gram bramen
  • 50 gram ei
  • 15 gram boter
  • 30 gram fijne kristalsuiker

Witte chocoladecrème

  • 300 gram philadelphia naturel
  • 300 gram zure room
  • 300 gram witte chocolade callets

Citroen partjes

  • 3 dunne schijfjes citroen
  • 100 milliliter water
  • 100 gram fijne kristalsuiker

Samenstellen

  • 10 viooltjes
  • 10 basilicumbloempjes
  • 50 gram kokosrasp
  • bosbessen
  •  bramen

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 170 graden (hete lucht).
  • Bedek bakvorm met bakpapier (ook aan de randen).

Bakgereedschap

  • Vierkant ‘steekring’ 30 x 20 centimeter
  • Zester
  • Bakpapier
  • 1 spuitzak groot, grote ronde mond
  • 1 spuitzak klein, kleinere ronde mond

Olijfoliecake

  • Zest de citroen – snij eerst 4 dunne plakjes af voor de garnering, leg deze apart.
  • Klop op hoge snelheid eieren, zest en suiker tot een luchtig geheel.
  • Voeg olijfolie in dun straaltje toe, voeg boter toe. Zet mixer op medium snelheid.
  • Klop de ricotta en het zout even met de hand op en voeg toe aan het beslag. Zet mixer op lage stand.
  • Gezeefde bloem, bakpoeder en soda toevoegen aan beslag; zet op laagste stand.
  • Stort in een rechthoekige vorm (30 x 20 centimeter).
  • Bak in 20 à 25 minuten gaar op 170 graden.
  • Laat 5 minuten afkoelen op werkbank en leg de cake daarna op een rooster.
  • Laat de cake goed afkoelen. Snij de cake daarna doormidden (eventueel met een cakesnijder) en daarna in 4 gelijke rechthoeken. Snij plakken van ca. 2 centimeter breed. Leg deze plakken op elkaar en snijd hier dan 3 gelijke rechthoeken uit.

Lemon curd

  • Week de gelatine.
  • Zest de citroenen en pers het sap uit.
  • Schraap het merg uit de vanille.
  • Smelt boter een beetje (kan op lage stand in de magnetron).
  • Verwarm au-bain-marie de roomboter, suiker, zest en vanillemerg tot suiker is opgelost.
  • Citroensap toevoegen als boter gesmolten is.
  • Klust de eieren en voeg in dun straaltje toe, goed doorkloppen, zo’n 20 minuten tot het dik is, daarna pas de gelatine toevoegen.
  • Dek af met folie tegen velvorming. Laat afkoelen in koelkast.
  • Smeer er 2 lagen cake mee af.

Bosbessen-bramen-crémeux

  • Week de gelatine.
  • Verwarm de bosbessen en bramen en verwarm tot 60 graden. Pureer het fruitmengsel.
  • Klop de eieren los met suiker, voeg bij de puree en verwarm naar 84 graden.
  • Roer de gelatine erdoor laat afkoelen tot 40 graden en voeg dan boter toe.
  • Laat eerst afkoelen in koelkast.
  • Verdeel over 1 van rechthoeken cake en zet terug in de koeling.

Witte chocoladecrème

  • Smelt de callets au bain-marie en laat afkoelen.
  • Klop de roomkaas los met de zure room.
  • Als chocolade handwarm is, spatel deze door de room, proef of er suiker aan toegevoegd moet worden.
  • Stort in een spuitzak met een klein rond spuitmondje.
  • Decoreer de bovenste laag met toefjes crème diagonaal van hoek naar hoek.
  • Spuit de 2 onderste cakeplakken op met de crème. Toefje- braam- toefje- braam- etc. Zorg dat in de hoeken bramen liggen (die zorgen voor draagkracht). Spuit de crème in een baan door het midden.
  • Strooi kokos over de crème.
  • Zet de plakken in de koelkast om op te laten stijven, de crème moet goed stevig zijn.

Citroen partjes

  • Breng suiker en water aan de kook.
  • Zodra het kookt; voeg de zeer dun gesneden citroen partjes toe.
  • Laat vijf minuten zachtjes koken, zet vuur uit tot gebruik – wacht niet te lang, anders wordt de suiker te hard.

Samenstellen

  • Stapel nu de taart op: de laag met bosbes-bramen-crémeux komt in het midden
  • Decoreer de bovenste laag, eventueel extra bramen en bosbessen. Strooi af met kokos.
  • Schik de 2 partjes citroen op de taarthoeken.
  • Plaats hier en daar een basilicum bloemetje en een paars viooltje ter decoratie. Deze bloemetjes kan je uiteraard eten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.