Terug

Nougat de Montélimar

Zoetekauwen opgelet! Dit recept voor nougat de Montélimar is speciaal voor jou.

Makkelijk
(4) reviews

Ingrediënten

Nougat (10 plakken)

  • 525 gram amandelen
  • 680 gram rietsuiker
  • 180 gram glucosestroop
  • 485 gram honing
  • 100 gram eiwit
  • 525 gram gedroogde cranberries
  • 100 gram pure chocolade callets
  • zonnebloemolie

Bereidingswijze

Nougat (10 plakken)

Amandelen roosteren

  • Verwarm de oven voor op 160 °C.
  • Verdeel alle amandelen over een bakplaat en rooster ze ongeveer 15 minuten in de oven.
  • Laat de amandelen afkoelen.

Suikerstroop

  • Kook 120 ml water met de fijne kristalsuiker en de glucosestroop in een pan op middelhoog vuur tot 140°C (let op, deze temperatuur is cruciaal voor het eindresultaat!).
  • Houd de wand van de pan schoon met een natte kwast.
  • Schenk de honing in een andere pan.
  • Begin met het koken van de honing, zodra de suikerstroop 130°C heeft bereikt. Kook de honing tot 130 °C.

Eiwit kloppen

  • Splits de eieren en weeg de eiwitten af.
  • Doe het eiwit in de vetvrije kom van de staande tafelmixer met garde en begin met kloppen wanneer de temperatuur van de honing  125 °C is.
  • Schenk zodra het eiwit stijf is de honing er in een dun straaltje bij.
  • Giet de suikersiroop er in een dun straaltje bij.
  • Zet de staande tafelmixer even stil en vervang de garde voor een menghaak.
  • Blijf de nougat ongeveer 10 minuten doorkloppen tot deze een matte glans heeft.

Nougat maken en vormen

  • Voeg de helft van de geroosterde amandelen en de cranberry’s toe aan de nougat en meng het geheel kort door met de staande tafelmixer.
  • Vet het aanrechtblad en de handen in met een beetje zonnebloemolie.
  • Leg de nougat op je aanrechtblad.
  • Verdeel de rest van de amandelen en cranberry’s er overheen en kneed het geheel kort door.
  • Leg een vel bakpapier op de werkbank en vorm hierop met je handen de nougat tot een vierkant.
  • Leg een tweede vel bakpapier op de nougat en druk de massa nu goed aan.
  • Vouw het bakpapier eromheen en pak in in plasticfolie.
  • Laat de nougat minimaal een nacht opstijven in de koelkast.

Afwerking

  • Maak je nougat extra lekker door hem eerst in te smeren met geënte pure chocolade.
  • Smelt daarvoor tweederde van de chocolade au bain-marie, dus in een kom boven een pan kokend water.
  • Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Haal daarna de kom van de pan. Hak de rest van de chocolade en voeg toe.
  • Roer tot de chocolade is afgekoeld. Smeer de geënte chocolade met een (palet)mes uit over de nougat.
  • Snijd de nougat in plakken van gewenste dikte.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.