E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Eeuwige passie

Ken je deze versie van de klassieke slagroomtaart al? Deze heeft een passievruchten curd en is een lekkere zoetzure taart, die perfect is voor elk seizoen in het jaar. Het ziet eruit als een klassieker, maar in de binnenkant ligt een verrassing voor je klaar. Benieuwd naar hoe deze slagroomtaart met passievruchten curd smaakt?

Anneke

Recept van
Anneke

Taart
(0) reviews

Ingrediënten

Biscuit

  • 5 eieren
  • Snuf zout
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 105 gram patentbloem
  • 10 gram maïzena

Koekcijfers

  • 70 gram zachte ongezouten roomboter
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • Snufje zout
  • 100 gram patentbloem
  • 1 eidooier
  • 100 gram glazuur fondant

Passievruchten curd

  • 100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
  • 125 gram kristalsuiker
  • 125 milliliter passievruchtenpuree
  • Sap van 0,25 citroen
  • 4 eidooiers

Trempeersiroop

  • 100 gram kristalsuiker
  • 30 gram water
  • 40 milliliter sinaasappellikeur

Vulling

  • 1000 milliliter slagroom
  • 100 gram kristalsuiker
  • 500 gram aardbeien in stukjes gesneden
  • 2 passievruchten

Afwerking

  • 200 gram geschaafde amandelen
  • 500 gram aardbeien voor de decoratie
  • 200 gram stukjes chocolade (melk of puur)

Bereidingswijze


Het zoete van de slagroom en het zoetzure van de passievrucht, een combinatie dat je niet snel verwacht, maar wat echt heerlijk is samen. Janny beschrijft het als “lekker zacht met een aangenaam zuurtje”.

Bakbenodigdheden

  • Springvorm 24 centimeter
  • Weegschaal
  • Paletmes
  • Schraper
  • Banketbakker mes of taartzaag
  • Staande mixer met toebehoren
  • Garde
  • Satéprikkers
  • Rasp
  • Thermometer
  • Rond taartkarton 24 centimeter
  • Spuitzakken
  • Spuitmond kartel en rond
  • Zeef
  • Trempeer knijpflesje

Voorbereiding voor slagroomtaart met passievruchten curd

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Vet een taartvorm van 24 centimeter diameter en 5 centimeter hoog in met boter of bakspray leg bakpapier op de bodem.

Biscuit

  • Splits de eieren in 2 verschillende kommetjes.
  • Klop de eiwitten stevig met het zout, de suiker en het merg van 1 vanillestokje.
  • Klop de eidooiers luchtig en spatel dit door het eiwit.
  • Zeef de bloem en de maïzena en spatel dit erdoor.
  • Bak de biscuit 25 minuten in het midden van de oven.
  • Haal de biscuit daarna meteen uit de bakvorm en laat goed afkoelen.

Koekcijfers

  • Verwarm de oven voor op 175 graden.
  • Doe de zachte boter, basterdsuiker en zout in een kom en mix het tot een gladde massa.
  • Voeg de patentbloem toe en kneed alles tot een deeg.
  • Verpak het deeg in plastic en laat het minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  • Haal daarna uit de koelkast en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Strooi wat bloem op het werkblad en rol het deeg uit.
  • Steek met uitstekers cijfers uit het deeg.
  • Leg de cijfers op een bakplaat met bakpapier en bestrijk het met een losgeklopt ei.
  • Bak de koekjes in 18-20 minuten goudbruin.
  • Als de koekjes uit de oven komen, laat deze dan helemaal afkoelen en decoreer ze daarna met glazeerfondant.

Passievruchten curd

  • Roer de boter, suiker, de passievruchtenpuree en het citroensap in een pan door elkaar.
  • Verwarm het mengsel op laag vuur tot de boter gesmolten is.
  • Klop intussen de eidooiers los in een kom.
  • Giet de helft van het passievruchtmengsel bij de eidooiers.
  • Meng door elkaar en schenk alles terug in de pan.
  • Verhit het mengsel op laag vuur en blijf roeren tot het dikker begint te worden, maar laat de curd niet koken. Verwarm tot ongeveer 82 graden, dan is de curd klaar.
  • Wil je controleren of de curd dik genoeg is, haal een spatel door het mengsel en trek je er met je vinger een streep over. Loopt de curd niet meer door, dan is het goed.
  • Haal de passievruchten curd van het vuur als deze dik genoeg is.
  • Giet de curd in een schone schaal en laat afgedekt met plasticfolie afkoelen in de koelkast tot gebruik.

Trempeersiroop

  • Kook de suiker en het water tot een siroop.
  • Haal van het vuur als de suiker is opgelost.
  • Laat de siroop wat afkoelen en doe er een scheutje sinaasappellikeur doorheen.
  • Giet de siroop in een spuitflesje.

Voor de afwerking

  • Verwarm de oven op 160 graden.
  • Leg het amandelschaafsel in een hittebestendige schaal. Rooster het amandelschaafsel in ongeveer 8 minuten tot het lichtbruin gekleurd is.
  • Was en droog al het fruit.
  • Klop de slagroom met de suiker stevig genoeg om op te spuiten.

Opbouw van de slagroomtaart met passievruchten curd

  • Snij de afgekoelde biscuit horizontaal in 3 gelijke plakken.
  • Smeer de trempeersiroop op de onderste laag.
  • Spuit een dikke rand slagroom op de onderste biscuit laag.
  • Vul de binnenkant van deze rand met passievruchten curd.
  • Leg hier een biscuit laag op en trempeer deze met trempeersiroop.
  • Bestrijk met een ruime laag slagroom.
  • Verdeel hier stukjes aardbeien in.
  • Leg de laatste biscuit laag bovenop.
  • Besproei deze ook met trempeersiroop.
  • Strijk de bovenzijde en zijkant van de taart royaal af met slagroom. Gebruik hiervoor een paletmes en eventueel een schraper.
  • Bekleed de zijkant met het geroosterde amandelschaafsel.
  • Spuit slagroom rozetten op de taart.
  • Versier de slagroomtaart met aardbeien, stukjes passievrucht en de chocolade decoratie.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.