Terug

Spekkoek orchidee

Guido

Recept van
Guido

Taart
Cake
Expert
(0) reviews

Ingrediënten

Spekkoek

  • 16 eiwitten
  • 500 gram poedersuiker
  • 500 gram boter
  • 20 eidooiers
  • 250 gram bloem
  • snuf zout
  • 8 vanillestokjes
  • 2 theelepels koek-speculaaskruiden
  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 1 nootmuskaat om te raspen
  • 1 theelepel kruidnagelpoeder
  • 0.5 theelepel kardemonpoeder
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • 0.25 theelepel foelie
  • 0.5 theelepel cacao
  • 1 theelepel pandanpasta
  • gele kleurstof
  • 3 eetlepels oranjebloesemwater
  • sinaasappel (rasp)

Victoria beslag

  • 100 gram geschaafde amandelen
  • 100 gram suiker
  • 0.5 eiwit
  • snufje cacao
  • snufje kaneel

Garnering

  • 400 gram rode rolfondant
  • 50 gram bruine rolfondant
  • 400 gram blanke amandelmeel
  • 400 gram poedersuiker
  • 100 milliliter gepasteuriseerde eidooier
  • limoen (rasp)
  • 2 eetlepels oranjebloesem
  • 500 gram isomalt
  • 20 gram tylose poeder
  • 400 gram gum paste
  • paarse kleurstof

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160°C (alleen bovenwarmte/grilstand).
  • Leg spuitzakken klaar.
  • Leg 2 springvormen met een diameter van 16 centimeter klaar. Vet ze in en bekleed met bakpapier.

Spekkoek

  • Klop eiwitten met 1 eetlepel poedersuiker luchtig.
  • Klop boter met overige poedersuiker glad.
  • Meng vervolgens de eidooiers een voor een door het botermengsel en klop circa 10 minuten door.
  • Spatel bloem en het merg van de vanillestokjes door het botermengsel.
  • Spatel als laatste de eiwitten door het beslag.
  • Verdeel in 4 gelijke delen.
  • Houd 1 deel ‘neutraal’.
  • Maak 1 bruin beslag: voeg daar koek- en speculaaskruiden, kaneelpoeder, nootmuskaat, kruidnagelpoeder, kardemompoeder, anijs, folie en cacao aan toe. Meng goed door.
  • Voeg aan 1 beslag pandanpasta toe.
  • Breng 1 beslag op smaak met oranjebloesem, sinaasappelrasp en kleur oranje met de kleurstof.
  • Doe alle beslagen in spuitzakken.
  • Spuit een dun laagje beslag in de springvormen.
  • Zet de springvormen 10 minuten in het midden van de oven.
  • Haal uit de oven en spuit een tweede laagje in de vormen.
  • Bak weer 10 minuten in het midden van de oven.
  • Ga zo door tot alle beslag op is. Maak ieder laagje een andere kleur.
  • Laat vervolgens afkoelen.
  • Verhoog de oventemperatuur naar 180°C.

Victoria beslag

  • Meng alle ingrediënten door elkaar.
  • Spreid uit over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak het beslag 10 minuten in de warme oven.

Garnering

  • Kneed rode en bruine rolfondant door elkaar. Rol dun uit.
  • Haal de spekkoeken uit de vormen en stapel ze op elkaar.
  • Maak een ‘bloempot’ om de cakes heen door de rolfondant er omheen te wikkelen.
  • Doe amandelmeel en poedersuiker in een blender en hak tot een fijne meel ontstaat.
  • Voeg eiwit, limoenrasp en oranjebloesem toe en mix tot een mooie marsepein.
  • Maak marsepeinen wortels en bladeren.
  • Smelt isomalt en kleur met de paarse kleurstof.
  • Stort op een siliconen matje en gebruik handschoenen om de isomalt tot stengels te vormen.
  • Maak eventueel van gumpast, tylose en kleurstof decoratiebloemen. Laat minstens 2 uur drogen.
  • Smelt uiteindelijk de isomalt-stengels een beetje om aan de bloemen te bevestigen.
  • Decoreer de spekkoek met marsepeinen wortels en bloemen en decoratiebloemen.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.