Terug

Vanille batons

Een chic vanillekoekje. Er zitten wat (deeg-)haken en ogen aan, maar Robèrt en Janny loodsen je door de technische kanten van het recept heen.

Makkelijk
(21) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 1 vanillestokje
  • 260 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 135 gram poedersuiker
  • snufje zout
  • 375 gram patentbloem (gezeefd)

Glazuur

  • 0.5 vanillestokje
  • 225 gram poedersuiker
  • 10 gram maïzena
  • 20 gram eiwit

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.

Deeg

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit met een scherp mesje.
  • Doe de boter in een mengkom samen met vanillemerg, poedersuiker en een snufje zout. Mix kort door tot de suiker is opgenomen.
  • Voeg bloem toe en mix tot een glad deeg.
  • Hel het deeg over op een werkbank en kneed even door.
  • Rol het deeg uit tot een deegplak van 14 x 39 cm. Snijd er vervolgens twee plakken van 7 cm van. Gebruik een liniaal om het deeg op te meten.
  • Leg de plakken op een snijdplank in de vriezer en koel af tot harde plakken.

Glazuur

  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er uit met een scherp mesje.
  • Doe de droge ingrediënten bij elkaar in een kom.
  • Voeg op gevoel het eiwit aan het beslag toe tot een goed strijkbaar glazuur. Het moet niet te glad, maar ook niet te stijf zijn
  • Haal de deegplakken uit de vriezer.
  • Strijk het glazuur uit over de deegplak.
  • Steek met de batonsteker koekjes van 2 cm breed. Bedek de steker telkens met een beetje bloem om deze droog te houden. Anders kan het deeg scheuren tijdens het steken.
  • Vet een bakplaat in.
  • Leg de batons op de bakplaat. Laat een tussenruimte van 2 cm over tussen de koekjes.
  • Afbakken: de batons mogen eigenlijk geen bovenwarmte hebben. Als uw oven geen aparte onderwarmte-functie heeft, schuif dan een extra bakplaat over de batons om de bovenwarmte tegen te houden.
  • Bak de koekjes 15 tot 20 minuten in de oven.
  • Laat afkoelen op een rooster.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.