E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Vase à tulipes

Deze tulpentaart is helemaal lactosevrij en gemaakt van frangipane cake, perzikcompote, verveine botercrème en rode tulpenkoekjes. Tover een prachtige vaas met tulpen op tafel die je ook nog eens kan eten. Proef de smaken uit de Auvergne.

Enzo

Recept van
Enzo

Taart
(32) reviews

Ingrediënten

Frangipane cakebeslag

  • 187 gram amandelmeel
  • 120 gram poedersuiker 
  • 1,5 theelepel vanille-extract 
  • 0,5 theelepel amandelextract 
  • 10 eieren 
  • 1 theelepel zout 
  • 420 gram plantaardige boter (Flora)
  • 247 gram fijne kristalsuiker 
  • 192 gram bloem 
  • 2¼ theelepel bakpoeder

Perzikcompote

  • 4 perziken 
  • Limoensap 
  • 50 gram rietsuiker
  • 1 eetlepel water

Verveine botercrème

  • 70 gram fijne bloem 
  • 400 gram kristalsuiker 
  • snuf zout 
  • 480 milliliter havermelk 
  • 452 gram plantaardige boter 
  • 4 dopjes verveine likeur
  • Blauwe gelkleurstof 
  • Rode gelkleurstof

Tulpenkoekjes

  • 65 gram plantaardige boter 
  • 65 gram poedersuiker 
  • 65 gram eiwit 
  • 1,5 theelepel vanille-extract 
  • 32 gram amandelpoeder 
  • 42 gram fijne bloem
  • Rode gelkleurstof
  • Paarse gelkleurstof
  • 1 perzik

Bereidingswijze

Benodigdheden

  • Staande mixer met toebehoren
  • Handmixer
  • Staafmixer 
  • Klein paletmes
  • Kleine glaasjes
  • Taartzaag 
  • Spuitzakken 
  • Vierkant bakblik van 30 centimeter
  • Sjabloon voor tulpen 
  • Bakpapier 
  • Bakplaat

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden hetelucht.
  • Vet het bakblik in en bekleed met bakpapier.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zet de glaasjes neer waar je de koekjes in vormt. 

Frangipane cakebeslag

  • Meng de poedersuiker met het amandelmeel.
  • Voeg 1 ei, het vanille- en amandelextract en de zout toe en meng tot een gladde spijs. 
  • Klop de boter en de suiker erdoor. 
  • Voeg hier 1 voor 1 de eieren aan toe en meng tot een luchtig geheel. 
  • Mix hier rustig met de handmixer de bakpoeder en bloem door.
  • Stort het cakebeslag in het bakblik. 
  • Bak de cake gaar in 35 minuten tot een prikker er droog uitkomt. 

Perzikcompote

  • Ontdoe de perziken van hun huid en snijd ze fijn.
  • Verwarm ze samen met de suiker, een kneepje limoensap en een eetlepel water.
  • Laat even pruttelen tot de suiker is opgelost. 
  • Mix de compote met de staafmixer tot jam structuur. 

Verveine botercrème

  • Zeef de bloem. 
  • Meng met de suiker, zout en havermelk in een pannetje. 
  • Verwarm, terwijl je goed blijft roeren, tot het indikt. 
  • Stort het melkpapje op een plaatje, dek af met folie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Klop de boter luchtig en wit. 
  • Voeg beetje bij beetje het melkpapje toe en klop door tot een witte creme. 
  • Voeg likeur naar smaak toe. 
  • Mix daarna de luchtbellen uit de botercrème. 
  • Schep 2 bakjes botercrème apart. 
  • Kleur het ene bakje rood en het andere blauw. 
  • Doe in spuitzakken. 

Tulpenkoekjes

  • Verlaag de oventemperatuur naar 150 graden. 
  • Maak de boter glad met een spatel.
  • Voeg de poedersuiker toe en meng tot een geheel. 
  • Mix het eiwit en vanille-extract erdoor tot een glad geheel. 
  • Voeg amandelpoeder en de bloem toe.
  • Breng het deeg tot slot op kleur met de kleurstoffen. 
  • Leg je sjabloon op het bakpapier op de bakplaat. 
  • Stort een beetje beslag op de mal en strijk het glad met het paletmes. 
  • Herhaal tot je evenveel koekjes als glaasjes hebt. 
  • Bak de tulpenkoekjes voor 10 minuten.
  • Laat ze kort uitharden en vorm ze dan in een glaasje. 
  • Doe de koekjes weer terug in de oven en bak ze nogmaals 10 minuten.
  • Snijd de perzik in kleine stukjes. 
  • Vul de tulpen met een beetje rode botercrème en een stukje perzik.

Opbouwen

  • Snijd de cake in 4 vierkanten van 15 centimeter. 
  • Gebruik 3 cakes voor de onderste taart. 
  • Vul ze met compote en stapel ze op elkaar. 
  • Snijd het laatste stuk cake weer in vieren en stapel daarvan 2 cakes gevuld met compote op elkaar. De overige 2 cakes houd je over. 
  • Plaats de kleine taart op de grote. 
  • Strijk de buitenkant glad af met witte botercrème. 
  • Versier de vaas met blauwe botercrème. 
  • Leg de tulpenkoekjes op de hoeken zodat het eruit ziet alsof ze in de vaas zitten.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.