Terug

Velbekomme

Marcel

Recept van
Marcel

Hartig
Brood
Makkelijk
(1) reviews

Ingrediënten

Deeg

  • 10 gram actieve droge gist
  • 60 milliliter lauwwarm water
  • 60 milliliter lauwe melk
  • 400 gram bloem
  • 350 gram ongezouten koude boter
  • 50 gram suiker
  • potje kardemom
  • zout
  • 3 eieren

Rabarbervulling

  • 2 stronken rabarber
  • 1 vanillestokje
  • 200 milliliter sinaasappelsap
  • potje kaneel
  • 1 fles dadelsiroop
  • 100 gram aardbeien
  • 200 gram amandelschaafsel

Bessenvulling

  • 125 gram boter
  • 50 gram basterdsuiker
  • 100 gram kristalsuiker
  • 2 M-maat eieren
  • 170 gram fijngemalen amandelen
  • 50 gram amandelmeel
  • 100 gram cream cheese
  • 100 gram blauwe bessen
  • 20 gram pure chocolade callets
  • 100 gram witte chocolade

Spijsvulling

  • 300 gram amandelspijs
  • 20 gram ongezouten macadamianoten
  • lavendel
  • 10 gedroogde abrikozen
  • abrikozenlikeur

Karamelsaus

  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 200 milliliter slagroom
  • 50 gram roomboter

Bereidingswijze

Deeg

  • Meng gist en lauw water. Laat 1-2 minuten staan en roer vervolgens door tot gist is opgelost.
  • Voeg lauwe melk toe en meng goed door.
  • Meng bloem, boter, suiker, kardemom en zout tot een kruimelig deeg.
  • Meng de eieren met het gistmengsel.
  • Schenk het gistmengsel bij het kruimeldeeg en meng met een spatel tot het goed is gemengd.
  • Kneed vervolgens tot een ruw deeg. Pak dit in in huishoudfolie.
  • Laat 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Bestuif de werkbank met bloem en rol het deeg uit tot een dunne plak.
  • Vouw in drie lagen door 1/3e deel van het deeg naar binnen te vouwen en vervolgens de andere buitenste kant over de twee lagen te vouwen (als een brief).
  • Draai het een kwartslag en rol opnieuw uit. Vouw weer in drieën.
  • Vouw in huishoudfolie en laat opnieuw 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Herhaal nog twee keer. Leg het deeg vervolgens ingepakt in de koelkast tot gebruik.
  • Verwarm de oven alvast voor tot 185°C.

Rabarbervulling

  • Maak de stronken rabarber schoon.
  • Snijd de rabarber in gelijke stukjes.
  • Doe de rabarberstukjes, het merg uit het vanillestokje en sinaasappelsap in een steelpannetje en breng aan de kook op laag vuur.Laat 10 minuten koken.
  • Breng op smaak met kaneel en dadelsiroop.
  • Maak de aardbeien schoon en snijd in stukjes. Voeg toe aan het rabarbermengsel.

Bessenvulling

  • Meng boter, beide suikers, eieren, fijngemalen amandelen, amandelmeel en cream cheese met elkaar in de mixer. Laat draaien tot alles goed is gemengd.
  • Doe in een schaaltje en zet opzij.
  • Besmeer uitgesneden deeg hiermee
  • Leg daarop de bessen
  • Plaats hier en daar een callet chocolade.

Spijsvulling

  • Doe spijs, noten, abrikozen en lavendel in een keukenmachine met scherpe mesjes en meng door elkaar tot alles is gemengd.

Karamelsaus

  • Laat suiker karamelliseren met water in een steelpannetje op laag vuur.
  • Zodra dit een mooie bruine kleur heeft, voeg slagroom toe en klop goed door.
  • Haal de pan van het vuur en klop als laatste de boter er door.
  • Laat wat afkoelen.

Samenstellen

  • Haal het deeg uit de oven en verdeel in drie gelijke delen.
  • Rol een deel van het deeg uit tot een dunne plak.
  • Snijd dit in 5 gelijke stroken.
  • Verdeel het spijs over de stroken deeg.
  • Rol ze op tot deegroosjes.
  • Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kluts een ei en bestrijk de roosjes hiermee.
  • Zet in de koeling.
  • Rol een tweede deel van het deeg uit tot een dunne plak.
  • Druk hier 8 grote cirkels uit.
  • Bestrijk de randen van 4 cirkels met het eimengsel.
  • Strooi in het midden van de cirkel wat amandelschaafsel en spuit er vervolgens wat rabarbervulling op.
  • Dek af met de andere deegcirkels en druk de randen goed aan.
  • Bestrijk met het ei en zet in de koeling.
  • Vorm van de derde deegbal een mooie slof en maak een gleuf in het midden.
  • Spuit een laag amandelcrème in de gleuf.
  • Bedek met bessen en pure chocolade.
  • Bestrijk de rand van de slof met het eimengsel.
  • Zet in de koeling.
  • Bestrooi voor het bakken met basterdsuiker en amandelschaafsel.
  • Bak alles in 20-25 minuten goudbruin. Haal de rabarberpastries iets eerder uit de oven.
  • Laat alles afkoelen.
  • Bedruppel de spijspastries met wat abrikozenlikeur.
  • Smelt de witte chocolade voor de slof au bain-marie.
  • Giet in een klein cornetje en trek strepen over de slof.
  • Decoreer de rabarberpastries met karamelsaus.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.