Terug

Zeg het met bloemen!

Manuela

Recept van
Manuela

Moeilijk
(0) reviews

Ingrediënten

Bloempotbrood

  • 270 gram water (20-25 graden)
  • 188 gram patentbloem (gezeefd)
  • 188 gram volkorenmeel
  • 24 gram verse gist
  • 6 gram bruine basterdsuiker
  • 8 gram zout
  • 1 handje bieslook
  • 1 nootmuskaat
  • 50 gram gedroogde brandnetelblaadjes
  • 15 gram reuzel
  • 15 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 25 gram Roggebloem

Knuffeldeeg

  • 400 gram Franse bloem T65
  • 50 gram durum (biologische volkoren)
  • 50 gram Roggebloem
  • 32 gram verse gist
  • 350 gram water
  • 15 gram olijfolie
  • 1 theelepel Italiaanse kruiden
  • maanzaad
  • sesamzaad
  • 25 gram Roggebloem
  • zonnebloempitten

Knoflookboter

  • 100 gram boter
  • 0.5 teentje knoflook
  • 1 handje bieslook

Aioli

  • 1 eetlepel witbroodkruim
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 0.5 teentje knoflook
  • 4 eidooiers
  • 140 gram olijfolie
  • 1 citroen
  • snuf peper
  • snuf zout
  • 5 zwarte olijven (pitloos)
  • cayennepeper

Tomatentapenade

  • 100 gram semi gedroogde tomaten

Bereidingswijze

Voorbereiding

  • Zet twee terracotta schaaltjes met een diameter van 13 centimeter onderin de oven en vul ze met grind.
  • Zet drie schone terracotta potjes klaar.
  • Leg het rooster in de oven en plaats de ovensteen er op.
  • Verwarm de oven voor op 250°C boven en onderwarmte.
  • Snijd het bovenste kapje van de knoflook voor de knoflookboter af en leg in de oven. Rooster tot het zacht en geurig is.

Bloempotbrood

  • Doe ongeveer 800 gram water (dit is voor beide degen) in een pannetje en verwarm dit op laag vuur tot 25°C.
  • Doe Amerikaanse patentbloem, volkorenmeel, verse gist en bruine basterdsuiker in de mengkom van een keukenmachine. Zet de machine aan om de ingrediënten te mengen.
  • Weeg 280 gram warm water af. Schenk dit beetje bij beetje voorzichtig al mengend bij het droge mengsel.
  • Zodra alles goed is gemengd, voeg het zout toe. Voeg eventueel extra water toe als het nog erg droog is.
  • Meng goed door en laat de machine vervolgens iets sneller draaien.
  • Voeg de kruiden toe en meng goed door.
  • Voeg als laatste boter en reuzel toe. Kneed nog even goed door.
  • Controleer of het deeg klaar is door te kijken of u een vliesje kunt trekken zonder dat het scheurt. Kneed eventueel nog langer door. De temperatuur van het deeg moet uiteindelijk rond de 27°C zijn.
  • Kneed nog even met de hand door en bol op.
  • Doe in een ingevette schaal en dek af met plasticfolie. Zet weg op een warme, tochtvrije plek en laat minstens 30 minuten rijzen.
  • Controleer het deeg of het mooi is gerezen.
  • Pak het er bij en verdeel het in drie gelijke stukken. Sla de lucht er uit en bol weer op.
  • Bedek de terracotta potjes met een stukje bakpapier.
  • Leg in ieder potje een bolletje deeg. Dek af met plastic folie en laat weer rijzen.
  • Zodra het deeg voldoende gerezen is, bestuif met roggebloem.
  • Zet de potjes in de oven en schenk tegelijkertijd wat gekookt water in de hete terracotta schaaltjes met grind om stoom te creëren.
  • Bak de broodjes in 15 minuten gaar.
  • Haal uit de oven, stort een rooster en laat afkoelen.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 220°C.

Knuffeldeeg

  • Doe het Franse bloem, durumbloem, roggebloem en verse gist in een mengkom van de keukenmachine. Zet de machine aan om alles te mengen.
  • Weeg het warme water af. Meng hier het zeezout doorheen.
  • Schenk dit bij de droge ingrediënten en meng tot een soepel deeg.
  • Voeg als laatste olie en kruiden toe en laat de machine draaien tot alles goed is gemengd en het brood een temperatuur van ongeveer 27°C heeft.
  • Doe het deeg in een ingevette schaal en sla het even door.
  • Laat ongeveer 30 minuten rijzen.
  • Pak het knuffeldeeg er bij zodra het mooi gerezen is.
  • Maak drie bolletjes deeg van ongeveer 40 gram. Bol ze op en leg op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Vorm met het overige deeg de blaadjes voor de bloemen: maak 5 kleine bolletjes en voor ieder bolletjes 5 blaadjes. Plak aan elkaar vast met wat water. Maak het middelste bolletje een beetje nat met water.
  • Decoreer het midden van iedere bloem met zaden: 1 met sesamzaadjes, 1 met maanzaadjes, 1 met zonnebloempitjes.
  • Bestuif de blaadjes met roggebloem en kerf ze mooi in met een scherp mesje.
    Laat rijzen.
  • Zodra het bloempotdeeg gebakken is en de oventemperatuur 220°C is, verplaats de broodbloemen naar de baksteen in de oven en bak in ongeveer 18 minuten goudbruin. Zet ook dit keer een schaaltje met kokend water in de oven om stoom te creëren.

Knoflookboter

  • Klop de boter glad en voeg het geroosterde teentje knoflook toe. Meng goed door elkaar.
  • Snijd bieslook fijn en meng door de boter.
  • Doe in een schaaltje.

Aioli

  • Week de broodkruimels in de wijn met wat citroensap toe.
  • Scheid de eieren.
  • Snijd de knoflookteentjes fijn.
  • Roer knoflook en broodkruim door elkaar.
  • Klop vervolgens de eidooiers er door. Blijf kloppen tot het indikt.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje de olijfolie toe. Klop goed door.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Doe in een schaaltje en garneer met een olijf, olijfolie en een snuf cayennepeper.

Tomatentapenade

  • Hak de tomaatjes klein in een chopper en doe in een schaaltje.

Samenstellen

–    Zet de bloemen met een ballonhouder in de potjes.
–    Zet dit op een serveerplank en serveer met de schaaltjes tapenade, knoflookboter en aioli.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.