E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

5 x tosti variatie: zoet, hartig, vegan en meer

Toe aan eens wat anders dan de klassieke tosti met ham en kaas? Laat je inspireren door deze recepten voor tosti's met een twist!

Tosti

De tosti is een tijdloze klassieker die oneindig veel mogelijkheden biedt om te variëren en experimenteren. Of je nu houdt van hartig of zoet, van traditioneel of avontuurlijk, er is altijd een recept voor jouw smaak. We helpen je graag een handje op weg met 5 verrukkelijke recepten en de allerbeste tips.

Tosti tips

Heel moeilijk is het niet, een mooie tosti bouwen. Je pakt 2 plakken brood, belegt het naar keuze en roostert het geheel tussen een ijzer of in de pan. Wil je jouw huis-tuin-en-keuken tosti naar een volgend niveau tillen? Dan helpen deze tips je om hem te maken als een pro!

  • Broodkeuze: Gebruik stevig brood, dat is goed bestand tegen de hitte en het gewicht van de vulling. Je kunt ook oud brood gebruiken. Onze favoriet is (zelfgemaakt) zuurdesembrood. Dat is lekker stevig en super aromatisch als je het grilt.
    Tips voor zelfgemaakt zuurdesembrood
  • Kaaskeuze: Kies voor een kaas die goed smelt, zoals cheddar, mozzarella, Goudse of Emmentaler. Als je veganistisch bent, zijn er verschillende smakelijke vegan kaasalternatieven die goed smelten.
  • Boter of olie: Smeer de buitenkant van het brood licht in met boter voor een knapperige, goudbruine korst. Dit helpt ook om te voorkomen dat het brood aan het ijzer blijft plakken.
  • Gelijkmatig garen: Verwarm je tosti-ijzer of pan voor en druk de tosti licht aan als je begint te bakken. Dit zorgt voor een gelijkmatige garing en mooie bruine korst.
  • Saus: Een tosti op zich volstaat al prima, maar hij wordt nóg lekkerder met een dotje saus. Ketchup of curry zijn klassieke sauzen, maar je kunt ook denken aan mayonaise, mosterd of een zelfgemaakte saus.
  • Gezonder: Maak je tosti gezonder door te kiezen voor volkoren brood, magere kaas en bijvoorbeeld verse groenten als vulling.

Meer tosti tips? MAXVandaag heeft ze op een rijtje gezet!

Kimchi tosti

KimchiKimchi is een traditioneel gerecht uit de Koreaanse keuken, dat gemaakt wordt van gefermenteerde kool en groenten. Je zou het misschien niet denken, maar kimchi is super lekker tussen de tosti. Je kunt kimchi zelf maken of kant-en-klaar kopen.

MEER OVER KIMCHI

Dit heb je nodig 

  • 2 plakken brood
  • 2 eetlepels kimchi
  • 2 plakken cheddar kaas
  • Boter

Zo maak je het

  • Laat de kimchi goed uitlekken en snijd de grote stukken wat kleiner.
  • Leg een plak cheddar op een broodje en verdeel hierover de kimchi.
  • Leg daarop weer een plak cheddar en sluit af met een plak brood.
  • Smeer beide kanten in met een laagje boter.
  • Gril de tosti in een voorverwarmd tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin.

Tosti met chorizo

chorizoZin in een Spaanse lunch? Deze tosti is een ware smaakexplosie en heeft de perfecte combinatie tussen hartig, romig en licht pittig. Serveer eventueel met een beetje aioli.

Dit heb je nodig

  • 2 sneetjes brood
  • 4 plakjes chorizo
  • 1 bol mozzarella
  • 2-3 zongedroogde tomaten, fijngehakt
  • Een handje verse rucola
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder
  • Boter

Zo maak je het

  • Roer de paprikapoeder door de mayonaise.
  • Bestrijk beide plakken brood met een dun laagje van deze mayonaise.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken.
  • Beleg 1 sneetje brood op de mayonaise-kant met chorizo, plakken mozzarella, zongedroogde tomaten en de rucola.
  • Sluit af met de andere boterham en smeer de buitenkant in met een laagje boter.
  • Gril de tosti in een voorverwarmd tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin.

Rendang tosti

Rendang is een klassiek gerecht uit de Indonesische keuken. Het wordt gemaakt van rundvlees dat langzaam in kokosmelk en kruiden wordt gegaard. Wat je overhoudt is een heel mals en kruidig stukje vlees. Bij de supermarkt kun je kruidenpasta’s kopen waarmee je het makkelijk zelf maakt. Of je kunt een ritje naar de toko maken voor een bakje rendang. Zin in vegetarische rendang? Dat kan gemakkelijk door het vlees te vervangen door dungesneden spitskool!

ZELF RENDANG MAKEN

Dit heb je nodig

  • 2 plakken brood
  • 2 eetlepels rendang
  • 2 plakken Goudse kaas
  • 1 eetlepel geraspte kokos
  • Een handje verse koriander, fijngehakt
  • Boter

Zo maak je het

  • Leg een plak kaas op een sneetje brood.
  • Verdeel hierover de rendang en strooi daar wat geraspte kokos en koriander over.
  • Dek af met een plak kaas en leg daarop het andere sneetje brood.
  • Smeer de buitenkant in met boter.
  • Gril de tosti in een voorverwarmd tosti-ijzer tot de kaas gesmolten is en het brood goudbruin.

Zoete tosti

Chocopasta en banaan op een boterhamOok aan zoetekauwen hebben we gedacht! Heel ingewikkeld is dit recept niet, maar wel extreem lekker.

Dit heb je nodig

  • 2 sneetjes brood
  • 1 banaan
  • Chocopasta

Zo maak je het 

  • Smeer beide broodjes in met een laagje chocopasta.
  • Snijd de banaan in plakjes en leg dit op een boterham.
  • Dek af met de andere boterham.
  • Smeer de buitenkant in met boter.
  • Gril de tosti in een voorverwarmd tosti-ijzer tot het brood goudbruin is.

Vegan tosti

HummusDe klassieke ham kaas tosti is alles behalve vegan, maar gelukkig kun je ook als je veganistisch eet heel lekkere tosti’s bouwen. Dit is het recept voor een tosti met hummus en gegrilde groenten.

Dit heb je nodig

  • 2 sneetjes vegan brood
  • 2 eetlepels hummus
  • 1 kleine courgette, in dunne plakjes gegrild
  • Een paar plakjes gegrilde rode paprika (vers of uit pot)
  • 50 gram vegan feta, verkruimeld
  • Verse spinazie of rucola
  • Olijfolie

Zo maak je het

  • Als je zelf gaat grillen: snijd de paprika en courgette in plakken en gril aan beide kanten in een grillpan.
  • Smeer een sneetje brood in met hummus.
  • Verdeel hierover de gegrilde groenten en een handje verse spinazie of rucola.
  • Strooi daarover de vegan feta.
  • Dek af met het andere sneetje brood.
  • Smeer beide broodplakken aan de buitenkant in met olie.
  • Gril de tosti in een voorverwarmd tosti-ijzer tot de feta gesmolten lijkt en het brood goudbruin is.

Vaker plantaardig bakken?

Wij helpen je op weg met tips!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.