E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sander: "Je stond soms te bakken met 29 graden en 100 wespen om je heen."

Kandidaat Sander moet na de tweede aflevering de tent helaas verlaten. Hij beantwoordt 10 vragen!

Sander (7)

Kandidaat Sander neemt afscheid

Sander (54) noemt zichzelf een bourgondische bakker en houdt erg van de gezelligheid die volgens hem bij koken en bakken hoort. Helaas is hij de tweede bakker die naar huis gaat. “Het was op een bijzondere manier bakken met hindernissen.” Zijn deelname aan seizoen 10 rondt Sander af met antwoorden op 10 vragen.

1. Omschrijf jezelf als bakker Sander

“Ik ben bourgondische bakker in ontwikkeling. Ik heb er heel veel lol in en geniet van het bakken. Wat ik heel grappig vind is dat ik voorheen een recept met meerdere onderdelen liever oversloeg. Terwijl ik nu denk: 4 of 5 onderdelen in een taart? Dat lukt me wel.”

2. Van welk baksel werd je als kind heel blij?

“We hebben een familierecept dat nog van mijn oma is. Een plaat met appeltaart. Eén of 2 keer per jaar kregen we een kom soep en daarna aten we met z’n allen de appeltaart op. Dat vond ik als kind geweldig. Op onze verjaardag kregen mijn tweelingzus en ik altijd een chipolatataart. Weliswaar van de bakker, maar ook die taart associeer ik met plezier. Ik moet die trouwens nog eens maken, dat heb ik nog nooit gedaan.”

3. Waar haal je je bakinspiratie vandaan? Sander

“Ik kijk in kookboeken, op social media, websites en naar Heel Holland Bakt. Door mijn deelname aan het programma durf ik veel meer toe te voegen aan het recept en wat meer uit te proberen.”

4. Wat maak je voor een feestje?

“Een signatuurbaksel heb ik niet, maar ik maak nu regelmatig een hazelnootschuimtaart, omdat ik die heel erg lekker vind. Verder bak ik graag taarten met fruit: frambozen, rabarber, appel, aardbeien. Ik vind het leuk om steeds iets nieuws te proberen.”

5. Hoe heb je je deelname ervaren?Sander

“Het is een ongelofelijke intensieve ervaring, je bent er zo’n 60 uur per week mee bezig naast je gewone werk. Maar ik vond het vooral een heel mooi avontuur. Er is een hele hechte vriendschap ontstaan binnen het team. Juist omdat het zo’n intensieve periode is, groei je heel snel naar elkaar toe. Daar komt bij dat je het met weinig mensen mag delen, dus dat maakt de band onderling nog veel sterker. Heel bijzonder, vooral omdat we elkaar nog niet zo lang kennen.

De sfeer in de tent is goed, maar het voelde soms ook als crisis, in de positieve zin van het woord. Het was hoogzomer tijdens de opnames. Je stond dus af en toe te bakken met 29 graden en 100 wespen om je heen in een keukentje, zonder waterkraan. En dan de wind, die je zorgvuldig afgewogen bakpoeder, met een vlaag door de keuken verspreidt. Het is op een bijzondere manier bakken met hindernissen.”

6. Wat er ging er super goed in de tent?Sander

“Het eerste bakweekend ben je al blij dat je überhaupt iets oplevert dat lijkt op datgene wat je thuis gemaakt hebt. Ik ben er trots op dat ik het avontuur ben aangegaan in de tent.”

7. Wat heb je geleerd in de tent?

“Ik heb allerlei nieuwe technieken geleerd, maar ik heb ook geleerd om te gaan met complexe dingen en dat je zo goed bent als je laatste taart.”

8. Welk baksel van jezelf geef je een dikke 10? chocoladetaart met gouden bonbons

“Mijn eerste taart. Dat was de grootste uitdaging. In een hele nieuwe omgeving, omringd door 4 cameraploegen en alles wat daarbij hoort, 9 andere bakkers, 700 wespen, zonnestralen, windvlagen en een loslopende teckel, toch nog een taart neer te zetten zoals thuis.”

9. Welke opdracht heb je in je hoofd 10 keer overgedaan?

Spektakel Sander - A2“De Deense Kransekake is me fataal geworden. Ik droom er nog wel eens over. Later heb ik hem thuis nog eens gebakken, met hetzelfde recept, toen lukte hij wel. Dat is de magie van de tent: alles is anders. Dat geldt voor alle bakkers. Maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen, dat ik misschien nog in week 3 had kunnen komen als de Kransekake gelukt was, maar daar zou het dan denk ik ook gestopt zijn. De andere bakkers waren gewoon beter, ik heb er vrede mee.”

10. Waar zie jij jezelf over 10 jaar?

“Over 10 jaar ben ik nog steeds met veel plezier bourgondisch thuisbakker. Ik spreek op dit moment met mijn werk veel op congressen over mijn passie, hospitality. Ik hoop dat ik dat dan nog steeds doe, maar misschien dan wat internationaler. Verder ben ik heel gelukkig. Natuurlijk hoop ik er wel bij te zijn als we 20 jaar Heel Holland Bakt vieren.”

Alles over Sander

Wil je meer zien van deelnemer Sander?

Kandidaat Sander

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.