E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bagel vs. donut: verschillen én overeenkomsten

Als je aan Amerikaanse snacks denkt, is de kans groot dat je aan een rond baksel denkt. Twee eigenlijk: donuts en bagels. Wat zijn ze, hoe verschillen ze en hoe maak je ze?

Bagels en Donuts

’s Ochtends een donut bij de koffie, ’s middags een bagel met roomkaas. In Amerika kan je de hele dag doorkomen met deze typische ronde baksels met een gat erin. Hoe zijn bagels en donuts ooit in de VS terecht gekomen?

Donuts

Basisrecept voor donutsDonuts zijn een soort gefrituurde, zoete broodjes. Onverwachts maar waar: ze hebben een Nederlandse oorsprong! Immigranten die naar Amerika trokken hebben onze oer-Hollandse lekkernij daar geïntroduceerd. Maar de Amerikanen vonden ze te melig en het midden van de bol werd niet altijd gaar. Eén bakker bedacht daar een slimmigheidje op, door simpelweg het midden uit de deegbol te halen. Zo kon de frituur veel beter zijn werk doen en werd de donut, zoals je ‘m tegenwoordig kent, geboren.

Zelf maken

Je kunt donuts zo zoet en veelkleurig maken als je zelf wil. Je kunt er suiker op doen, of glazuur met of zonder sprinkels. Of verras de eter door de donut met jam te vullen!

Ga je voor de klassieke variant?

Bekijk hier een basisrecept

Wil je eens een iets mindere vette variant maken?

Probeer dan deze mini donuts uit de oven

Bagels

Doorbakken - Bagels van RobèrtZe hebben dezelfde vorm als donuts, maar de smaak en structuur zijn toch anders. Daarnaast is dit broodje eigenlijk nog veelzijdiger, omdat je hem zoet kan afbakken, maar ook hartig! Om nog maar te zwijgen aan alle soorten beleg die erbij passen. Ook dit baksel werd door immigranten naar Amerika gebracht. De precieze herkomst is niet heel duidelijk, maar de naam komt waarschijnlijk van het jiddische woord beygel. Wat zoveel betekent als ‘ring’ of ‘armband’.

Het gat in de bagel is oorspronkelijk ontstaan doordat de bakkers het deeg aan een stok bij het vuur lieten drogen, voor het in kokend water met siroop ondergedompeld werd. Daarna werd het brood gebakken. Ook maakte het gat in het broodje het perfect als ‘street food’: zo kon je de bagels makkelijk ophangen voor de verkoop.

Bagels beleggen

Deze elastische baksels kun je beleggen met van alles. Als je op de klassieke tour gaat, beleg je hem met roomkaas, gerookte zalm en ui. Maar ook hummus of een zoet beleg misstaat niet op de bagel. Probeer hem vooral ook eens met banaan en pindakaas! En zelfs het deeg laat ruimte voor variatie. Doe er bijvoorbeeld eens kaneel en rozijnen doorheen. Beetje roomboter erop, en smullen maar!

Zelf maken

Zelf aan de bak met deze Amerikaanse klassieker? Robèrt laat je stap-voor-stap zien hoe het moet!

Bagels bakken met Robèrt

Let op! Thuisbakkers die wel eens naar New York zijn geweest: wees niet bedroefd als je de smaak van de bagels niet helemaal krijgt zoals je je herinnert van je reis naar Amerika. Elke Amerikaan zal het je zeggen: omdat het water in de VS anders smaakt, werkt dat ook door in de smaak van de bagels. Gelukkig zijn ze ook met Nederlands water nog steeds heerlijk!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.