E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Met deze tips maak je zelf de lekkerste donuts (+ handig basisrecept)

Waarom zit er een gat in het midden van donuts? En hoe maak je deze gefrituurde lekkernij zelf? We delen onze beste tips en een perfect basisrecept van Robèrt.

Basisrecept voor donuts

Welkom in de wereld van donuts! Deze lekkernij heeft een mysterieuze geschiedenis, waar Nederland een rolletje in lijkt te spelen. Het is superleuk om deze gefrituurde deegsnack eens zelf te maken thuis. We delen daarvoor onze beste tips en een fijn basisrecept van Robèrt.

Waar komt de donut vandaan?

Verschillende toppings voor donutsDe geschiedenis van de donut is een beetje geheimzinnig. Over het algemeen wordt aangenomen dat de donuts zoals we ze vandaag de dag kennen uit Amerika komen. De Nederlandse kolonisten introduceerden in de 17e eeuw hun ‘oily cakes’ (oliekoeken) in Amerika. De voorloper van donuts. Dit gefrituurde gebak werd gemaakt van gistdeeg en vormde de inspiratie voor de donut zoals we hem nu kennen.

Vervolgens is de zoete lekkernij doorontwikkeld en kennen we inmiddels donuts met de meest gezellige toppings. Met chocolade en nootjes bijvoorbeeld, of glazuur en sprinkles! Loopt het water al bij je in de mond? Bij ons wel!

Waarom hebben donuts een gat in het midden?

De Amerikanen gingen aan de slag met de Nederlandse oliekoeken, maar ondervonden problemen met de garing. Het midden was vaak nog rauw. Het verhaal gaat dat de Amerikaanse zeeman Hanson Gregory daar een eenvoudige oplossing voor verzon: hij maakte een gat in het midden van de deegbal. Zo kon het deeg gelijkmatiger garen en was het probleem van een rauwe binnenkant gelijk opgelost. Hij creëerde zo de klassieke donutvorm die we vandaag de dag kennen.

Tips voor het bakken van donuts

De volgende tips helpen je op weg bij het bakken van de perfecte donuts.

  • Deeg: Donuts kun je maken van een gistdeeg of een cakebeslag. Gistdonuts zijn luchter, cakedonuts zijn steviger en zoeter. In dit recept gaan we voor een deeg op basis van gist. Maak je liever cakedonuts, gebruik dan dit recept.
  • Temperatuur: Zorg dat je frituurolie op de juiste temperatuur is (ongeveer 170-180°C). Te heet en de buitenkant verbrandt, terwijl de binnenkant rauw blijft. Te koud en de donuts absorberen te veel olie.
  • Gelijkmatig garen: Druk of rol het deeg gelijkmatig plat, zodat je donuts een gelijke dikte en grootte hebben. Zo bakken ze gelijkmatig en garen ze goed.
  • Experimenteer met toppings: Van klassieke glazuur tot vrolijke toppings zoals chocolade, nootjes, sprinkles, koekjes en meer. Experimenteer er lustig op los voor jouw favoriete donuts!

Geen frituur in de buurt?
Maak dan deze donuts uit de oven

Basisrecept voor donuts

Donuts in olieRobèrt deelt op MAXVandaag een basisrecept voor zijn donuts. Hij maakt ze van een gistdeeg en haalt ze na het bakken door de kaneelsuiker. Het is een werkje, maar het resultaat is superlekker. De donutrondjes die je uitsteekt hoef je natuurlijk niet weg te gooien. Frituur deze ook, haal ze door de suiker en serveer ze als kleine snackjes (of peuzel ze op tijdens het bakken).

Met dit recept maak je ongeveer 8 donuts.

Dit heb je nodig

  • 250 gram bloem
  • 25 gram verse gist
  • 25 gram basterdsuiker
  • 1 ei
  • 100 gram volle melk
  • 3 gram zout
  • 65 gram roomboter
  • Rasp van 1 citroen
  • kaneelsuiker

Extra nodig:

  • bloem om te bestuiven
  • steker van Ø 3 centimeter
  • diep bord
  • (frituur)pan
  • draadspaan

Zo maak je het

  • Meng de helft van de suiker met de gist, het ei en de melk.
  • Voeg de helft van de bloem toe en meng goed door.
  • Dek af met plasticfolie en laat minstens 30 minuten rijzen in de kom.
  • Voeg vervolgens de boter, het zout, citroenrasp en de rest van de bloem en suiker toe en mix (8 minuten met de keukenmachine of 15 minuten met de hand) tot een soepel deeg.
  • Verdeel het deeg in 8 gelijke stukjes van 60 gram en bol elk stukje op.
  • Bestrooi het werkblad met bloem, leg de bollen erop en bestrooi ook de bovenkanten licht met bloem. Dek af met plasticfolie en laat circa 15 minuten rusten.
  • Druk de bollen iets plat en steek met een kleine steker het midden eruit. Heb je geen stekertje? Gebruik dan je vinger of de achterkant van een pollepel om een gat in de donuts te maken en draai ze voorzichtig rond om het gat iets groter te maken.
  • Laat nog eens 20 minuten rijzen, of tot ze vrij vol gerezen zijn, maar let erop dat de gaatjes in het midden nog goed zichtbaar zijn.
  • Vul het diepe bord met een dikke laag kaneelsuiker.
  • Verhit de frituurolie tot 170 ⁰C.
  • Laat de donuts met een draadspaan voorzichtig in de olie zakken en bak ze in circa 6 minuten aan beide kanten lichtgoudbruin.
  • Laat kort uitlekken op keukenpapier en haal daarna direct door de kaneelsuiker.

Ook eens proberen

Fan van donuts? Dan vind je 1 van onderstaande recepten waarschijnlijk ook onweerstaanbaar lekker!

Berliner bollen

Chimney Cake

Churros cups

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.