E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Bakken zonder melk

Ouderwets lekker bakken, zonder koemelk! Lees alles over plantaardige alternatieven voor melk in je baksels. Elke melksoort heeft zijn eigen smaak en kwaliteiten.

bakkenzondermelk-950x550

Het assortiment van plantaardige melk lijkt elke dag groter te worden en dat vinden we super! Elke melk heeft zijn eigen smaak en kwaliteiten. Daarom kun je de melk heel goed aan laten sluiten op de smaken van je baksel. Dit zijn een paar van onze favorieten.

Havermelk

Een absolute topper in de plantaardige bakkerij is havermelk, zeker in combinatie met havermeel. Het heeft een mooie, rijke smaak en doet het daarom niet alleen goed in cake, maar ook in crèmes en custard. Je kunt zelf havermelk kopen, maar ook relatief makkelijk zelf maken. Dat werkt als volgt: Week 200 gram havermout een nachtje in water. Giet af, spoel de havermout af en doe het daarna met 800 milliliter water in de blender. Maal fijn en haal de melk daarna door een fijne zeef of schone theedoek.

Sojamelk

Sojamelk heeft een romige, licht zoete en zeer specifieke smaak. Het is een voedzaam alternatief voor koemelk. Wij kiezen het liefst voor de ongezoete variant. Sojamelk is bovendien erg geschikt om plantaardige karnemelk van te maken. Voeg daarvoor 1 eetlepel azijn toe aan 250 milliliter sojamelk. Even laten staan en voilà! Je eigen vegan karnemelk.

Erwtenmelk

Niet iedereen kan soja goed verdragen. Eén van de nieuwste alternatieven op melkgebied is erwtenmelk, deze is net als sojamelk eiwitrijk en een voedzaam alternatief voor koemelk. De smaak verschilt per merk, het is de moeite waard te testen welke goed uitpakt in je baksel.

Kokosmelk

Kokosmelk heb je in verschillende soorten en maten. De volvette variant uit blik (of klein pakje) kun je goed gebruiken in cake, als je een romige smaak wilt creëren. De kokosmelk uit melkpakken is een mager alternatief, die het bijvoorbeeld goed doet in je havermout ontbijtje. Als je een blikje kokosmelk koud zet, scheiden het kokoswater en de room zich. Deze room kun je afscheppen en gebruiken als plantaardige slagroom.

Gecondenseerde kokosmelk

Pssst, niet verder vertellen, maar een blikje van dit witte goud gaat jouw geheime ingrediënt in de plantaardige bakkerij worden. Het is een enorme smaakvolle toevoeging in vegan slagroom, botercrèmes en in cake. Een goed alternatief voor gewone gecondenseerde melk en bovendien tegenwoordig in de meeste supermarkten te vinden.

Meer melk alternatieven

Het lijstje van plantaardige melk is eindeloos. We adviseren je vooral om lekker te gaan experimenteren met jouw favorieten. Rijstmelk heeft een zachte, zoete en neutrale smaak. Notenmelk past heel goed in baksels met notenmeel zoals amandelmeel.

Meer plantaardig bakken?

Zo maak je vegan meringue

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.