E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Boekweit: alles wat je wil weten over deze veelzijdige korrel

Glutenvrij, voedzaam en heel veelzijdig. Dat is boekweit in een notendop! Maar wat is het precies en waar wordt het voor gebruikt?

Green,Buckwheat,In,A,Bowl,On,A,Wooden,Kitchen,Table.superfood.raw

Misschien klinkt boekweit je niet bekend in de oren, maar de kans is groot dat je het al eens hebt gegeten. Je vindt het namelijk terug in heel veel verschillende voedingsmiddelen. Wat is het precies, waar wordt het voor gebruikt en hoe gezond is boekweit precies?

Wat is boekweit?

plant boekweit

Boekweit is een kruidachtige plant uit de duizendknoopfamilie en komt oorspronkelijk uit China. Tegenwoordig wordt dit plantje ook in Europa verbouwd, met name in Polen en Frankrijk. De boekweitkorrels, die aan deze plantjes groeien, zijn driehoekig van vorm en hebben een rood velletje. Dit velletje wordt voor gebruik verwijderd van de korrel. Zijn naam heeft deze korrel te danken aan zijn uiterlijk: een soort kleine beukennootjes. Je kan boekweit koken en zo eten. En met het meel kan je ook, glutenvrij, bakken.

Is het een gezonde keus?

Hoewel boekweit geen graansoort is, verdient het wel een plekje in de Schijf van Vijf. Boekweit is een goede aanvulling op graanproducten en zit boordevol koolhydraten, vezels, vitamine en mineralen. Bovendien is boekweit glutenvrij, waardoor je ook mensen met glutenintolerantie of glutenallergie kan verrassen met een zelfgebakken lekkernij!

Waar wordt boekweit voor gebruikt?

Je kan boekweit op 3 verschillende manieren verwerken: vermalen, pletten of in zijn geheel opeten. Bij het vermalen van de korrels ontstaat er een zetmeelrijk meel, waarmee je dus heerlijk kan bakken! Korrels die geplet zijn heten boekweitvlokken en zijn een goede vervanging voor havermoutvlokken, in je muesli bijvoorbeeld. Maar je kan de boekweitkorrels ook in zijn geheel eten, dan lijkt het een klein beetje op rijst.

Bakken met boekweit

bananencake

Boekweit heeft een nootachtige smaak, waardoor je het in zoete én hartige baksels kan verwerken. Zelf aan de bak met deze veelzijdige korrel? Probeer dan eens deze voedzame bananencake met chocolade en studentenhaver. Of wat dacht je van een glutenvrij broodje, gemaakt van roomijs, bakpoeder, boekweitmeel en een en snufje zout?

Bananencake

Glutenvrij broodje

Benieuwd naar andere, glutenvrije alternatieven? Wij hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.