E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Cold foam: wat is het en hoe maak je het?

Cold foam lijkt op die romige schuimlaag die je herkent van een cappuccino, maar dan koud. Waar het vandaan komt en hoe je dit zelf maakt lees je hier. 

Studio,Shot,Photo,Of,2,Beverages,In,Plastic,Cups.,1.

Cold foam, ofwel: koud schuim. Dit is een koude cappuccinoschuimlaag, speciaal bedoeld voor ijskoffies. Waar een warme cappuccinoschuimlaag wordt opgeklopt met stoom, gebruik je voor cold foam een elektrische melkopschuimer. Dit is een kleine elektrische garde en kun je al voor een paar euro kopen.

Waar komt het vandaan?

Cold foam komt uit Amerika en het bestaat daar eigenlijk al jaren. Nadat de ijskoffie populair werd volgde dit al snel: ijskoffie met een romige schuimlaag. Vaak gemaakt met een smaakje zoals vanille, karamel, hazelnoot of maple syrup. Wie wil dat nou niet? Daarom is het nu ook overgewaaid naar Nederland. In steeds meer koffiezaken kun je een ijskoffie met cold foam bestellen. Thuis maak je dit ook heel makkelijk zelf.  

Zo maak je het

Voor het maken van een cold foam gebruik je de 3-2-1 methode: 3 eetlepels slagroom, 2 theelepels melk en 1 theelepel siroop.

Dit heb je nodig

  • 3 theelepels slagroom
  • 2 theelepels volle melk
  • 1 theelepel siroop (vanille, karamel of iets anders)
  • Elektrische melkopschuimer

Bereiding

  • Meng in een hoge beker de slagroom, volle melk en eventueel siroop of zoetstof.
  • Stop de elektrische melkopschuimer in het glas en schuim zo’n dertig seconden. Neem hier echt even de tijd voor. Je zult zien dat de room steeds dikker wordt.
  • Maak de ijskoffie zoals jij deze lekker vindt en maak deze af met de cold foam laag.  

Inspiratie voor de lekkerste ijskoffie

4 lekkere variaties op een ijskoffie

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.