E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dadels: suikerbommetjes of toch gezond?

Dadels worden regelmatig gebruikt als suikervervanger, maar hoe gezond zijn ze nou echt? Het antwoord vind je hier.

dadels-1920x1080-shutterstock

Om alvast antwoord te geven op je vraag: ja dadels zijn suikerbommetjes, maar ze zijn óók gezond! Je kunt ze scharen onder de ‘superfoods’, want:

  • Ze bevatten mineralen (zoals kalium en magnesium), vezels en vitaminen.
  • Verse dadels bevatten vitamine c.
  • Het zijn echte energiebommetjes.
  • Ze kunnen helpen je spijsvertering te verbeteren.

Deze kleine vrucht is dus zeker gezond, tenminste als je er niet teveel van eet. Omdat ze relatief veel suikers bevatten raadt het Voedingscentrum om er maximaal 3 per dag te eten. En de ene dadel is de andere niet. In gedroogde dadels zit meer suiker dan in de verse variant. Medjoul dadels vinden wij het lekkerst om zo als tussendoortje op te peuzelen. Het bezoeken van de toko of Turkse groenteboer is ook zeker de moeite waard, daar kun je nieuwe, smaakvolle dadelsoorten ontdekken!

Dadels bewaren

Verse dadels zijn minder lang houdbaar dan gedroogde. Verse dadels kun je zo’n 2 dagen in de koelkast bewaren, in afgesloten verpakking. Gedroogde dadels bewaar je in een afgesloten bakje op een droge, koele, donkere plaats. Je kunt ze dan ongeveer 6 maanden bewaren.

Dadels gebruiken als suikervervanger

Omdat gedroogde dadels het langst houdbaar zijn, gebruiken wij deze meestal in onze baksels. Gebruik je het als suikervervanger, dan staat 200 gram kristalsuiker gelijk aan zo’n 10-12 ontpitte (gedroogde) dadels. Om het te verwerken in een baksel kun je er het beste dadelpuree van maken. Daarvoor heb je alleen dadels (zonder pit), heet water en een blender nodig. Doe de dadels met een beetje heet water in de blender en mix dit goed totdat je een fijne puree hebt. Voeg voor een dunnere puree wat meer heet water toe.

Onze lekkerste recepten

En dan is het tijd om met dit veelzijdige vruchtje aan de bak te gaan! Hier vind je onze favoriete recepten.

Dadel balletjes

Energie balletjes

In deze bliss balls zorgen de dadels voor dat lekkere sticky-effect. Rol ze door de gehakte pistachenootjes en je hebt in een handomdraai een makkelijke en energierijke snack!

Bliss balls met pistache

Gezondere ontbijtkoek met dadels en banaanGlutenvrije ontbijtkoek

Deze ontbijtkoek is vegan en volledig glutenvrij. Het is een vaste ‘koek’ die veel wegheeft van bananenbrood. Heerlijk als lekker voedzaam tussendoortje.

Bekijk het recept

Vegan carrot cakeVegan carrot cake

Een worteltaart, maar dan net iets anders. Deze vegan variant op een gewone carrotcake is vrij van glutenvrij, lactosevrij en veganistisch. Hij is ook geschikt voor zoetekauwen die nét iets gezonder willen snoepen!

ZO MAAK JE ‘M  

Ellen - Pin-da-del-iciousTulband met dadels en pinda’s

Ben je dol op pinda’s? Pindakaas en dadels zijn wat ons betreft een gouden combi. In deze tulband gebruik je ze samen en dat geeft een fantastische smaakcombinatie!

Tulband met gekarameliseerde pinda’s

In dit recept vind je een overheerlijke dadelcrème die heerlijk smaakt op een bruschetta met serranoham. 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.