Terug

Pin-da-del-icious

Pindakaasfanaten opgelet! Deze tulband van Ellen moet je proberen. Ellen is dol op de combinatie van dadels en pindakaas, dus dat heeft ze verwerkt in deze tulband. De pindakaas is (natuurlijk) zelf gemaakt van zelfgebrande pinda’s. En de hele tulband wordt afgewerkt met een pindakaas-glazuur en gekarameliseerde pinda’s.

Ellen

Recept van
Ellen

Makkelijk
(5) reviews

Ingrediënten

Pindakaas

  • 300 gram pinda’s
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 eetlepel honing

Tulband

  • 350 gram bloem
  • 0.75 eetlepel bakpoeder
  • 0.25 theelepel zout
  • 125 gram pindakaas
  • 175 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 175 gram suiker
  • 75 gram honing
  • 6 eieren
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 250 gram gedroogde dadels
  • 75 milliliter Cointreau

Gekarameliseerde pinda's

  • 60 gram suiker
  • 20 milliliter water
  • 50 gram geroosterde ongezoute pinda’s

Glazuur

  • 75 gram poedersuiker
  • 4 theelepels pindakaas
  • 1 eetlepel volle melk

Bereidingswijze

Bakgereedschap

  • Tulbandvorm van ø 24 centimeter
  • Bakplaat
  • Staande mixer met toebehoren
  • Hakmolen
  • Bakkwastje
  • Zeef
  • Spatel
  • Taartrooster

Voorbereiding

  • Snijd de dadels in stukken en laat ze minimaal een nacht wellen in de Cointreau.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de tulband in met boter en bestuif hem met bloem.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Zet een bak koud water klaar.
  • Leg een bakpapier klaar.

Pindakaas

  • Leg de pinda’s op de bakplaat en rooster ze in 8 – 10 minuten lichtbruin. Roer af en toe om.
  • Houd 50 gram pinda’s apart voor de decoratie.
  • Doe de overige – nog warme – pinda’s in de keukenmachine en maal ze tot een pindapasta.
  • Voeg de honing en olie in kleine beetjes toe en meng tot een smeuïge en gladde pindakaas.

Tulband

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 160 graden.
  • Laat de gewelde dadels uitlekken in een zeef.
  • Meng de dadels met klein beetje bloem, zodat ze minder aan elkaar plakken en straks niet zakken in het beslag.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder.
  • Draai de roomboter en pindakaas los en meng het tot een egale massa.
  • Voeg de suiker, zout, vanille extract en honing toe en klop tot een romige massa.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe als de vorige goed is opgenomen.
  • Spatel de bloem en bakpoeder door het beslag tot er geen klontjes meer zijn.
  • Spatel daarna de dadels door het beslag.
  • Giet het beslag in de tulbandvorm en verdeel goed richting de randen.
  • Bak de tulband op een rooster, in het midden van de oven, in 60 – 65 minuten gaar.  Controleer of de cake gaar is met een sateprikker.
  • Laat de cake 2 minuten in de vorm afkoelen en stort hem daarna voorzichtig op een rooster om verder af te koelen.

Gekarameliseerde pinda’s

  • Maak met de suiker en water een mooie karamel.
  • Zodra deze goudbruin begint te kleuren doe je de pan met de onderkant in de bak met koud water.
  • Voeg de pinda’s toe aan de karamel, stort de massa op een bakpapiertje en laat afkoelen.

Glazuur

  • Doe alle ingrediënten in een kleine kom en meng met een garde tot gewenste dikte en kleur.

Opbouw

  • Zet de tulband op een rooster met daaronder een bakpapiertje.
  • Doe met een kleine lepel het glazuur in de ‘swirl’ van de tulband.
  • Snijd/breek de gekarameliseerde pinda’s in stukken.
  • Garneer met de stukjes gekarameliseerde pinda’s.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.