E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De Marie Antoinette-taart: een koninklijke klassieker met Franse flair

Marie Antoinette doet je waarschijnlijk denken aan zwierige jurken, prachtige balzalen en overdadige feestelijkheden aan het hof van Versailles. Het is een taart die lekker is en daarnaast ook een verhaal vertelt. Een verhaal over elegantie, vakmanschap en smaken die doen denken aan het rijke, zoete leven dat koningin Marie Antoinette graag om zich heen verzamelde. Maar wat maakt deze taart nu zo bijzonder, waar komt hij vandaan en waarom passen juist deze smaken bij deze taart?

Marie antoinette

De naam Marie Antoinette roept bij velen meteen één zin op: “Dan eten ze maar cake.” Hoewel historici vermoeden dat ze het nooit écht heeft gezegd, is de uitspraak uitgegroeid tot hét symbool van haar tijd: een leven vol zoete luxe. En precies die sfeer vind je terug in de Marie Antoinette-taart. Een taart die niet alleen doet denken aan het hof van Versailles, maar ook aan de weelderige smaken en elegante patisserie die zo kenmerkend waren voor die periode.

Dit is een Marie Antoinette-taart

Een Marie Antoinette-taart of ook wel prinsessentaart genoemd, is een luxe, vaak hoog opgestapelde feesttaart die bekendstaat om zijn zachte biscuitlagen. Ook ken je de taart vast door de luchtige crème, pastelkleurige details en romantische afwerking. Denk aan rozen, pareltjes, glanzend glazuur en weelderige toefjes crème. De taart is een ode aan het verfijnde gebak dat in de 18e eeuw populair was aan het Franse hof.

Qua smaak gaat het vaak om lichte combinaties: vanille, framboos, rozenwater, citroen of zachte amandel. Precies de smaken die passen bij het beeld van Marie Antoinette zelf.

Waar komt de taart vandaan?

Hoewel er geen historisch recept bestaat dat direct door Marie Antoinette zelf is bedacht, is de taart geïnspireerd op de Franse patisserie uit haar tijd. De koningin bracht haar liefde voor elegantie en verfijnde smaken mee vanuit Wenen naar Frankrijk. Hier liet ze zich omringen door bakkers en patissiers die de kunst van het maken van lichte, luchtige taarten tot een nieuw niveau brachten.

In de salons van Versailles werd gebak gezien als een kunstvorm.

Waarom deze smaken zo goed passen

De smaken die vaak in een Marie Antoinette-taart worden gebruikt zijn dus niet willekeurig gekozen. Ze passen perfect bij het Franse hof en bij de tijd waarin Marie Antoinette leefde. Een aantal van deze ingrediënten, zoals rozenwater en amandel, waren geliefd in de 18e-eeuwse patisserie. De taart moet er royaal uitzien, maar licht aanvoelen, precies zoals de Franse aristocratie het graag had.

Maak je eigen Zweedse prinsessentaart

Wil je zelf een prinsessentaart maken? Ga aan de slag met één van deze heerlijke recepten!

Prinsessentaarten HHB Seizoen 13

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.