E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dit is het verschil tussen gele en witte eierkoeken

Eierkoeken zijn eierkoeken, toch?! Nou, nee. Want je hebt namelijk een gele en een witte variant. Ze lijken van buiten bijna hetzelfde, maar ze zijn wel degelijk anders. Wat de verschillen zijn en hoe je ze maakt, lees je hier.

eierkoeken-shutterstock_728792803x1920x1080

Eierkoeken worden veel als tussendoortje gegeten of bij het ontbijt. Kant-en-klaar uit de supermarkt zijn ze vaak een beetje plakkerig en klef. Genoeg reden om zelf eens aan de slag te gaan, want zo moeilijk is het niet om zelf te maken. Zorg er altijd voor dat je zo vers mogelijke eieren gebruikt, dit komt je lekkernij zeker ten goede. Maar ga je dan voor gele of witte eierkoeken?

Wat zit er in gele eierkoeken?

De gele eierkoeken, die het meest bekend zijn, maak je met eieren, suiker, bloem en een rijsmiddel. Door de eieren goed op te kloppen, krijg je een luchtig beslag. Samen met het rijsmiddel krijg je daarom ook lekker zachte, luchtige eierkoeken.

Witte eierkoeken met rood fruitWat zijn witte eierkoeken?

De witte eierkoeken lijken iets meer op macarons. Er gaan eieren, suiker, bloem en een bindmiddel in. Vooral de manier van verwerken is anders dan bij de gele eierkoeken. Zo spuit je doppen op een bakplaat en laat je deze 1 uur op kamertemperatuur staan. Net zoals bij macarons. Dit zorgt voor een stevige buitenkant en een zachte binnenkant.

Het verschil tussen de soorten eierkoeken

Het verschil zit ‘m dus vooral in de verwerking van het beslag en daarna in de structuur. Dat maakt ook dat je een gele eierkoek gewoon zo uit het vuistje kunt eten. Eventueel met wat boter en suiker of ander beleg. Maar een witte eierkoek gebruik je dus meer in een toetje of een traktatie met andere ingrediënten erbij. Het is ook een handige koek om te gebruiken bij een Eton Mess, in plaats van meringue.

Zo maak je witte eierkoeken van Robèrt

Dit heb je nodig, voor 14 stuks

  • 6 eieren
  • 480 gram suiker
  • 30 gram citroenrasp
  • 16 gram maïzena
  • 20 gram poedersuiker
  • 420 gram bloem

Bakbenodigdheden

  • Pannen
  • Temperatuurmeter
  • Keukenmachine met toebehoren
  • Spatel
  • Spuitzak
  • Bakplaat met bakpapier

Zo ga je aan de slag

  • Verwarm de eieren met de suiker en de citroenrasp au bain-marie tot 70 graden.
  • Klop dit vervolgens luchtig in de keukenmachine.
  • Spatel de maïzena, poedersuiker en bloem erdoorheen.
  • Vul de spuitzak met het beslag en spuit doppen op de bakplaat.
  • Laat minimaal 1 uur staan op kamertemperatuur.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Bak de eierkoeken in ongeveer 15 minuten gaar.

Zo maak je gele eierkoeken van Robèrt

Dit heb je nodig, voor 10 tot 12 stuks

  • 100 gram ei
  • 200 gram basterdsuiker
  • 50 gram melk
  • 300 gram bloem
  • 10 gram ammoniumbicarbonaat

Bakbenodigdheden

  • Keukenmachine met toebehoren
  • Zeef
  • Plasticfolie
  • Spuitzak of lepel of ijsknijper
  • Spatel
  • Bakplaat met bakpapier

Zo ga je aan de slag

  • Meng de eieren, basterdsuiker en melk ongeveer 10 minuten langzaam in de keukenmachine. Voeg de melk als laatste toe.
  • Zeef de bloem en de ammoniumbicarbonaat en meng kort door de eiermassa. Start de machine voorzichtig op, anders stuift het meel eruit.
  • Dek de kom af met plasticfolie en laat het beslag een nacht staan op kamertemperatuur. Dit is belangrijk voor het intrekken van de ammonium.
  • Verwarm de volgende dag de oven voor op 230 graden.
  • Slap het beslag iets af met water.
  • Vul de spuitzak met het beslag en spuit grote doppen op de bakplaat. Of gebruik een lepel of een ijsknijper.
  • Bak de eierkoeken in ongeveer 8 minuten af in de oven.
  • Steek de eierkoeken direct na het bakken los en laat goed afkoelen.

Wil je een andere variatie proberen? Maak dan ook eens vegan eierkoeken zonder ei.

Vegan eierkoeken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.