E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Makkelijk kerstdessert: Eton Mess met blauwe bessen

Eton Mess is een makkelijk, traditioneel Engels dessert dat bestaat uit slagroom, meringue en vers fruit. Het is superlekker en makkelijk voor te bereiden; ideaal als kerstdessert dus!

Eton Mess

Het is één van de makkelijkste toetjes ooit, maar wel met een hoog wauw-effect: de Eton Mess. Dit traditionele Engelse dessert maak je oorspronkelijk van slagroom, meringue en aardbeien. In dit recept gebruiken we blauwe bessen en de meringue maken we helemaal zelf (dat hoeft natuurlijk niet). Een leuk dessert om te serveren met Kerst!

Wat is Eton Mess?

Eton Mess is een Engelse klassieker die ooit bedacht werd door een kok die op het Britse Eton College zat. Daar komt het eerste deel van de naam ook vandaan: Eton. Omdat het dessert een beetje een rommeltje is van bij elkaar gevoegde ingrediënten, kreeg het de toevoeging ‘mess’ (vertaling: rommel). Hoewel de naam niet echt eerbiedig is, is het toetje dat des te meer. Het bestaat uit 3 simpele ingrediënten, maar de smaak is onweerstaanbaar. En het is erg makkelijk om te maken, want het hoeft dus allemaal niet zo netjes. Serveer je Eton Mess in een mooi glas, garneer het geheel met een takje munt en voilà: je steelt gegarandeerd de show!

Kun je Eton Mess van tevoren maken?

Wil je tijdens het kerstdiner lekker met je gasten aan tafel zitten, in plaats van de hele avond in de keuken staan? Dan is de Eton Mess een goede keuze als dessert. Je kunt het toetje beter niet van tevoren in elkaar zetten, omdat de meringue dan zacht wordt. Maar je kunt alle losse onderdelen van dit dessert wel voorbereiden. Dan hoef je het op de avond zelf alleen nog maar bij elkaar te voegen. Bewaar de opgeklopte slagroom en de bessen in de koelkast en de meringue in een luchtdichte trommel.

Eton Mess Recept

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1/2 recept voor Franse meringue (hier vind je het recept) of gebruik 2 grote kant-en-klare meringues
  • 250 milliliter slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker (optioneel)
  • 300 gram blauwe bessen
  • Muntblaadjes ter decoratie
  • 4 mooie dessertglazen

Zo maak je Eton Mess: 

  • Maak de meringue een avond van tevoren, zodat het de hele nacht kan drogen in de oven.
  • Verkruimel de meringue in ongelijke brokken.
  • Klop de slagroom stijf met de poedersuiker. De meringues zijn al zoet, dus je kunt de suiker eventueel achterwege laten.
  • Begin op de bodem van je dessertglazen met een laagje meringue.
  • Schep daar een lepel slagroom op.
  • Verdeel daarover wat blauwe bessen.
  • Herhaal deze laagjes tot alles op is.
  • Eindig met wat blauwe bessen en garneer het geheel met een takje munt.

Tips

Maak je liever een vegan Eton Mess? Vervang de slagroom dan door plantaardige slagroom en bekijk dit artikel om te zien hoe je vegan meringue maakt.

Vegan meringue

Is het maken van meringue voor jou echt abracadabra? Geen paniek, het is minder ingewikkeld dan je denkt! Robèrt deelt zijn beste tips.

Meringue tips

Heb je moeite met het opkloppen van de slagroom? In onze Slagroom EHBO vind je tips om je slagroom op te kloppen als een pro.

Slagroom EHBO

Maak je liever een bombastisch dessert met slagroom, meringue en vers fruit als basis? Dan is deze pavlova met advocaat en rood fruit misschien iets voor jou.

BEKIJK RECEPT

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.