E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

De schnitt: al generaties lang een favoriet

Wie een bakkerij binnenloopt, herkent ’m meteen: die elegante, langwerpige taart die netjes in plakken wordt gesneden. De schnitt, van slagroomschnitt tot hazelnootschuim schnitt, is al generaties lang een favoriet. Wat maakt deze taart zo bijzonder, en waarom kiest een bakker juist voor deze vorm?

schnitt

Wist je dat de schnitt in Duitsland en Oostenrijk ooit werd gezien als de ‘beschaafde’ manier om taart te eten? In plaats van grote punten taart maakte men rechthoekige plakken (schnitten) die makkelijk te stapelen, mee te nemen én te delen waren. Hierdoor werden ze populair bij koffiekransjes en treinreizen.

De betekenis van “schnitt” en de oorsprong van de taart

Het woord “schnitt” komt uit het Duits en betekent letterlijk “snede” of “plak”. Dat verraadt meteen het doel van deze taart, want hij is gemaakt om mooi te zijn en om gelijkmatig te snijden. In Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland zijn schnitten al jarenlang een vast onderdeel van de patisserie. Nederlandse bakkers namen het idee mee de grens over. Ze gaven er hun eigen draai aan, met luchtige biscuitlagen en romige vullingen. En met typisch Nederlandse smaken zoals slagroom, mokka en hazelnootschuim.

Deze taart vonden mensen zo lekker dat ze ’m eigenlijk (sch)nitt wilden delen… maar deden dat wel. Wat begon als een praktische vorm werd een bakkerijklassieker die iedereen meteen herkent.

Wat maakt een schnitt anders dan een ‘gewone’ ronde taart?

In eerste instantie valt natuurlijk de vorm op: deze taart is langwerpig, strak en rechthoekig. Maar het verschil gaat verder dan alleen het uiterlijk. De opbouw van een schnitt is vaak verfijnder, met dunnere, gelijkmatige laagjes die precies passen in de vorm. Daardoor oogt dit soort gebak bijna als een patisserieproduct, zelfs wanneer de ingrediënten simpel zijn.

Het aansnijden van de rechthoekige taart is anders dan een ronde taart. In plaats van punten krijgt iedereen een strak gesneden, identieke plak. Geen gedoe met scheve stukken, geen ruzie over de grootste punt, want hij zorgt automatisch voor perfecte porties. Perfect voor wie graag een schnittje mee wil nemen! Juist dat maakt de schnitt geliefd bij feestjes, in kantines en voor bakkers die een nette presentatie belangrijk vinden.

De taart heeft voor bakkers een praktische vorm. De langwerpige platen zijn efficiënt om te bakken, te vullen en af te werken. Van strakke banen slagroom tot verfijnde mokkacrèmelijnen: precisie én creativiteit komen er beide in terug.

De schnitt is lekker veelzijdig

De schnitt heeft iets nostalgisch, maar je kunt ‘m zo modern maken als je wilt. Waar vroeger vooral de slagroomschnitt en mokkaschnitt populair waren, zie je tegenwoordig ook creatieve varianten zoals tiramisu-schnitt, red-velvet schnitt, speculoos-schnitt of frisse citroen-meringuemodellen.

Wat alle schnitten met elkaar gemeen hebben, is de balans. Een goede schnitt herken je aan een luchtige biscuit, romige maar niet te zware vulling, en vooral: laagjes die strak boven op elkaar liggen. En misschien is dat wel de reden dat hij altijd populair blijft: hij is eenvoudig in concept, maar elegant in uitvoering.

Zoals wij graag zeggen: “Deze taart is echt schnitt te weerstaan”!

Wil je jezelf nog meer uitdagen?

Maak een kardinaal schnitt!

Kardinaal Schnitt

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.