E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Dol op matcha? Maak kennis met het stoere broertje: hojicha

Matcha is enorm populair, maar nu is er een nieuw Japans ingrediënt dat aan populariteit wint: hojicha. Wat het is precies is en wat je ermee kunt bakken lees je hier.

hojicha

Een paar jaar geleden maakten we in Nederland al kennis met het Japanse ingrediënt matcha: groene thee dat tot poeder wordt vermalen. Deze populaire thee wordt allang niet meer alleen als thee gedronken, maar ook verwerkt in allerlei soorten drankjes en baksels. Nu begint hojicha ook ons kikkerlandje te veroveren. Dit is net als matcha groene thee, alleen worden deze theebladeren geroosterd. Dit wordt gedaan boven houtskool.

Smaak

Het roosteren zorgt voor een warme, nootachtige en een licht rokerige smaak. Door het roosteren verandert de kleur van groen naar roodbruin. Ook bevat deze thee door het roken minder cafeïne. De naam hojicha kun je opdelen in twee Japanse woorden. Hoji betekent geroosterd en cha betekent thee.

Wat kun je met hojicha?

Het meest voor de hand liggende is een hojicha latte, net zoals een matcha latte. Natuurlijk kun je deze ook koud (iced) maken. Net als bij matcha kun je dit poeder ook verwerken in allerlei baksels en zoete lekkernijen.

In hippe cafés in onze hoofdstad en koffietentjes vind je bijvoorbeeld al hojicha softijs, hojicha cheesecake, hojicha brownies of hojicha chocolate chip cookies. Vanwege de nootachtige, aardse smaak kun je het in allerlei baksels vervangen voor cacaopoeder of hiermee combineren.

Waar koop je het?

Hojicha kun je op dit moment (nog niet) bij de supermarkt vinden, maar wel online en in theewinkels.

Aan de bak met hojicha

Recept hojicha chocolate chip cookies

Ingrediënten:

  • 80 gram lichtbruine suiker
  • 60 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 110 gram gesmolten boter
  • 1 ei
  • 180 gram zelfrijzend bloem
  • 0,5 theelepel zout
  • 3 theelepels hojichapoeder
  • 100 gram pure chocolade, grof gehakt

Bereiding:

  • Roer de twee soorten suiker samen met het vanille-extract, de gesmolten boter en het ei door elkaar met een garde.
  • Zeef de bloem en de hojicha hier doorheen en breng op smaak met zout. Meng goed door elkaar.
  • Voeg als laatste de grofgehakte chocolade toe en meng nog eens door.
  • Pak het deeg in met plasticfolie en laat een uur koud worden in de koelkast.
  • Verwarm de oven tot 180 graden.
  • Verdeel het deeg in gelijke delen. Maak even grote balletjes en druk een beetje plat.
  • Bak de koeken 12 minuten in de oven en laat goed afkoelen.

Meer weten over Japanse smaken?

Hoe herken je goede matcha?

Bakken met matcha

De ultieme fluffy Japanse cheesecake

 

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.