E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Drip cake maken: zo doe je dat!

Altijd al willen weten hoe je nou zo'n mooie drip langs je taart maakt? Het is makkelijker dan je denkt! We leggen je uit hoe het werkt.

HHB

Drip cake maken: zo doe je dat!

Je ziet ze de laatste tijd steeds vaker voorbij komen: Drip cakes! Bijvoorbeeld als bruidstaart, verjaardagstaart of geboortetaart. Zo’n mooie drip langs je taart kan net dat puntje op de i zijn. Maar hoe maak je zo’n drip? En waar moet je op letten? We leggen het je uit.

 

Het leukste van een drip cake is dat echt iedereen het kan maken en dat je met weinig moeite een spectaculair resultaat kunt realiseren. Voor het maken van een mooie drip cake heb je de volgende dingen nodig:

  • Een afgesmeerde taart
  • Ganache
  • Theelepel of een flesje

Afgesmeerde taart

Voordat je kan gaan drippen, moet je natuurlijk eerst een taart hebben waarop je de drip gaat maken. Het leuke hiervan is, dat je elke taart kunt gebruiken die je wilt. Een basis stapeltaart werkt goed, maar als je liever uitpakt met een red velvet of chocoladetaart, dan kan dat ook.

 

Het is belangrijk dat je de taart goed vult en afsmeert, zodat je een mooie ondergrond hebt voor de drip. Botercrème werkt hiervoor het beste. Breng eerst een dunne laag aan, zodat al je kruimels vastplakken. Laat de taart opstijven in de koeling en breng daarna een dikkere laag botercrème aan. Gebruik een schraper om de taart mooi recht af te smeren. Werk strak en netjes voor het beste resultaat en laat de taart goed opstijven in de koeling, voordat je de drip aanbrengt.

Botercrème recept

 

Ganache

De drip zelf wordt gemaakt van ganache, een combinatie tussen slagroom en chocolade. Je kunt hem ook maken van gesmolten candymelts, maar chocolade is wat ons betreft lekkerder. Als je een gekleurde drip wilt, werk dan met witte chocolade en kleurstof. En gebruik bij voorkeur een room met een vetpercentage van tenminste 30% of meer.

 

Verhouding

Ganache van pure chocolade maak je in de verhouding 1 op 1 met een klontje boter. Voor een taart van 20 – 25 centimeter kun je 150 gram chocolade, 150 gram slagroom en ongeveer 40 gram boter gebruiken. Gebruik je melkchocolade, dan is de verhouding 2 op 1. Dus 200 gram chocolade per 100 gram slagroom, plus wat boter. Bij witte chocolade gebruik je de verhouding 3 op 1. Dus 300 gram chocolade per 100 gram slagroom, met ook weer een klontje boter.

 

Zo doe je dat

Ganache maken is niet heel ingewikkeld. Verwarm de slagroom tot het kookpunt. Doe de chocolade in kleine stukjes in een hittebestendige kom en giet de warme slagroom er overheen. Laat even staan en roer daarna goed door tot een geheel. Voeg het klontje boter toe en roer tot het volledig is gesmolten. Eventueel kun je de ganache daarna nog egaal maken met de staafmixer, maar dat hoeft niet.

 

Gekleurde drip

Witte chocolade is natuurlijk niet echt wit. Wil je wel graag een écht witte drip op je taart? Voeg dan wat witpoeder toe. Wil je een gekleurde ganache? Voeg dan, nadat je de ganache hebt gemaakt, wat chocoladekleurstof toe. Sommige kleuren kunnen tot een vreemde kleur mixen met witte chocolade, maak in dat geval je ganache eerst wit met witpoeder en breng hem daarna pas op kleur.

 

Drippen

Ganache klaar? Dan is het tijd om te drippen! Het is super belangrijk dat je ganache de juiste consistentie heeft. Laat hem goed afkoelen. Dat kost even wat tijd, want we doen dit het liefst gewoon op het aanrecht. Als je haast hebt, kan het ook in de koelkast, mits je het af en toe doorroert. Als je ganache steviger is geworden, kun je aan de slag. Ben je er niet zeker van of je ganache de goede dikte heeft? Test dan eerst een beetje op de rand van een glas. Is je ganache te stevig? Dan kun je hem au bain-marie weer wat opwarmen.

Als je een spuitflesje of kleine spuitzakjes in huis hebt, dan kun je de ganache daarin doen, maar met een theelepeltje werkt het ook prima. Pak je goed opgesteven en koude taart erbij en verdeel, druppel voor druppel, langs de rand van de taart wat ganache. Je zult zien dat het vanzelf naar beneden begint te drippen en dat het steviger wordt, doordat je taart koud is. Drip zo langs de hele rand tot je tevreden bent. Vervolgens kun je ganache over de bovenkant van de taart verdelen en het uitstrijken met een paletmes. Hoe dunner je ganache is, hoe makkelijker dat zal gaan. Daarna kun je de rest van de taart decoreren.

 

Drippen klaar, ganache over

Fanatiek gedript, maar nog wat ganache over? Geen zorgen, je kunt ganache goed afgedekt zo’n 2 weken in de koelkast bewaren. Je kunt het ook met de mixer opkloppen, dan wordt het een chocolademousse. Heb je gelijk een lekker toetje in huis!

 

Deel je drip cake!

Heb je het uitgeprobeerd en een mooie drip cake gemaakt? Deel het resultaat met ons via #HHB en #HeelHollandBakt, vinden we leuk!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.