E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Authentieke Hindoestaanse Roti vellen maken

Op zoek naar een authentiek recept voor Hindoestaanse roti vellen met vulling? Dan ben je hier op de juiste plek! Deze huisgemaakte roti vellen gevuld met gele linzen zijn perfect zacht en smaakvol. Je leert hieronder precies hoe je het deeg en de vulling maakt, net als in de Hindoestaanse & Surinaamse keuken.

rotivellen-1920

Heb je altijd al eens zelf roti willen maken? Hier vind je het authentieke recept voor Hindoestaanse roti vellen met vulling. De gele linzen (dahl) zorgen voor een zachte, kruidige binnenkant vol smaak.

Voor dit recept gebruik je zelfrijzend bakmeel. Dit zorgt voor luchtigheid. De gebakken roti’s kun je in een afgesloten doos 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wil je ze invriezen, dat kan ook, je verpakt ze dan per stuk in folie.

Zo maak je Hindoestaanse Roti vellen

Portie: 15–18 vellen

Ingrediënten voor het authentieke roti deeg

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 milliliter zonnebloemolie (+ extra voor je handen)
  • 250 milliliter lauwwarm water (+ beetje extra indien nodig)

 Ingrediënten voor de gele linzenvulling (dahl)

  • 150 gram gele gesplitte linzen (gekookt)
  • 1 theelepel gemalen komijn (djira)
  • Halve ui, fijngesnipperd
  • 1-2 teentje knoflook, geperst
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Zo maak je Hindoestaanse roti met gele linzen (dahl)

  • Doe het zelfrijzend bakmeel in een grote kom.
  • Voeg langzaam de olie en het lauwwarme water toe terwijl je kneedt.
  • Kneed het deeg goed met de hand. Het moet licht plakkerig zijn maar niet nat. Is het deeg te droog? Voeg wat extra water (en eventueel wat olie) toe.
  • Zijn je handen plakkerig? Gebruik wat olie op je handen tijdens het kneden.
  • Vorm een grote bol, leg in de kom, dek af met een warme vochtige theedoek en laat minimaal 1,5 uur rijzen op een warme plek.
  • Verdeel het deeg na het rijzen in 15–18 gelijke bolletjes.
  • Druk elk bolletje met je handen iets plat.
  • Schep 1 tot 1,5 eetlepel vulling in het midden van elk lapje.
  • Vouw het deeg voorzichtig dicht tot de linzen niet meer zichtbaar zijn: je hebt nu een gevulde deegbal.
  • Bestuif je werkblad licht met meel.
  • Rol de gevulde bal uit tot een ronde roti vel met een deegroller (lekker dun).
  • Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur – zonder olie!
  • Leg een roti in de droge pan.
  • Bestrijk de bovenkant met een beetje olie en na 30–50 seconden, draai je de roti om.
  • Herhaal aan de andere kant.
  • Zodra de roti licht begint te bollen en een beetje bruine plekjes krijgt, is hij klaar.
  • Herhaal dit met alle vellen.

Nu kan je zelf je eigen authentieke Hindoestaanse roti met gele linzen (dahl) maken!

Roti eten

Roti eet je met je handen, niet met vork en mes! Dus trek kleine stukjes eraf en geniet ervan.
Meer zin in een Indiase variant? Maak je eigen naan met knoflook en koriander!
Naan recept

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.