E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Eerste Hulp Bij Misbaksels

Zelfs de beste bakkers toveren weleens een volmaakt misbaksel uit de oven, laten de botercrème weleens schiften of hebben een cake die inzakt. Hoe voorkom je dat? Met deze tips!

Eerste Hulp Bij Misbaksels

Ingezakte cake, geschifte botercrème, te droog biscuit of verbrande koekjes. Zelfs de beste thuisbakker tovert weleens een misbaksel uit de oven. Hoe zorg je ervoor dat het jou niet overkomt? In deze E.H.B.M. zetten we de meest voorkomende misbaksels voor je op een rij, inclusief redmiddel.

Botercrème geschift

Botercrème

Je keukenmachine doet z’n werk, je crème ziet er mooi uit. Lekker luchtig, niet te vet. Maar dan gaat het toch mis. Opeens zie je allemaal kleine korreltjes in je crème, de boel is geschift. Hoewel de smaak vaak nog prima is, wil je natuurlijk liever gewoon een mooie crème en geen misbaksel. Hoe kon dat nou gebeuren?

Botercrème kan schiften door een temperatuurverschil van de ingrediënten. Als je crème op kamertemperatuur is, maar je voegt koude boter toe, dan kan hij schiften. Om dit te voorkomen, is het dus belangrijk dat je ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn en dat je ze beetje bij beetje toevoegt.

Ben je al bezig en is je crème toch geschift? Weggooien is niet nodig! Je kunt een geschifte botercrème heel goed redden. Pak een schaal warm water en zet je kom daarin, zodat de ingrediënten allemaal weer dezelfde temperatuur krijgen. Je kunt ook een föhn gebruiken om de kom te verwarmen. Wat ook helpt is een flinke portie geduld, laat je keukenmachine heel lang draaien. Na een poos zal hij de crème weer oppakken. Dit werkt overigens ook bij een geschift cakebeslag.

Meer leren over botercrème?

Volg de masterclass van Robèrt

 

Cake zakt in na het bakken

Cakebeslag

Deze vraag krijgen we de laatste tijd vaak binnen bij Heel Holland Bakt. Mensen hebben zichzelf een spiksplinternieuwe keukenmachine cadeau gedaan, maar opeens zakken alle cakes in na het bakken. Hoe kan dat nou? Eén van de meest voorkomende oorzaken: je beslag is te luchtig. Hoe zit dat precies?

Als je een beslag luchtig klopt, klop je als het ware lucht in je beslag. De naam zegt het al. Warme lucht neemt meer ruimte in dan koude lucht. Het is dus niet gek dat je cake een beetje inzakt als je hem uit de oven haalt en laat afkoelen. Hoe luchtiger je beslag, hoe meer hij dus zal inzakken. Als je baksel té luchtig is, wordt hij minder stevig. Als je hem uit de oven haalt zakt hij dus té ver in en daar doet de zwaartekracht nog een schepje bovenop. De cake is niet sterk genoeg en verliest de strijd met de zwaartekracht. Resultaat: een volledig ingestort misbaksel.

Wanneer is je beslag dan wel goed? Houd er rekening mee dat de meeste baksels ook nog rijsmiddel bevatten, zoals eieren en bakpoeder. Klop niet langer dan nodig. Als alle ingrediënten goed zijn gemixt ben je klaar (tenzij specifiek anders vermeld in het recept natuurlijk).

Niet elke instortende cake is te luchtig. Het kan er ook aan liggen dat het beslag teveel rijsmiddel bevat, te kort gebakken is of teveel vocht bevat en daardoor te zwaar.

Cake is te droog

Cake

Als je cake na het bakken erg droog is, heeft dat – logischerwijs – te maken met het vochtgehalte. Je zou denken dat het dus aan het deel natte ingrediënten je recept ligt, maar vaak is dat niet het geval.

In de oven verdampt het vocht in je cakerecept. Bij een perfecte cake, haal je hem dus uit de oven als er nog precies genoeg vocht in je cake zit. Hoe langer je cake in de oven staat, hoe meer vocht er kan verdampen. En hoe heter de oven staat, hoe sneller die verdamping gaat. Een droge cake ligt dus vaak aan de temperatuur en oventijd. Bak je met een heteluchtoven? Deze worden vaak iets warmer dan een elektrische oven. Verlaag je temperatuur dan met 10-20%.

Natuurlijk is echt iedere oven uniek. Leer jouw oven goed kennen, speel met de tijd en temperatuur en onthoud: meten is weten! Een oventhermometer kan dus een goede bakhulp voor je zijn.

Met deze tips bak je een perfecte cake

Naar de tips

 

Vulling zakt naar de bodem

vulling van je baksel

Weleens rozijntjes, stukjes noot of kleine stukjes chocolade door je cakebeslag gedaan die na het bakken naar de bodem waren gezakt? Dat overkomt de beste. Gelukkig kun je dit heel makkelijk voorkomen met een beetje bloem. Doe je stukjes (gedroogd) fruit, chocolade, nootjes of andere vulling in een kommetje, strooi er wat bloem overheen, roer door zodat de stukjes volledig zijn bedekt met een klein laagje bloem en voeg de vulling dan pas toe aan je beslag. De bloem zorgt voor een soort griplaagje en zo voorkom je een misbaksel. Resultaat: een cake met mooi verdeelde vulling!

Slagroom opkloppen lukt niet

geklopte slagroom

Iedereen heeft weleens een bekertje slagroom opgeklopt. Kan weinig aan mislukken, zou je denken. Mis! Zelfs de beste bakkers kunnen hier weleens moeite mee hebben.

Bij een goede, stevige slagroom zijn een aantal dingen van belang. Allereerst: de temperatuur. Slagroom houdt van koud, dus bewaar het koel en zorg ook dat je kom en gardes koud zijn. Kies een slagroom met een hoog vetpercentage en klop het rustig op. We hebben vaak de neiging om de mixer op vol vermogen aan te slingeren en de boel zo snel mogelijk stijf te kloppen. Bij slagroom – en bij eigenlijk bijna alles – is dit niet de beste methode. Begin rustig en schakel langzaam de mixer steeds hoger.

Tot slot, voor echt goede stevige slagroom, is een zakje slagroomversteviger je beste vriend.

Van misbaksel naar meesterbakker

thermometer

Wat in alle gevallen geldt, bakken is een kwestie van proberen. Elke oven is uniek, elk ei is anders en elke koe geeft andere melk. Hoewel je recept en werkwijze niet hoeven te veranderen, zijn er altijd variabele factoren die een rol spelen tijdens het bakken. Zelfs de regen, warmte of juist kou buiten kunnen invloed hebben op je baksel. Het is eigenlijk een soort scheikunde. En dat maakt het wat ons betreft juist zo leuk! Blijf lekker experimenteren, bijschaven en uitproberen. Voor je het weet veranderen jouw misbaksels in meesterbaksels. Veel bakplezier!

Behoefte aan meer tips?

Wij helpen je op weg!

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.