E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Gwenn wint Heel Holland Bakt nog een keer!

Gwenn_wint

Gwenn, Jacques en Cas bakken nog een keer

“Het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt Nog een keer was echt waanzinnig mooi om te maken. De finale opdracht was enorm spannend, want mijn nougatine bouwwerk brak thuis aan alle kanten. Wat een moment toen ik hem in de tent overeind tilde… Zo’n stress!! En wat een opluchting, want hij stond!” Gwenn stapt na een spannende finale als trotse winnaar uit de tent. De drie finalisten blikken nog één keer terug op hun bakavonturen in de tent.

 

Mijn beste signatuurbaksel allertijden is:

Gwenn gaat terug naar zijn allereerste taart in de tent, in 2017 bakte hij een Franse truffeltaart: “Janny en Robèrt waren gelijk enthousiast en vonden het “verdomde lekker”. Dit was voor mij direct de bevestiging dat ik mijn plek in de tent wél verdiende.” Jacques kijkt vol trots terug op zijn tompoucen uit aflevering twee van Heel Holland Bakt Nog een Keer. Cas gooit het over de hartige boeg: “Mijn beste signatuurbaksel allertijden zijn misschien toch wel de Mupkes. Deze heerlijk hamburgers op snel gemaakte briochebroodjes maak ik thuis nog steeds maandelijks. Dit is echt een opdracht waarin ik mijzelf helemaal kon vinden. Van orgine ben ik een echte vleeseter en mag je mij ’s nachts wakker maken voor een goed biefstukje met peperroomsaus.”

 

Dit moment in de tent vergeet ik nooit meer:

 

Het bouwwerk van Jacques
Het ingestorte bouwwerk van Jacques, tijdens seizoen 2

Gwenn is de enige bakker die twee keer de finale wist te bereiken, hij blikt terug op vier jaar geleden, toen hij ook al een gooi naar de winst deed: “Het was een loodzware finaleopdracht en ik had ineens minder tijd dan ik dacht om mijn 3-laagse Royal Weddingcake af te maken. Maar achteraf heb ik een spektakelstuk neergezet waar ik nog steeds trots op ben en die erg in de smaak viel bij de jury.” Cas vergeet ook nooit zijn eerste Heel Holland Bakt-avontuur meer: “De eerste keer de tent binnenlopen is iets wat ik me altijd zal herinneren. Ik had het gehaald, ik stond in de tent! Ik weet nog dat ik die avond met mijn bakkerschort in bed heb geslapen, zo trots was ik op mijzelf. Dit leidde wel tot onrust bij de productie van het programma, want die waren een schort kwijt. Oeps…”
Jacques blikt terug op een iets minder mooi moment: “Ik krijg nog steeds nachtmerries van het moment dat mijn molen in elkaar zakte. Het blijft altijd wel een dingetje bij mij, die bouwwerken.”

 

Dit zou ik graag over willen doen:

“Ik zou het liefst nog veel vaker de gevlochten broodjes maken, zoals bij de technische opdracht uit aflevering drie. Ik ben een echte broodbakker en dit was zo leuk om te maken!” zegt Jacques. Cas zou graag wel zijn Sticky Toffee taart uit 2018 over doen: dit was eigenlijk de enige taart die helemaal mislukte. Het was echt een drama om te zien, hierdoor wist ik eigenlijk al dat ik naar huis moest gaan. Maar, achteraf mag ik er eigenlijk heel blij mee zijn, want door die taart mocht ik weer meedoen aan Heel Holland Bakt Nog een keer!”
Gwenn is ook heel blij met de extra kans die hij dit seizoen heeft gekregen: “Ik wil niets over doen. Het nieuwe seizoen Heel Holland Bakt Nog een keer was echt waanzinnig mooi om te maken. Je kent de jury en de mensen rondom het programma nog goed van de vorige keer. Maar ook met de andere kandidaten was er vriendschap vanaf dag één, omdat we elkaar grotendeels al kende. We hebben ooit allemaal iets identieks meegemaakt en dat zorgde voor een toffe sfeer in onze knusse groep.”

 

Dit heb ik in de HHB-tent geleerd:

Heel Holland Bakt Nog een keer is voor Gwenn een kans geweest om het net even anders aan te pakken: “Ik wilde altijd weer teveel laten zien, teveel technieken en smaken. Dit seizoen heb ik me veel meer kunnen inhouden en het soms veel simpeler gedaan dan ik eigenlijk had willen doen. Juist minder willen en doen, zorgt voor meer tijd en rust en dus meer kans op een mooier resultaat. Hoewel het natuurlijk nog steeds altijd leuk is om helemaal uit je dak te gaan.” Jacques heeft het mantra van Robèrt overgenomen en geleerd “dat planning en netjes werken heeeeel belangrijk is.”
Volgens Cas leer je vooral ook erg hoe je moet doorzetten voor het beste resultaat: “Als om 11 uur ’s avonds je taart nog niet oké is, dan weet je dat je een korte nacht voor de boeg hebt. Want het recept en product moet kloppen voordat je gaat slapen.”

 

Zo bereid ik me voor op een bakweekend in de tent:

Wieke
Wieke, de vaste tolk van Cas

Veel oefenen en weinig slapen, daar zijn Jacques en Cas het met elkaar over eens. De twee bakkers hebben doordeweeks uren in de keuken gestaan. De avond voor de eerste tentdag kletste Cas ook nog even bij met zijn vaste gebarentolk Wieke: “Zo konden we alle bakgebaren nog even met elkaar afstemmen.”
Gwenn gooide het over een iets andere boeg: “Ik oefende zelden mijn recepten. Als je de basis van de patisserie kent hoef je niet elke vulling of cakelaag te testen. Wel nam ik alle recepten echt heel goed door en schreef ik de recepten zeer beknopt uit.”

 

Deze opdracht heeft me bloed, zweet en geschifte slagroom gekost:

Spektakelstuk Gwenn“Geen geschifte slagroom, maar de Paté on Croute heeft me denk ik 2 jaar van mijn leven gekost. Wat een draak van een opdracht.” Blikt Jacques terug op het hartige baksel uit aflevering 2.
Het Nougatinebouwwerk uit de finale heeft bij zowel Cas als Gwenn voor veel stress gezorgd. Gwenn: “Toen ik het thuis probeerde op mijn te kleine aanrecht brak de nougatine aan alle kanten en heb ik nooit iets kunnen opbouwen. Geen idee dus of ik die gitaar ook echt na kon maken zoals ik hem in mijn hoofd had. En wat een moment toen ik hem overeind tilde… Zo’n stress!! En wat een opluchting, want hij stond!” Ook Cas was blij toen hij klaar was met de opdracht: “Mijn nougatinetrein heeft mij veel denkwerk, tijd en brandblaren bezorgd. Maar ik kan er wel met veel trots op terugkijken.”

 

Deze bakker bewonder ik enorm:

 

Cas: “Ik ben zelf een enorme fan van Cees Holtkamp, een prachtige man met veel passie voor het vak. Wat ik zo mooi vind is dat hij gewoon zichzelf blijft en toegankelijk is voor iedereen. Ik kom ook graag in zijn winkeltje.”
Jacques: “Robèrt vanwege zijn enorme kennis en de bereidheid om deze te delen. Maar ook Peter Bienefeld kan ik erg waarderen. Hij is de wereldkampioen broodbakken uit 2018.”
Gwenn: “Damien Wager. Een Engelse patissier die zich het vak volledig zelf heeft aangeleerd zonder scholing, gewoon door hard te werken op de vloer en snel te leren. Prachtig wat hij maakt, super verfijnd en heel modern, maar tegelijk ook sober en herkenbaar.”

 

Zo is het om een echte HHBN’er te zijn:

 

Alle drie de bakkers vinden het erg leuk om af en toe eens herkend te worden door wildvreemden. Maar Cas heeft tijdens de opnamedagen wel eens getwijfeld aan zijn deelname: “Iedereen heeft wel eens gedacht: ‘Waarom deed ik nu ook alweer mee?’ Vooral als je baksels niet zijn geworden zoals je zou willen. Je wilt tenslotte niet afgaan op de nationale tv. Maar na het bakken en bij de uitzendingen kijk je met een overweldigend gevoel terug. Thuis kijk ik elke week samen met mijn vrienden en familie. Ook hebben we ieder jaar een reünie met de Heel Holland Bakt-familie. Iedereen neemt wat lekkers mee en we praten eigenlijk de hele middag alleen maar over bakken, ovens en ingrediënten.”
Voor Gwenn is het nog een keer meedoen aan Heel Holland Bakt extra bijzonder: “Mijn dochter was 3 maanden oud toen ik voor het eerst meedeed en nu alweer 4. Ik ben blij dat ik dit avontuur nu ook met haar kan delen. Ze vindt het zo leuk en bijzonder om mij op tv te zien. Heerlijk om te zien hoe ze straalt en trots is op me. Al vond ze het vooral belangrijk dat ze zelf ook te zien was tijdens de finale!”

 

Dit leven is er ná de HHB-tent:

Jacques, Gwenn en Cas bakken nog een keer“Vooral vlak na het seizoen krijg je het druk met allerlei zaken, maar dat is erg leuk hoor.” zegt Jacques: “Je wordt uitgenodigd om te jureren of een workshop te verzorgen. Het opent toch deuren die voor andere gesloten blijven.” Gwenn sluit zich daar op aan: “Als je verder wilt in de patisserie is er een hele wereld die op kan gaan. Ik ben sinds 2017 bezig met onder meer workshops, demo’s en een eigen blog.”
Voor Cas kwam er ook nog een ander voordeel kijken bij zijn bakavonturen: “Ineens hield iedereen ook meer rekening met mijn gehoor. Doordat mensen het wisten, gingen ze ineens veel beter articuleren of werden ze niet boos als ik iets niet hoorde.” Daarnaast durft Cas groot te dromen over zijn tijd na de tent: “Ik hoop stiekem ooit een eigen reisprogramma te presenteren waarbij ik de kijkers uitleg waar de prachtigste ingrediënten vandaan komen. Of misschien presenteer ik wel een keertje Heel Holland Bakt Kids samen met André. Wie weet!”

 

Meer van de finalisten zien?

 

Bekijk hier meer van Gwenn, Jacques en Cas.

 

Alles over Gwenn Alles over Cas Alles over Jacques

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.