
Bakken zonder gluten kan een uitdaging zijn. Maar soms kun je gewoon niet anders. Dan is het fijn om te weten dat je nog steeds een heerlijke bakklassieker op tafel kunt zetten. Want wist je dat een hazelnootschuimtaart van zichzelf al helemaal glutenvrij is? Dit is hoe je ‘m maakt!
Wat zijn gluten?
Gluten betekent ‘lijm’ in het Latijn en deze betekenis zegt veel over de rol van de veelbesproken gluten in onze baksels. Gluten zijn lange eiwitketens. Zo’n eiwitketen heeft de vorm van een spiraal. Wanneer je (brood)deeg maakt, hechten de ketens zich aan elkaar. Dit gebeurt wanneer je vocht toevoegt aan het meel. Dit zet door tijdens het kneden. Hoe meer je kneed hoe meer verbindingen, uiteindelijk ontstaat er een heel netwerk van spiralen. Het deeg kan zo mee rekken en zich weer terug trekken. Gluten zorgen zo voor de elasticiteit in gebak en brood. Bovendien zorgt het er ook voor dat deeg zijn vorm kan behouden. Daarmee spelen gluten een belangrijke rol in deeg. Granen die gluten bevatten zijn: tarwe (durum, graham, einkorn, kamut, griesmeel, spelt), gerst, rogge en kamut.
Glutenvrije hazelnootschuimtaart
Een hazelnootschuimtaart is eigenlijk een beetje een vreemde eend in de bijt. Je maakt de taart zonder deeg. Dat heeft als voordeel dat je bakt zonder gluten. En je hoeft dus niet in te leveren op de elasticiteit, luchtigheid en de vormbaarheid van je baksel. Want dat kan soms gebeuren als je glutenvrij wil bakken. Een hazelnootschuimtaart maak je op basis van een gedroogde meringue en banketbakkersroom.
Zo maak je de basis voor hazelnootschuimtaart:
Ingrediënten
Hazelnotenmeringue
- 150 gram geroosterde hazelnoten, zonder velletje, zonder zout
- 150 gram eiwit
- 300 gram poedersuiker
Banketbakkersroom
- 800 gram melk
- 2 vanillestokjes
- 200 gram slagroom
- 240 gram fijne suiker
- 200 gram eidooier
- 80 gram maïzena
Bereidingswijze
Hazelnotenmeringue
- Hak de hazelnoten fijn in de keukenmachine.
- Klop eiwitten samen met poedersuiker in een vetvrije beslagkom tot glanzende, stijve pieken.
- Vouw de gehakte hazelnoten door de eiwitten. Doe dit voorzichtig zodat u niet alle lucht uit de eiwitten klopt.
- Doe het hazelnotenbeslag in een spuitzak.
- Spuit drie ronde taartbodems met een diameter van 18 centimeter op de bakplaat. Bak deze in 75 minuten droog in de oven op 130 graden.
- Laat de plakken vervolgens helemaal afkoelen op een rooster.
Banketbakkersroom
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Breng de melk, slagroom, vanillemerg en de helft van de suiker aan de kook.
- Klop de andere helft van de suiker met de eidooiers en de maïzena tot een papje.
- Giet de helft van de kokende melk bij het papje en meng goed.
- Giet alles terug in de pan en verwarm al roerend tot de crème indikt tot een mooie banketbakkersroom.
- Giet de crème in de ovenschaal met folie en dek af met plasticfolie (om te voorkomen dat er een velletje op de crème komt).
- Laat de crème even afkoelen en daarna in de koelkast koud worden.
Wil je de hazelnootschuimtaart verder afmaken? Je leest hier hoe je dat doet:
Op zoek naar meer glutenvrije baksels?
Wij hebben 10 recepten voor je verzameld!
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.