E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Pruimentijd! Maak deze vlaai met sappige pruimen

In de (na)zomermaanden is de pruim niet weg te denken. Hij komt dan van eigen bodem en dus is het nú tijd om ze te eten. De pruim wordt niet voor niets liefkozend de koningin van de nazomer genoemd.

pruimenvlaai-shutterstock_695216593-1200x667

Er zijn verschillende soorten pruimen, de bekendste is de Reine Claude. Die is er in verschillende varianten, van een groene tot gele schil, of roodpaars met goudgeel vruchtvlees. Over het algemeen smaakt een pruim zoet, maar er zijn ook zoetzure of zuurdere pruimen. Wanneer de vrucht nog niet rijp is, zal hij pas echt zuur smaken. De term zuurpruim is niet voor niets ontstaan…

Hoe kun je pruimen eten?

Je kunt ze gewoon zo, los uit het vuistje eten. Met schil en al. Maar pas wel op voor de pit in het midden, die is niet eetbaar (en ook helemaal niet lekker). Je kunt ze verder door de vla, kwark of yoghurt doen. Of maak er een pruimencrumble mee! Vervang in dit recept de nectarines voor pruimen.

Crumble maken

Jury en presentator van HHB Kids VlaanderenMaak er een vlaai met pruimen van

Regula Ysewijn is samen met Dominique Persoone jury bij Heel Vlaanderen Bakt Kids. Ze deelt haar recept voor een pruimenvlaai.

Recept pruimenvlaai

Voor de vulling

  • 500 gram gedroogde pruimen (zonder pit)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 kaneelstokje
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel donkerbruine suiker
  • Een snufje gemalen kaneel

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • Een snufje zout
  • Een snufje gemalen kaneel
  • Een snufje bakpoeder
  • 125 gram ongezouten boter, in blokjes
  • 1 ei plus 1 eidooier
  • 2 eetlepels melk, om te bestrijken

Gebruik een vlaaivorm met een bovenkant van 26 centimeter, een onderkant van 25 centimeter en een rand van 3 centimeter hoog. Vet het in en bebloem het.

Zo maak je de pruimenvlaai

Vulling

  • Voor de vulling week je de gedroogde pruimen een nacht in water met het citroensap, het kaneelstokje en de rozemarijn.
  • Giet de pruimen af en bewaar 200 milliliter van het water.
  • Doe de pruimen en het water in een middelgrote pan op laag vuur.
  • Voeg de suiker en de gemalen kaneel toe en breng zachtjes aan de kook.
  • Laat het 15 minuten sudderen of tot de vruchten zacht zijn.
  • Laat de vruchten afkoelen in het vocht.
  • Pureer ze daarna met het vocht in de blender of keukenmachine. Als de puree nu te dun is, kun je die weer in de pan op laag vuur doen en iets in laten koken.
  • Laat de puree in dat geval weer afkoelen voor gebruik.
  • Na het afkoelen wordt de puree nog iets steviger. De puree hoort heel dik te zijn, niet vloeibaar. Als je roert, moet de bodem van de pan zichtbaar zijn.

Deeg

  • Doe hiervoor de bloem, suiker, het zout, de kaneel, het bakpoeder en de boter in een keukenmachine.
  • Meng tot het mengsel op broodkruimels lijkt.
  • Voeg het ei en de eierdooier toe en meng opnieuw tot het deeg een bal vormt.
  • Haal het uit de kom en kneed het kort.
  • Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden, boven- en onderwarmte.
  • Kneed het deeg kort door tot het glad is en rol het uit tot het ongeveer 2 millimeter dik is.
  • Leg het over de vorm en laat het in de vorm zakken.
  • Gebruik een bal van het resterende deeg om het voorzichtig tegen de zijkant van de vorm te drukken.
  • Snijd het overtollige deeg eraf en kneed het weer samen tot je weer een gladde bal hebt.
  • Knip een stuk bakpapier dat net iets groter is dan de vorm.
  • Rol het resterende deeg uit en snijd het in repen van 1 centimeter breed.
  • Maak het raster op het papier en zet het apart.

De pruimenvulling toevoegen

  • Schep de vruchtenvulling in de vorm en bestrijk de rand van het deeg met melk.
  • Stort het raster voorzichtig op de vlaai of laat het erop glijden.
  • Werk het indien nodig bij en druk de randen van de repen op de rand.
  • Snijd het overtollige deeg eraf.

De pruimenvlaai afbakken

  • Zet de vlaai in het midden van de oven en bak hem 35 tot 40 minuten, tot het deeg goudgeel is.
  • Laat hem volledig afkoelen en serveer de vlaai koud.

Andere recepten met pruimen

Liever iets anders baken met pruimen? Dat kan natuurlijk ook!

Bladerdeegtaart met pruimen

Tarte tartin met pruimen

Pruimenjam maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.