E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Zo maak je de allerlekkerste pruimenjam (en meer lekkere recepten met pruimen)

Het pruimenseizoen is begonnen. Tijd om er heel veel lekkers van te maken: jam, tarte tatin of pruimentaart. We zetten een aantal recepten voor je op een rijtje.

pruimenjam-1920x1080

Met zelfgeplukt fruit smaken je baksels en jam nóg lekkerder. Heb je zelf geen pruimen in de tuin? Dan kun je ze ook vaak vinden bij pluktuinen of op de markt.

Verschillende soorten pruimen

De meest bekende pruim herken je aan de paarse kleur en groene binnenkant, dat is de reine victoria. Maar er bestaan nog veel meer soorten. Het verschil zit hem niet alleen in de kleur, maar ook in de smaak en zelfs in de tijd dat ze rijp zijn. Handig om te weten: pruimen rijpen niet door als je ze plukt, zoals bijvoorbeeld bananen. Zorg er dus voor dat je ze plukt wanneer ze helemaal rijp zijn en gebruik ze dan in je baksel of jam.

pruimenPruimenjam

Zelf jam maken is kinderlijk eenvoudig en ook nog eens hartstikke lekker. Bovendien kun je elk stuk fruit gebruiken dat je lekker vindt. Dit recept is universeel, dus leef je uit met soorten en smaken.

Dit heb je nodig: 

  • 1 of meerdere schone glazen (weck)pot(ten)
  • 250 gram pruimen
  • 250 gram geleisuiker
  • Een paar druppels citroensap

Lees hier de rest van het recept.

Tarte tatin Tarte tatin met pruimen

Bakker Jan maakte een tarte tatin met pruimen. Volgens de jury is de omgekeerde taart extra lekker als je er nog meer pruimen aan toevoegt. Geen probleem, dan plukken we er gewoon nog wat meer!

Het recept

Pruimentaart

Deze taart smaakt niet alleen naar pruimen, hij ziet er ook nog eens uit als een pruim. Het verhaal erachter? De overgroot-opa van Aline werd in het Limburgs altijd “de proem” genoemd, omdat hij pruimen bij de boeren uit de tuin stal. Deze taart is een eerbetoon aan hem.

Het recept

Tulband pruimen

Een tulband doet het altijd goed: op een feestje, of bij de koffie. Door de verschillende vormen waar je het in kan bakken ziet hij er steeds weer anders uit. Maar ook in de smaken kun je variëren. Maak bijvoorbeeld deze tulband met pruimen, chocolade en vijgenjam. Hmmm!

Zo maak je ‘m

Ook lekker:

PRUIMENVLAAI

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.