E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Historie van de huzarensalade (en zo maak je het!)

Super nostalgisch en oh zo lekker: huzarensalade! Wist je dat dit van oudsher een recept van de banketbakker is? Met deze tips en een recept van Robèrt maak je het makkelijk zelf.

Doorbakken_Huzarensalade_1920

Je zou het haast tot Nederlands culinair erfgoed kunnen beschouwen: huzarensalade. In plaats van zo’n bakje uit de supermarkt, kun je het ook zelf maken. Dat is zoveel lekkerder! En helemaal niet zo moeilijk.

De geschiedenis van de huzarensalade

Huzarensalade kent een eeuwenoude geschiedenis en wordt in Nederland al sinds de 19e eeuw gegeten. Het verhaal gaat dat de naam van deze salade afkomstig is van Hongaarse soldaten: de huszárs. Deze soldaten hadden vaak niet de luxe van een warme maaltijd en bereidden daarom een koude salade met de beschikbare ingrediënten zoals aardappelen, groenten en vlees. Deze praktische, voedzame maaltijd werd in heel Europa populair en evolueerde door de jaren heen tot de huzarensalade zoals we die nu kennen. In veel andere landen staat dit slaatje bekend als Russische salade, maar in Rusland zelf noemen ze het weer anders: salade Olivier.

HuzarensaladeWaar bestaat huzarensalade uit?

Gekookte aardappelen zijn de basis van huzarensalade. Je snijdt ze in kleine stukjes of blokjes (brunoise) en vult dat aan met ingrediënten zoals appels, augurken, uien, erwten en wortels. Vaak wordt er gekookt rundvlees of ham aan toegevoegd. De kenmerkende romige textuur komt door de mayonaise waarmee je alles mengt. Het slaatje wordt vaak gegarneerd met een gekookt eitje, tomaten, augurkjes of zilveruitjes.

Tips

Het maken van huzarensalade is niet moeilijk, houd deze tips in je achterhoofd en je zet met gemak een smakelijk slaatje op tafel.

  • Gebruik vastkokende aardappelen die niet uit elkaar vallen na het koken.
  • Snijd alle ingrediënten in gelijke kleine blokjes voor een uniforme textuur.
  • Zorg voor een goede balans tussen een zoetje en een zuurtje door augurken te combineren met appels, erwten en wortels.
  • Gebruik goed gekookt, mals rundvlees of ham voor de beste smaak.
  • Huzarensalade smaakt beter als de smaken een nacht hebben kunnen intrekken.
  • Meng de ingrediënten voorzichtig met mayonaise om te voorkomen dat de aardappelen uit elkaar vallen.
  • Varieer met smaken naar eigen inzicht. Voeg gerookte zalm of kip toe voor een rokerige smaak, geef de salade wat pit met een beetje mosterd of radijsjes, maak een vegetarische variant met kikkererwten, linzen of gegrilde tofu in plaats van vlees of varieer eens met een andere saus om alles te binden.

Huzarensalade recept

Robèrt laat zien hoe je huzarensalade maaktAan de slag met je eigen huzarensalade inclusief bakjes? Bekijk het recept en de instructievideo van Robèrt!

Huzarensalade en bakjes maken

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.