E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Inge: “Mijn man werd helemaal gek van me, hij was blij dat ik eruit lag”

De 60-jarige Inge is een bezig bijtje, ze is kapster en staat graag in de keuken om te bakken. En als ze niet aan het bakken is? Dan staat ze op de golfbaan.

inge-tent

In coronatijd is Inge steeds meer gaan bakken en ze wordt ook steeds vaker benaderd door anderen om baksels te maken. Gestimuleerd door vrienden en kennissen besluit ze om zich op te geven voor Heel Holland Bakt. Iets waar ze absoluut geen spijt van heeft: “het is echt iets dat je je leven lang bijblijft”.

 

IngeInge praat honderduit, over haar baksels, de bakkers, de gebeurtenissen in de tent en ook hoe lastig het was om haar deelname zo’n lange tijd verborgen te moeten houden voor haar vrienden en familie. “Ik was druk bezig met de voorbereidingen. De thema’s wist ik al en ik moest dingen gaan bedenken en oefenen op tijd.” Ze stopt tijdelijk met haar werk en komt heel de zomer niet op de golfbaan. “Mensen vonden het vreemd en stelden veel vragen, maar ik heb het goed kunnen verbergen. Het is een wedstrijd en daar moet je voor trainen. Als je iets wil, moet je ervoor gaan.” Ondertussen staat Inge hele dagen in de keuken te oefenen. En te stressen. “Mijn man werd helemaal gek van me, hij was blij dat ik eruit lag”, zegt ze lachend.

 

IJzerdraadje

IngeOver de andere bakkers raakt Inge niet uitgepraat. “Heel bijzonder dat zo’n groep mensen – die allemaal heel verschillend zijn – zo matchen als je ze bij elkaar zet. Na een uur was het al lachen, gieren, brullen. En nog steeds!” Ze vertelt dat ze van de bakkers in de tent de bijnaam ‘ijzerdraadje’ krijgt. “Omdat mijn haar altijd zo mooi en strak in een kuif blijft zitten, grapte Enzo dat ik er ijzerdraad in had zitten. Zodoende werd ik ‘ijzerdraadje’ genoemd.”

 

Uitdagend & leuk

Inge houdt enorm van brood bakken en de wat ruigere taarten, zoals carrot cake. Dit maakt ze dan ook het allerliefst. Ook kleinere baksels, zoals eclairs en petitfours maakt ze graag. De leukste opdracht in de tent vindt ze het gingerbread bouwwerk, hoewel het maken hiervan niet helemaal volgens plan gaat. “Mijn daken vlogen in brand. Maar het was een onwijs leuk en uitdagend bouwwerk om te maken, ondanks dat het helemaal mis ging.”

Het spektakelstuk vindt ze qua uitvoering de mooiste opdracht. “Soms denk je wel bij jezelf; hoe kunnen ze dit bedenken?” In The Great British Bake Off ziet Inge dat de deelnemers een borstbeeld moeten maken. “Ik dacht; je zal het maar moeten maken. En toen werd het één van onze opdrachten om een borstbeeld van André te maken.” Eenmaal bezig met de opdracht kan ze haar energie en creativiteit er volledig in kwijt.

 

Onzekerheid

pie ingeInge bestempelt de technische opdrachten als ‘spannend’. “Ik ben een beetje een dwangneuroot en vind het lastig als ik niet weet wat me te wachten staat. Dat vond ik het moeilijke aan deze opdrachten. Je wordt onzeker, omdat je niet weet wat je moet maken.” De technische opdracht uit aflevering 5, waarbij de bakkers upside down pineapple cakes moeten maken, ziet ze als haar meest mislukte baksel. “Ik had het recept niet goed gelezen, omdat ik al in de stress zat. Ik gooide overal maar wat kokos overheen en de onderkant was verbrand. Al met al geen succes”. Hoewel haar Engelse pie niet als mooiste uit de verf komt, ziet ze dit wel als haar beste – of in elk geval lekkerste – baksel. “Er zat bier in, onwijs lekker! André heeft zelfs nog wat mee naar huis genomen, hij kon niet stoppen met eten.”

 

Tevreden

Ze kijkt met een tevreden gevoel terug op haar deelname, maar het was ook zwaarder dan ze van tevoren verwacht. “Mensen hebben niet in de gaten hoeveel je moet doen van tevoren. Je moet alles zelf bedenken, wat veel tijd en energie kost. Voor het uitschrijven van de recepten moet je echt de tijd nemen, daar ben je zo een halve dag mee bezig.” Het oefenen op tijd is ook lastig. Achteraf gezien had Inge er nóg meer tijd in willen stoppen. “Niet op vakantie, geen dagje weg met de boot. Ik zou het absoluut nog een keer over willen doen en er dan écht alles voor opgeven.”

 

Fulltime aan de bak

IngeInge kijkt met alleen maar hoogtepunten terug op haar avontuur. “Ik denk dat er niemand is die er met gemengde gevoelens op terugkijkt. Het is echt een droom die uit is gekomen.” Inge is van plan om haar werk als kapster langzaam af te bouwen om zich alleen maar met taarten bezig te houden. “Ik wil de laatste 10 jaar dat ik aan het werk ben iets doen wat ik écht leuk vind. En ik vind bakken veel te leuk om er niet fulltime mee bezig te zijn!”

 

Meer van Inge zien?

Zondag 17 april is Inge te gast in Doorbakken, vanaf 22.15 uur op NPO 1.

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.