
Banketbakkersroom is een echte basic in de bakwereld. Als je dit recept onder de knie hebt, kun je honderden taarten en cakes maken. Er zijn verschillende manieren om banketbakkersroom te maken, maar dit is de echte klassieke variant.
Om te beginnen, wat is banketbakkersroom?
Banketbakkersroom is een met zetmeel gebonden custard. Deze wordt als vulling gebruikt voor taarten en zoete broodjes. Het wordt ook wel gele room, pastry cream of crème pâtissière genoemd.
Recept banketbakkersroom:
- 500 milliliter volle melk
- 1 vanillepeul
- 100 gram suiker
- 5 eidooiers
Zo maak je het:
Klop de eidooiers samen met de maïzena en een scheutje van de melk. Er mogen geen klontjes meer inzitten. Snijd de vanillepeul open door deze verticaal open te snijden. Schraap het merg eruit en doe het merg en de peul in een steelpan samen met de rest van de melk en de suiker. Breng op laag vuur aan de kook. Door een deel van de suiker meteen toe te voegen, brandt de melk minder snel aan de bodem aan. Verwijder de peul en giet een beetje van de warme melk bij het eidooiermengsel. Giet dit nu bij de pan met melk en laat dit 2-3 minuten even doorkoken en indikken terwijl je blijft roeren. Giet het mengsel in een lage kom of schaal, dan koelt het sneller af. Bedek dit met een beetje plasticfolie om een vel te voorkomen. Laat een uur afkoelen. Klop nog even goed door met een garde en doe de banketbakkersroom dan in een spuitzak.
Veelvoorkomende vragen
Hoe bewaar ik banketbakkersroom?
Banketbakkersroom kun je 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Invriezen kun je beter niet doen.
De banketbakkersroom is te dun
Maïzena moet echt aan de kook gebracht worden om te binden. Als dit niet aan de kook is geweest en zeker 1 minuut gekookt heeft, dan heeft je banketbakkersroom niet goed kunnen indikken en binden en blijft deze te dun.
Er zitten klontjes in de banketbakkersroom
Dit kan door meerdere dingen komen. Allereerst moet je de maïzena goed losroeren door de eidooiers met een beetje melk. Als je aan het begin van het recept al klontjes hebt, krijg je ze er later niet meer uit. Ook is het belangrijk om de banketbakkersroom na het afkoelen met plasticfolie echt even goed los te roeren. Doe dit met een garde of een elektrische mixer.
Geen eieren in huis, of wil je toch liever iets makkelijker beginnen? Maak dan deze variant met custardpoeder.
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.