
Miso is een hartige smaakmaker uit de Japanse keuken. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. De smaak wordt ook wel omschreven als umami: hartig en zoutig. Deze smaak gaat heel goed samen met de karamel van de koggetjes.
Deze miso koggetjes zijn vergelijkbaar met karamel zeezout koekjes en zijn verslavend lekker.
Wil je zien hoe je deze miso koggetjes bakt? Bekijk hier de video.
Recept miso koggetjes
Karamel
- 100 gram kristalsuiker
- 1 eetlepel water
Koekjes
- 135 gram witte basterdsuiker
- 150 gram boter
- 1 eetlepel witte miso
- 150 gram Zeeuwse bloem
- 0,5 ei
Benodigdheden
- Foodprocessor of staafmixer met opzetbakje
- Spuitzak
Bereiding
Maak de karamel
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Doe de suiker en het water in een steelpan.
- Breng dit aan de kook en beweeg de pan tot de suiker is opgelost. Gebruik hiervoor geen spatel of ander hulpmiddel, maar ‘wals’ met de pan.
- Stop met roeren zodra het kookt. Laat karamelliseren tot het goudbruin kleurt.
- Haal de pan van het vuur.
- Giet de karamel op de met bakpapier beklede bakplaat
- Laat afkoelen.
- Maal de karamel in een foodprocessor. Doe dit maar kort, het moet niet té fijn worden.
Maak de koekjes
- Verwarm de oven tot 160 graden.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Mix de boter zacht samen met de miso.
- Doe hier het ei en de witte basterdsuiker bij.
- Meng dit tot een glad mengsel.
- Voeg de bloem in delen toe en meng kort door.
- Voeg de stukjes karamel toe aan het beslag en meng kort.
- Doe het beslag in een spuitzak en spuit platte bolletjes op de bakplaat. Maak ze niet te groot en zorg voor voldoende tussenruimte, want ze lopen uit in de oven.
- Bak de koggetjes 16 tot 18 minuten in de oven.
- Laat goed afkoelen.
Meer bakken met miso?
Reageren
Je kunt op dit moment niet reageren.