E-meel? Schrijf je in voor de Heel Holland Bakt nieuwsbrief

Ontvang de laatste nieuwtjes en recepten.

Lees hier de privacyverklaring.

Terug

Sint's smakelijke slofjes

Deze Sinterklaas slofjes zijn gevuld met sinaasappelroom, walnoot miso-karamel en gedecoreerd met kleine chocoladeletters. Een feestje op tafel!

Kim

Recept van
Kim

Taart
(28) reviews

Ingrediënten

Sloffendeeg

  • 150 gram bloem
  • 1,5 gram bakpoeder
  • 1 eetlepel pumpkin spice
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 60 gram kristalsuiker
  • 50 gram lichtbruine basterdsuiker
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 eidooier
  • 1 theelepel zout

Frangipane

  • 40 gram blanke amandelen
  • 40 gram kristalsuiker
  • 0,5 ei
  • 20 gram ongezouten roomboter
  • Rasp van 0,5 citroen

Sinaasappelroom

  • 150 milliliter volle melk
  • 40 milliliter sinaasappellikeur
  • 30 milliliter sinaasappelsap
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • 40 gram kristalsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 2 eidooiers
  • 20 gram maïzena
  • 250 gram slagroom
  • 2 gelatineblaadjes

Walnoot miso-karamel

  • 100 gram kristalsuiker
  • 20 milliliter water
  • 90 gram slagroom
  • 35 gram ongezouten roomboter
  • 110 gram walnoten
  • 1 theelepel witte miso

Decoratie

  • 100 gram pure chocolade
  • Rasp van 1 sinaasappel

Bereidingswijze

Slofjes met sinaasappelroom en walnoot miso-karamel van KimDeze slofjes zijn volgens de jury fijn van smaak en het mondgevoel is heel prettig, omdat je veel verschillende smaken en structuren proeft.

Bakbenodigdheden

  • 6 mini sloffenringen
  • Acetaatfolie
  • Spatel
  • Mengkom
  • Staande mixer met toebehoren
  • Keukenweegschaal
  • Steelpan
  • Keukenmachine
  • Staafmixer
  • Snijplank
  • Rasp
  • Vershoudfolie
  • Spuitzak
  • Spuitmond
  • Chocoladeletter vorm
  • Bakpapier
  • Keukenthermometer
  • Garde
  • Paletmes

Voorbereiding voor de slofjes

  • Verwarm de oven voor op 180 graden

Sloffendeeg

  • Meng de bloem, bakpoeder, pumpkin spice kruiden, boter, citroenrasp zout en de 2 soorten suikers in een kom tot een kruimelig deeg.
  • Voeg het ei toe.
  • Kneed het deeg met de hand door tot een samenhangend geheel.
  • Rol het deeg uit tot een rol van 5 millimeter dik.
  • Steek met de sloffenringen 6 sloffen uit.
  • Leg het deeg op een beklede bakplaat.

Frangipane

  • Maal de amandelen fijn.
  • Meng het amandelmeel met de suiker, citroenrasp en het ei in een kom goed door.
  • Voeg vervolgens de boter toe en meng dit goed door.
  • Doe de frangipane in een spuitzak.

Afbakken van de slofjes

  • Spuit op iedere slof een streep frangipane. Houd een halve centimeter langs de randen vrij.
  • Bak de slofjes in 15 minuten goudbruin.
  • Laat de slofjes volledig afkoelen.

Sinaasappelroom

  • Week de gelatineblaadjes in een bakje met koud water.
  • Verwarm de melk in een steelpan.
  • Klop de eidooiers met de suiker, sinaasappellikeur, sinaasappelsap en maïzena in een ruime kom los.
  • Giet de warme melk bij het eimengsel.
  • Giet het mengsel terug in de steelpan.
  • Verwarm het mengsel al roerend opnieuw tot het kookt en laat het 2 minuten doorkoken.
  • Haal de steelpan van het vuur en voeg de geweekte gelatineblaadjes toe.
  • Blijf mengen tot de gelatine is opgelost.
  • Schenk de room in een platte schaal en bedek dit met vershoudfolie.

Walnoot miso-karamel

  • Karamelliseer de suiker met het water in een steelpan tot het goudbruin kleurt.
  • Verwarm de boter, slagroom en miso in een andere steelpan.
  • Voeg het miso-mengsel toe aan de karamel, roer dit goed door en laat het doorkoken tot het 110 graden is.
  • Snijd de walnoten grof en voeg deze toe aan de karamel.
  • Doe de karamel in een spuitzak en laat het afkoelen in de vriezer.

Sinaasappelroom

  • Klop de slagroom stevig.
  • Roer de afgekoelde sinaasappelroom los.
  • Spatel de slagroom voorzichtig door de sinaasappelroom heen.
  • Doe driekwart van de sinaasappelroom in een spuitzak met een gladde spuitmond en doe de rest van de room in een spuitzak met een gekartelde spuitmond.
  • Leg de sinaasappelroom in de koelkast.

Decoratie

  • Smelt twee derde van de pure chocolade au bain-marie. Zorg ervoor dat de chocolade niet warmer wordt dan 45 graden.
  • Haal de schaal van de warmtebron af en voeg de rest van de chocolade toe.
  • Roer de chocolade door tot het een temperatuur van 31 graden heeft.
  • Doe de chocolade in een spuitzak en vul de mini chocoladeletter vormpjes.

Opbouw van de slofjes

  • Verdeel een klein beetje karamelvulling over de sloffenbodems.
  • Decoreer de slofjes met een laag sinaasappelroom.
  • Strijk de sinaasappelroom af en zorg ervoor dat er een langwerpig kuiltje in het midden zit. Zet de slofjes in de koelkast.
  • Haal de slofjes uit de koelkast en vul de kuiltjes met een laagje karamel.
  • Spuit aan de zijkant van de slofjes toefjes van de room. Wissel dit af met toefjes en rozetten.
  • Decoreer de slofjes met mini chocoladeletters en sinaasappelrasp.

Bekijk alle opdrachten uit seizoen 12 van Heel Holland Bakt

Naar het overzicht

Reageren

Je kunt op dit moment niet reageren.